Η συζήτηση και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη "Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης" του προγράμματος "ΦιλόΔημος". [upd]


Δημοσιεύθηκε σήμερα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου σχετικά με την Αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου στο Πρόγραμμα "Φιλόδημος", στη "Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης" με τίτλο: "Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση".

Ο πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" είναι ειδικό πρόγραμμα Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων σε ΟΤΑ και ενεργοποιήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με  δύο προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δήμους όμως η Αίγινα, καθώς αφορά στοχευμένα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης εισηγήθηκε την εγκατάσταση ενός συστήματος ελέγχου (χαρακτηρίστηκε ως τηλεμετρία στην παρουσίαση της πρότασης). Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς αρκετοί θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μία ευκαιρία για την αλλαγή του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει ως τα 3.000.000 ευρώ προ ΦΠΑ.

Ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης χαρακτήρισε τη πρόταση αόριστη και ζήτησε αναβολή και συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση, συμπληρώνοντας ότι η προτεραιότητα είναι η αντικατάσταση των σωληνώσεων. Ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης απάντησε ότι πρόκειται για μία μελέτη που θα πάρει αρκετό καιρό (είπε ότι η ολοκληρωμένη μελέτη είναι υπό καταρτισμό) και ο δήμος δεν προλαβαίνει τις προθεσμίες. Ο αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η μελέτη που αναφέρει ο δήμαρχος είναι η ψηφιοποίηση του δικτύου και είναι αυτή πάνω στην οποία θα βασιστεί το έργο της τηλεμετρίας. Σε νέα ερώτηση του κυρίου Λεούση, εάν δηλαδή έχει γίνει η μελέτη της ψηφιοποίησης, που είχε ψηφίσει προ μηνών το Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο ο κύριος Μούρτζης όσο και ο κύριος Μαρμαρινός απάντησαν ότι δεν έγινε.
 
Λίγο αργότερα όμως, σε σχετική ερώτηση του Aegina Portal προς τον κ. Μούρτζη, για την αποτύπωση του εσωτερικού δικτύου (όλων δηλαδή των αμιαντοσωλήνων που το αποτελούν) είπε ότι έχουν καταγραφεί τα πάντα. Σε ερώτηση από ποιόν έχουν καταγραφεί, είπε "από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν", μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες.
 
Νωρίτερα ο κύριος Γιάννης Ζορμπάς ρωτώντας για την μελέτη διαστασιολόγησης του εσωτερικού δικτύου (απόφαση που είχε πάρει το Δ.Σ. το Νοέμβριο του 2017) πήρε την απάντηση ότι η μελέτη δεν έγινε και όπως έγινε κατανοητό από την απάντηση που έδωσε ο κ. Μούρτζης, η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρόκειται να προχωρήσει για διάφορους λόγους.
 
Ουσιαστικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη έγκριση ενός έργου τηλεμετρίας του δικτύου, χωρίς να έχει μία ολοκληρωμένη μελέτη, τουλάχιστον σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο κύριος Δημήτρης Μούρτζης πρώτα στον κύριο Ζορμπά και στη συνέχεια στον κύριο Λεούση.
 
Στην τοποθέτηση του ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός είπε ότι και εκείνος θα προτιμούσε την αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου, δηλαδή την αντικατάσταση των παλιών σωλήνων. Όμως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε δεν το "διακινδυνεύει", καθώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δήμους από το πρόγραμμα είναι μόνο 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τόσο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, το ποσό που αναφέρεται για το πρόγραμμα είναι αυτό των 200 εκατ. ευρώ.
 
Ο κύριος Μαρμαρινός απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η τηλεμετρία, εξηγώντας ότι βρίσκει εφαρμογή σε αγωγούς μεγαλύτερης διατομής και ότι με την χρήση ενός υπολογιστή θα μπορούν να δίνονται εντολές για τη συμπεριφορά του δικτύου από απόσταση. Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του είπε ότι έχει την διαβεβαίωση ότι ο δήμος θα ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα για την αλλαγή των παλιών σωλήνων.
 
Σε άλλη ερώτηση του Aegina Portal, αν δηλαδή έχει προβλεφθεί το κόστος της λειτουργίας και της συντήρησης του συστήματος τηλεμετρίας, σε περίπτωση που αυτό εγκατασταθεί, δεν υπήρξε σαφής απάντηση.
 
Αναζητώντας κανείς παρόμοιες, πρόσφατες, αποφάσεις από άλλους δήμους για το ίδιο θέμα, μπορεί να διαπιστώσει ότι η πρότασή τους αφορά τόσο στην αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, όσο και στην εγκατάσταση αυτοματισμών τηλεμετρίας, υπέβαλλαν δηλαδή δύο πράξεις.
 
Η συζήτηση του θέματος, οδηγεί στην προφανή ανάγκη, για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου ζητήματος για τις υποδομές του νησιού, που είναι η αποτύπωση και η ανάλυση του πεπαλαιωμένου εσωτερικού δικτύου και η μελέτη για την αντικατάστασή του.

10:25:02 2018-06-19 [upd] Ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός μας ενημέρωσε σχετικά με την Πρόσκληση Ι. Όπως εξήγησε υπάρχουν δύο ομάδες από 100.000.000 ευρώ. Αναλυτικά η πρόσκληση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ«Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

Ο συνολικός προϋπολογισμός της

πρόσκλησης ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ (€).

Ο ως άνω διαθέσιμος προϋπολογισμός κατανέμεται ως εξής:

 

Ομάδα Α.

Έως 100.000.000 €

για πράξεις οι οποίες έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί αλλά

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους, στο πλαίσιο των κάτωθι προσκλήσεων:

 

Ομάδα Β.

Έως 100.000.000 €

για νέες πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στην Ομάδα Α και που

εμπίπτουν στο περιεχόμενο της παρούσας πρόσκλησης.



Το θέμα καλύπτεται αναλυτικά στο τέταρτο video της συνεδρίασης.

 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png