Ψηφίστηκε το Μεταφορικό Ισοδύναμο, από 1 Ιανουαρίου 2019 θα ισχύει για την Αίγινα.


Ψηφίστηκε χθες από την Βουλή το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, από τον Ιούλιο ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά της χώρας. Η πιλοτική εφαρμογή είναι σίγουρο ότι θα αναδείξει κάποια προβλήματα, τα οποία, όμως, θα τα δούμε για να είμαστε έτοιμοι και να βελτιώσουμε το μέτρο. Από 1/1/2019 όλα τα νησιά της χώρας μας- πλην Κρήτης, Εύβοιας, Λευκάδας- θα απολαμβάνουν το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.






Δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για να καταστεί κάποιος δικαιούχος του μέτρου. Όσοι έχουν τη φορολογική τους έδρα στα νησιά της χώρας θα πάρουν το ΜΙ. Ο αριθμός των εισιτηρίων βγαίνει κατ’ άτομο (ΑΦΜ). Παράλληλα, όμως, δίνεται η δυνατότητα στα μέλη των οικογενειών να έχουν το σύνολο των εισιτηρίων της οικογένειας στην διάθεσή τους. Άρα, λοιπόν, αν οι γονείς ταξιδεύουν περισσότερο από τα παιδιά, παίρνουν και από τα εισιτήρια τους.

Επίσης, πρώτη φορά θα τυγχάνουν αυτής της ιδιαίτερης νησιωτικής πολιτικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και του Ιονίου, που είχαν εξαιρεθεί από όλες τις άλλες πολιτικές για τα νησιά".

Να υπενθυμίσουμε ότι η έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ο νησιώτης να πληρώνει εισιτήριο ανάλογο των μέσων μεταφοράς της ξηράς και αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτικών περιοχών. Η έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ένα πάγιο αίτημα για την τοπική κοινωνία και έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους, τόσο σε επίπεδο δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, όσο και σε ημερίδες που έγιναν στην Αίγινα, επιστολές, συνεντεύξεις άλλο υλικό, δημιουργώντας, μάλιστα, ένα από τα πρώτα κοινά μέτωπα για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων στα νησιά που σήμερα αποτελούν την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Σε γενικές γραμμές, η έννοια του μεταφορικού ισοδύναμου είναι ο νησιώτης να πληρώνει εισιτήριο ανάλογο των μέσων μεταφοράς της ξηράς, κάτι που συχνά αποτέλεσε ενότητα των πάγιων αιτημάτων, όπως ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και η χρονική επιμήκυνση των δρομολογίων.

Μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας, είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αντικείμενο την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των ακτοπλοϊκών εταιριών, στις απαιτήσεις του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα νησιά, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη επιτυχία η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου που αναμένεται από τις αρχές Ιουλίου. Τη σύσκεψη, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, κάλεσε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών/ Κλάδος Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Λιμενικού Σώματος και συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Σακέλλης Μιχάλης, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στελέχη του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος και αντιπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε λεπτομερώς η «Διαδικασία Υποβολής Ηλεκτρονικού Αρχείου Εκδοθέντων Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων Συστημάτων Η.Σ.Κ.Θ.Ε.Ε.Α. - Μεταφορικού Ισοδύναμου» αλλά και ο συνολικός σχεδιασμός της πιλοτικής εφαρμογής.

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο μέτρο και συζήτησαν αναλυτικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες τις τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εφαρμογή του μέτρου".

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ανάμεσα σε άλλα ότι: "Για πρώτη φορά, μια συνολική νησιωτική πολιτική, εφαρμόζεται στα νησιά του Ιονίου και του Αργοσαρωνικού. Και για πρώτη φορά, ένα τέτοιο μέτρο, εκτός από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών περιλαμβάνει και τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους επικουρικούς και αγροτικούς ιατρούς, το επικουρικό νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων των νησιών αλλά και όσα παιδιά δραστηριοποιούνται σε αθλητικά σωματεία ατομικών αθλημάτων".
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png