Στο ραδιόφωνο του Aegina Portal μίλησε πριν από λίγο ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος, με την ευκαιρία της χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων, για την έκδοση επικαιροποιημένων αποφάσεων απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων - επισκεπτών σε δάση και "ευπαθείς" περιοχές για τις ημέρες εκείνες που υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, δηλαδή κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη που εκδίδει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο κύριος Χατζηπέρος σε σχετική ερώτηση επιβεβαίωσε ότι ισχύει και έχει επικαιροποιηθεί η λίστα με τις περιοχές που είχε εκδοθεί το 2013 για την Αίγινα και είναι η ακόλουθη:
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο.
Όλο το Β.Α. τμήμα του νησιού από Κουρέντι – Μύλοι - Τσιδράρι
- Δάσος περιοχής Αγίων
- Δάσος περιοχής Αγ. Παντελεήμονα Μεσαγρού
- Δάσος περιοχής Αφαίας
- Δάσος περιοχής Αγ. Μαρίνας, δασικοί δρόμοι Λαφρί – Μεσαγρός – Κάβος.
- Δάσος περιοχής Κύλινδρα.
- Από Λαζαρήδες προς Αγ. Μαρίνα, Γιαννάκηδες
- Από Γιαννάκηδες προς Άγιο Παντελεήμονα και Αλώνες
- Από Σουβάλα προς Αγ. Μαρίνα
- Από Ανιτσαίο προς Πόρτες και προς Αγ. Μαρίνα
- Από Αγιούς προς Μεσαγρό.
- Οι δασικοί δρόμοι Μεσαγρού – Αγίας Μαρίνας (περιοχή Αγ. Νικολάου).
- Η παλαιά χώρα
- Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσολεόντισσας, σημεία τα οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες προσκυνητές.
- Στο νησί Μονή, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου και η παραμονή σε αυτό.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γεώργιος Γαβρίλης, ο Δ/ντής Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ευστράτιος Δαβάκης, εκπρόσωποι των Δήμων των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά Αντιπύραρχος Ιωάννης Σταμούλης και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γυθείου Επιπυραγός Κωνσταντίνος Γραφάκος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της ΔΕΔΔΗΕ, της ΕΥΔΑΠ, του Δασαρχείου Πειραιά, φορέων και οργανώσεων, εθελοντικές ομάδες δράσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και άλλων Διευθύνσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Σκοπός του ΣΟΠΠ ήταν οι αρμόδιοι φορείς (κυρίως οι Δήμοι, οι Δασικές Υπηρεσίες, το Πυροσβεστικό Σώμα κλπ), να υποβάλλουν τις προτάσεις τους συνοδευόμενες από σχετικές χαρτογραφικές απεικονίσεις με τα όρια των περιοχών που θα ισχύει το μέτρο, ώστε να οριστούν με ακρίβεια −στις προς έκδοση αποφάσεις− οι περιοχές απαγόρευσης κυκλοφορίας και παραμονής εκδρομέων κι επισκεπτών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά την αντιπυρική περίοδο 2019.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων πήρε το λόγο καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ευχόμενος μια καλή και ήρεμη αντιπυρική περίοδο. Τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο των Δήμων, οι οποίοι οφείλουν όταν λαμβάνουν ενημέρωση για υψηλό βαθμό επικινδυνότητας να συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τροχαία, το Λιμενικό Σώμα, τις εθελοντικές οργανώσεις και το Δασαρχείο, ώστε να εφαρμόζεται με επιτυχία το μέτρο της απαγόρευσης. Επιπλέον, επεσήμανε την ιδιαίτερη βαρύτητα της απόφασης αυτής για τους νησιωτικούς δήμους της Αττικής με το ευαίσθητο οικοσύστημα και τις εν γένει ιδιαιτερότητες (παράνομα camping, κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά τους κατοίκους κι επισκέπτες των περιοχών χωρικής τους αρμοδιότητας, με κάθε προσφερόμενο μέσο".