Τροπολογία Κώστα Κατσαφάδου. Έως 15 Οκτωβρίου η προθεσμία για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών.


Υπερψηφίστηκε η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, για την αναστολή της προθεσμίας των τριάντα ημερών μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορά στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, ώστε αυτή να γίνει μετά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Η τροπολογία - προσθήκη, κατατέθηκε χθες και ψηφίστηκε σήμερα στο σχέδιο νόμου Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα και βέβαια αφορά όλη την χώρα, αλλά στην περίπτωση της Αίγινας δίνει χρόνο στα καταστήματα του παραλιακού μετώπου, που τους επιδόθηκαν εκθέσεις της πολεοδομίας στις 1 Αυγούστου 2019, ώστε να μην γίνουν κατεδαφίσεις κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα να πληγεί η τοπική οικονομία.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή κ. Κώστα Κατσαφάδο.



Ο βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος εξέδωσε πριν από λίγο Δελτίο Τύπου για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο επισυναπτόταν και η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας. Με την ευκαιρία της υπερψήφισης της σήμερα, μίλησε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal κάνοντας την ακόλουθη δήλωση θέμα:

"Ήταν ένα θέμα το οποίο έχριζε άμεσης θεραπείας, προφανώς και είμαστε και είμαστε υπέρ του να τηρούνται όλοι οι κανόνες δόμησης και όλοι οι περιβαλλοντολογικοί όροι. Προφανώς και είμαστε ακόμα πιο ευαίσθητοι γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και απέναντι σε κάθε είδους πολεοδομικές αυθαιρεσίες, μετά βέβαια και από το τραγικό γεγονός που έγινε στο Μάτι πριν από έναν χρόνο.

Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, όταν έρχεται η πολεοδομία και καταθέτει εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες έχουν γίνει πριν από δυόμιση χρόνια, 1η Αυγούστου, με έναν νόμο ο οποίος είναι ρητός, όπου λέει ότι εντός τριάντα ημερών θα πρέπει να γκρεμιστούν όλες αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές, μέσα στο καλοκαίρι, ήταν άδικο και αδύνατο και η αναστάτωση αυτή να υπάρξει και κόσμος να χάσει τη δουλειά του και η τουριστική κίνηση να μειωθεί στο νησί και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα.

Οπότε θεώρησα υποχρέωσή μου και χαίρομαι που ο αρμόδιος υπουργός ο κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υπουργός κ. Οικονόμου με το που τους εξέθεσα το θέμα, αντιλήφθηκαν και την κρισιμότητα και το δίκαιο του πράγματος. Και γι' αυτόν τον λόγο έκαναν δεκτή την τροπολογία την οποία κατέθεσα και υπερψηφίστηκε σήμερα".

Σε ερώτηση για τη προθεσμία που δίνεται μέσα από αυτή ο κύριος Κώστας Κατσαφάδος είπε: "Η προθεσμία που δίνουμε είναι μέχρι 15 Οκτωβρίου", ενώ σε άλλο σημείο διευκρίνισε ότι: "Επειδή το μόνο το οποίο μπορούσε να γίνει για να μην κατεδαφιστούν οι πέργολες μέχρι τις 30 Αυγούστου, ήταν να αλλάξει ο νόμος.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ο νόμος λέει ότι μέσα σε χρονικό διάστημα τριάντα ημερών από την την στιγμή που θα επιδοθούν οι εκθέσεις αυτοψίας, οφείλουν οι παραβάτες να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις. Αλλιώς θα κατεδαφιστούν και θα πληρώσουν και τα πρόστιμα αυθαιρεσίας τα οποία έχουν κάνει" και υπογράμμισε ότι: "Σε όποιον έχει επιδοθεί από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα έκθεση αυτοψίας, παύει να ισχύει ο χρόνος και ο χρόνος ξεκινάει από 15 Σεπτεμβρίου".

Εδώ μπορείτε να δείτε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε ο κ. Κώστας Κατσαφάδος

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν από λίγο:
Λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν επιχειρήσεις αναψυχής και τουρισμού, δόθηκε με τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών και έγινε αποδεκτή.
 
Σύμφωνα με αυτήν αντιμετωπίζεται πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω καθυστερημένης κοινοποίησης εκθέσεων αυτοψίας από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των δήμων, εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις αυτές αφορούν αυθαίρετες εγκαταστάσεις αναψυχής ή τουρισμού, η κατεδάφισή τους σε 30 ημέρες εντός του θέρους θα έχει παρενέργειες όχι μόνο στις επιχειρήσεις που έχουν αυθαιρετήσει, αλλά στους απασχολούμενους σε αυτές, τους επισκέπτες και την εικόνα τουριστικών περιοχών.
 
Για το λόγο αυτό αναστέλλεται η προθεσμία των 30 ημερών μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2019, ούτως ώστε η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών να γίνει μετά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα γίνει κατεδάφιση των κατασκευών που εμπίπτουν στη ρύθμιση, με αυστηρή παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και για αυτό το ΥΠΕΝ δεσμεύεται. Διευκρινίζεται, τέλος, ότι η ρύθμιση καταλαμβάνει μόνο το τρέχον έτος, εν όψει της μόνιμης και γενικής ρύθμισης του ζητήματος που θα ακολουθήσει σε επόμενο νομοσχέδιο.
 
Ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους ευχαρίστησε για την κατανόηση του προβλήματος που είχε δημιουργηθεί και για το ότι αποδέχτηκαν την τροπολογία που κατέθεσε.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png