Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία.


Δημοσιεύθηκε πριν από λίγο από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ένα εκτενές κείμενο σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στο  έγγραφο σχεδίου πρόληψης και ελέγχου που θα πρέπει να υφίσταται στα πλοία και του οποίου οι ναυτικοί θα πρέπει να έχουν σαφή γνώση, ενώ περιγράφει αναλυτικά μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση των επιβατών πριν την επιβίβαση, κατά την έκδοση και αγορά εισιτηρίων, των μέγιστο αριθμο επιβατών, την συμπλήρωση ερωτηματολογίου δήλωσης υγείας και άλλα. Στην συνέχεια παρουσιάζονται σημεία των οδηγιών, ενώ στο τέλος του κειμένου επισυνάπτεται το αναλυτικό pdf αρχείο.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Οι παρούσες οδηγίες και οι περιορισμοί που περιγράφονται παρακάτω ισχύουν για την εκτέλεση δρομολογίων μέχρι 30 Νοεμβρίου 2020 και θα επανεκτιμηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα για τα κρούσματα COVID-19 στην Ελλάδα και διεθνώς.

Καθορισμός του μέγιστου αριθμού επιβατών στο πλοίο.
Θα πρέπει να καθοριστεί από τις πλοιοκτήτριες εταιρίες ο μέγιστος αριθμός επιβατών ανά πλοίο, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο Διατήρηση της κοινωνικής απόστασης επί του πλοίου του παρόντος.

Μέτρα πριν την επιβίβαση κατά την έκδοση και αγορά εισιτηρίων.
Τα πρακτορεία πώλησης εισιτηρίων και οι ταξιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στους ταξιδιώτες κατά την έκδοση των εισιτήριων και πριν από το ταξίδι πληροφορίες για θέματα υγείας. Οι πληροφορίες προς τους επιβάτες θα παρέχονται σε έντυπο φυλλάδιο που θα εκδώσει ο ΕΟΔΥ.

Τα φυλλάδια θα πρέπει να διανέμονται με τρόπο που αποκλείεται η επαφή των χεριών μεταξύ των ατόμων ή το άγγιγμα των φυλλαδίων από διαφορετικά άτομα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα παρέχονται πληροφορίες σχετικά με:
  • το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να ταξιδέψουν εάν έχουν συμπτώματα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19) ή εάν έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες πριν το ταξίδι,
  • τα μέτρα ελέγχου κατά την επιβίβαση και τη σύσταση για έγκαιρη προσέλευση για τη διευκόλυνση της διαδικασίας ελέγχου πριν την επιβίβαση,
  • άμεση δήλωση στο πλήρωμα του πλοίου εάν αναπτύξουν συμπτώματα του αναπνευστικού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,
  • άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας εάν αναπτύξουν συμπτώματα του αναπνευστικού μετά το ταξίδι και ενημέρωση του ιατρού τους για το ιστορικό ταξιδιού.
Οι εταιρείες και τα γραφεία πώλησης εισιτηρίων οφείλουν να ενημερώνουν τους ταξιδιώτες ότι είναι πιθανή η άρνηση της επιβίβασης τους στο πλοίο στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν παρουσιάζουν συμπτώματα συμβατά με ύποπτο κρούσμα COVID-19,
β) εάν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 σύμφωνα με τις απαντήσεις τους στο Έντυπο-ερωτηματολόγιο δήλωσης υγείας πριν την επιβίβαση,
γ) εάν δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες πρόληψης της μετάδοσης με τα σταγονίδια της αναπνοής (χρήση μάσκας προσώπου, διατήρηση των αποστάσεων των 1,5 μέτρων),
δ) εάν εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα COVID-19 στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τότε, στη συνέχεια του ταξιδιού και μέχρι να φτάσει το πλοίο στον τελικό του προορισμό δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση νέων επιβατών στους ενδιάμεσους προορισμούς, αλλά μόνο η αποβίβαση επιβατών.

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού θα αναρτώνται στις ιστοσελίδες των εταιριών και στα συστήματα ηλεκτρονικής κράτησης με υποχρέωση ανάγνωσης αυτών προκειμένου να ολοκληρωθεί η κράτηση.

Μέτρα κατά την επιβίβαση - Κοινωνική απόσταση
Διατήρηση της κοινωνικής απόστασης με υιοθέτηση μέτρων ειδικής σήμανσης και ελεγχόμενης εισόδου, ώστε να τηρείται ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των επιβατών (και ταυτόχρονη χρήση υφασμάτινης μάσκας 2). Το πλήρωμα του πλοίου θα πρέπει να επιβλέπει τη διαδικασία και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Μέτρα ελέγχου εισόδου κατά την επιβίβαση (pre-boarding entry screening)
Θα πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου πριν την επιβίβαση (pre-boarding entry screening) όπως περιγράφονται παρακάτω με στόχο την αξιολόγηση  των επιβατών για τυχόν συμπτώματα ή  προηγούμενη έκθεση σε ασθενείς COVID-19.

Συμπλήρωση Έντυπου-ερωτηματολόγιου δήλωσης υγείας πριν την επιβίβαση Το έντυπο θα χορηγείται πριν την επιβίβαση σε κάθε πλοίο το οποίο εκτελεί δρομολόγιο συνολικής διάρκειας άνω των 30 λεπτών (συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων σκελών του δρομολογίου), στο λιμάνι αρχικού απόπλου του δρομολογίου για την ανίχνευση επιβατών που έχουν εκτεθεί στο νέο κορωνοϊό (COVID-19) ως μέρος της εφαρμογής μέτρων ελέγχου επιβίβασης των επιβατών το οποίο θα συμπληρώνουν και θα παραδίδουν κατά την επιβίβαση στα αρμόδια μέλη του πληρώματος.
  • Το πλήρωμα του πλοίου θα ενημερώνει τους επιβάτες κατά την επιβίβαση ότι η χρήση υφασμάτινης μάσκας ή υφάσματος για την κάλυψη της μύτης και του στόματος για όλη τη διάρκεια παραμονής των επιβατών σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των πλοίων είναι υποχρεωτική.
  • Συνιστάται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων των επιβατών και του πληρώματος εντός του πλοίου. Για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων συνιστάται η καθοδήγηση των επιβατών στις καμπίνες και στις θέσεις τους από αρμόδια μέλη του πληρώματος.
  • Οπού υπάρχουν μόνιμα μη μετακινούμενα καθίσματα είτε στο εσωτερικό είτε στον εξωτερικό χώρο να υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.
  • Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να τηρείται η απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων και υποχρεωτική χρήση υφασμάτινης μάσκας.
  • Τα αρμόδια μέλη του πληρώματος θα παρακολουθούν την τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης σε όλους τους χώρους.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ειδική επιδαπέδια σήμανση σε όλα τα πιθανά σημεία συγχρωτισμού επιβατών όπως reception, εξυπηρέτηση επιβατών σε μπαρ, εστιατόρια, σημεία πώλησης/καταστήματα, κοινόχρηστες τουαλέτες ώστε να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις των 1,5 μέτρων.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png