Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης Θοδωρή Δρίτσα προς τον Υπουργό Άμυνας με θέμα: «Μόνο ήπιες παρεμβάσεις στον όρμο ‘’Οχυρά’’ στην Πέρδικα της Αίγινας».
Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ευχαριστούμε.
Προχωράμε στην πρώτη με αριθμό 397/9-2-2022 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α’ Πειραιώς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Μόνο ήπιες παρεμβάσεις στον όρμο «Οχυρά» στην Πέρδικα της Αίγινας».
Ορίστε, κύριε Δρίτσα, έχετε τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μακάρι να έχετε από κοντά αίσθηση και γνώση του χώρου. Φαντάζομαι επειδή είναι δημοφιλής χώρος όσοι πάνε στην Αίγινα επισκέπτονται και την Πέρδικα. Ελπίζω να έχετε πάει για να έχουμε μια πιο άμεση εικόνα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Στο παρελθόν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εν πάση περιπτώσει το χωριό, το λιμανάκι, όλη η περιοχή της Πέρδικας συμπεριλαμβανομένου και του όρμου «Οχυρών» και όλο το τοπίο στο μισό μίλι είναι το προστατευόμενο νησί φυσικού κάλλους η Μονή, όλη αυτή η περιοχή είναι περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους και ειδικά και ο όρμος για τον οποίο συζητάμε τα «Οχυρά» είναι και χώρος ιστορικής μνήμης και αρχαιολογικής αξίας.
Στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης μου νομίζω ότι συνοπτικά περιέχονται όλα. Στις 19 Ιανουαρίου, πριν από ένα μήνα περίπου, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση τριακοσίων τριάντα περίπου στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου, την περιοχή «Οχυρά», στο πανέμορφο λιμανάκι της Πέρδικας του δήμου Αίγινας. Και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις έως τις 10 Μαρτίου με δεσμευτικούς όρους για την ένταξη σε στρατηγικές επενδύσεις, τη μακροχρόνια μίσθωση ενενήντα εννέα ετών και ετήσιο μίσθωμα ενός εκατομμυρίου.
Αυτή η ιστορία της κερδοσκοπικής παρέμβασης επιχειρηματιών μέσω του Ταμείου Εθνικού Στόλου στο χώρο είχε ξαναχτυπήσει ως προσπάθεια το ’14 - ’15. Ξεσηκώθηκε όλη η Αίγινα τότε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Άμυνας, οι Βουλευτές, οι πάντες το αποτρέψαμε και άνοιξε μια συζήτηση για την πραγματική αξιοποίηση του χώρου.
Τώρα η καινούργια πρόταση είναι πέντε φορές σκληρότερη με τα στοιχεία που σας ανέφερα από την πρόταση τότε του ’14 - ’15 κερδοσκοπική επιχειρηματική δράση βάρβαρη κατά παραβίαση κάθε δυνατότητας αντοχής του χώρου και της περιοχής φυσικού κάλλους.
Επειδή ακριβώς συμβαίνουν αυτά δεν σας ρωτώ μόνο εγώ, σας ρωτάει όλη η Αίγινα και στη δευτερολογία μου θα σας καταθέσω όλα τα στοιχεία. Πρώτον, προτίθεστε να παρέμβετε άμεσα να σταματήσει αυτό το σχέδιο; Διότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει. Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορεί να το νομιμοποιήσει η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Και δεύτερον, προτίθεστε σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση να επαναδραστηριοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ήπια λειτουργική και ωφέλιμη κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά ανάπτυξη της περιοχής;
Κύριε Υπουργέ, ελπίζω ότι οι απαντήσεις σας θα είναι τέτοιες που να θέτουν τέρμα σε αυτή την επιχειρούμενη βαρβαρότητα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Χαρδαλιά, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αξιότιμε κύριε Βουλευτά, δεν θα μακρηγορήσω, αλλά για την αρχή θα ήθελα να παραθέσω ένα πολύ σύντομο ιστορικό της υπόθεσης την οποία συζητούμε. Και αυτό νομίζω θα συνδράμει στη συζήτηση.
Το ακίνητο «Πέρδικα», όπως σωστά είπατε, στην νήσο Αίγινα της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί ένα αγροτεμάχιο με εμβαδόν 330.215 τετραγωνικών μέτρων, τριακόσια τριάντα στρέμματα και είναι δε υψηλής αντικειμενικής αξίας ύψους 7.139.000 ευρώ και αποτελεί ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικού Στόλου, του ΤΕΣ.
Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει αποδοθεί από το έτος 2018 -παρακαλώ συγκράτησε τη χρονιά- στην Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, την ΥΠΑΑΠΕΔ, προς αξιοποίηση και σύμφωνα με τον ν. 4407/16 -επίσης συγκρατήστε τη χρονολογία του νόμου- που αποτελεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία της εν λόγω υπηρεσίας.
Θέλω να σας υπενθυμίσω, αν και νομίζω ότι δεν το έχετε λησμονήσει, ότι η ΥΠΑΑΠΕΔ επιλέγει ακίνητα προς αξιοποίηση από αυτά που έχουν διατεθεί ήδη σε αυτήν από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, από το ΤΕΘΑ, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το Ταμείο Εθνικού Στόλου, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας και βέβαια από το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.
Και τι κάνει; Προβαίνει σε διαδικασίες για την εκμίσθωσή τους, σύμφωνα πάντα με τα άρθρα 10, 11 και 13 του ν. 4407/2016.
Κατά την παρούσα φάση εκδόθηκε από την ΥΠΑΑΠΕΔ την 19η Ιανουαρίου, όπως σωστά αναφέρετε, σε εκτέλεση των κατευθύνσεων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, του ΣΑΜ, στο οποίο συμμετείχα και εγώ, της 26ης Νοεμβρίου, μια αρχική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά σε τι; Στην υποβολή μη δεσμευτικής -το τονίζω- πρότασης από υποψήφιους επενδυτές της αγοράς, σχετικά με τη διερεύνηση της βέλτιστης αξιοποίησης του υπόψη ακινήτου, δηλαδή του τεμαχίου στην Πέρδικα της Αίγινας, βέβαια προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των στελεχών τους.
Ειδικότερα, στην εν λόγω πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ορισθεί μίσθωμα ύψους ενός εκατομμυρίου, με χρονική διάρκεια της μίσθωσης τα ενενήντα εννέα έτη, εντάσσοντας την επένδυση στις στρατηγικές επενδύσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
Όπως προκύπτει, λοιπόν, τόσο από την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος όσο και από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, αυτές συνάδουν κατ’ αρχάς απόλυτα με τον ρόλο και την αποστολή της ΥΠΑΑΠΕΔ και δεν αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, το οποίο βέβαια είναι έμπνευση, αν θέλετε, και εφαρμογή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επιπλέον, θα ήθελα ξανά να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω ότι οι τυχόν υποβληθείσες προτάσεις ουδόλως δεσμεύουν τελικά είτε τη στρατιωτική υπηρεσία είτε τον οποιοδήποτε υποψήφιο επενδυτή ως προς τον τρόπο αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Δηλαδή, εμείς τι λέμε; Υπάρχει ένα ακίνητο, πρέπει να αξιοποιηθεί. Υπάρχει ενδιαφέρον και σε ποια κατεύθυνση; Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.
Εν τούτοις, όμως, ναι, σκοπός της κάθε πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε με τα έσοδα να ενισχυθούν άλλες δραστηριότητες που είναι συνδεδεμένες με την αποστολή τους. Έχετε εμπειρία πάνω σε αυτό. Και ειδικότερα κατά την παρούσα χρονική στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια εξοπλιστική προσπάθεια, παράλληλα με μέτρα μέριμνας για το προσωπικό.
Για τα άλλα θα σας ενημερώσω κατά τη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Δρίτσα, έχετε τον λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά σας ευχαριστώ, γιατί μας δίνετε στοιχεία που δεν είχα προλάβει να συλλέξω και είναι πολύ χρήσιμα και για μας και για την κοινωνία της Αίγινας και τον Δήμο Αίγινας.
Πράγματι, όταν έγινε η μεταφορά στο Υπερταμείο των κωδικών των διαφόρων ακινήτων του Δημοσίου υπήρξε μια βιασύνη από τις υπηρεσίες. Έχει διαπιστωθεί αυτό. Και μετά μπήκε μια διαδικασία με παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων Υπουργών και, πράγματι, συγκεκριμένα εξαιρέθηκαν μια σειρά από εκτάσεις και κτήματα του Δημοσίου που δεν ήταν δυνατόν να είναι αντικείμενο συναλλαγής.
Πιθανότατα, αυτός ο χώρος δεν εντοπίστηκε για να εξαιρεθεί, όπως θα έπρεπε. Και πολλά άλλα, που ήταν εκκλησίες κ.λπ.. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να ιδιωτικοποιηθεί και να μπει σε αυτό. Είναι μια διαδικασία, θα έλεγα, που πάει στον «αυτόματο πιλότο». Σημασία έχει να παρέμβει η πολιτική βούληση και τώρα, όπως παρενέβη τότε.
Ως προς την κατεύθυνση της επένδυσης, οι όροι που αναφέρατε και εσείς και ανέφερα κι εγώ, τα λένε όλα. Είναι μια βάρβαρη, όπως την ονομάζω, επένδυση. Είναι παραβίαση της ισορροπίας του τοπίου και του φυσικού κάλλους και του αρχαιολογικού χώρου και όλων των άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Από αυτή την άποψη, αυτά ας τα αφήσουμε.
Επίσης, ψάξτε το λίγο -εγώ το ψάχνω- για ποια πραγματικά δικαιώματα έχει το Ταμείο Εθνικού Στόλου στον χώρο αυτό. Από την εποχή της κυβέρνησης Μεταξά έγινε η απαλλοτρίωση χάριν των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή πέρασε και έγιναν τα οχυρά και όλα αυτά και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και στοιχείο της ιστορίας της εθνικής άμυνας το οχυρό αυτό ότι από εκεί και πέρα μπήκε και στην ιδιοκτησία κάποιου φορέα του Δημοσίου για επιχειρηματική αξιοποίηση. Αντίθετα, θα επιστραφεί στην τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το λογικό. Δεν έγινε τόσα χρόνια; Να γίνει τώρα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Απ’ αυτή την άποψη, επειδή επικαλούμαι και την ιδιότητά σας του δημάρχου και του αυτοδιοικητικού που δεν την χάνετε ποτέ, είναι η ομόφωνη η απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Πέρδικας προ ολίγων ημερών, ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας χθες το βράδυ και έκδοση ψηφίσματος -δεν έχω προλάβει να το έχω για να το καταθέσω- που ζητούν να μην παραχωρηθεί ο χώρος, αντίθετα να αποδοθεί στους κατοίκους μέσω του δήμου και με τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλων Υπουργείων να προχωρήσει η ήπια αξιοποίησή του ως χώρος ιστορικού μουσείου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ιστορικής κληρονομιάς, ναυτικού μουσείου, πάρκο τοπίου και ιστορικής μνήμης, μέσα στο σύνολο μιας περιοχής που αρμονικά μπορεί πραγματικά να κερδίσει βιώσιμη ανάπτυξη ποιότητας και όχι αυτά τα πράγματα που επιχειρεί τώρα η υπηρεσία.
Από αυτή την άποψη, και πολιτιστικοί σύλλογοι -έχω ήδη αποφάσεις τους- ακολουθούν. Μέχρι χθες χίλιες πεντακόσιες υπογραφές και ακολουθούν. Κατατίθενται στον δήμο. Είναι όλη η Αίγινα, κοινωνία και αυτοδιοίκηση, παρούσα, ενωμένη και με σαφή άποψη και με προτάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε ό,τι έκανε τότε -αυτό είναι καλό και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε- ο τότε Υπουργός Άμυνας, ο κ. Καμμένος, που επισκέφθηκε τον τόπο μαζί με Βουλευτές και άλλους, με όλους, συζήτησε, έδωσε λύση. Δυστυχώς, δεν προχώρησε η περαιτέρω αξιοποίηση. Έχουμε κι εμείς τα κουσούρια μας. Εν πάση περιπτώσει, δεν σταματάει η ιστορία εδώ. Επισκεφτείτε την Αίγινα, μιλήστε με την τοπική αυτοδιοίκηση και δώστε λύση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Χαρδαλιά, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, είναι αυτονόητο ότι η τοπική κοινωνία και κάθε τοπική κοινωνία είναι ο αρωγός, είναι ο μόνιμος συζητητής μας για ό,τι θέμα προκύπτει σε σχέση με την οποιαδήποτε αξιοποίηση του οποιουδήποτε ακινήτου. Και γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει μια εξαιρετική δουλειά με όλες τις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
Από εκεί και πέρα, άκουσα τη δευτερολογία σας προσεκτικά και με πολύ σεβασμό προς το πρόσωπό σας και την εμπειρία σας, θα ήθελα να απαντήσω με συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Ακούω ότι είχε δοθεί λύση από τον προηγούμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Έρχεστε σήμερα εδώ, αμφισβητείτε τις διαδικασίες που ακολουθούνται επακριβώς από μια υπηρεσία που ιδρύθηκε επί των δικών σας ημερών. Αμφισβητείτε καθ’ αυτές τις διαδικασίες που προβλέπονται στον ισχύοντα νόμο, δηλαδή τον ν. 4407 του 2016, τον οποίο φέρατε προς ψήφιση εσείς και τότε, μάλιστα, υπερθεματίζατε.
Αμφισβητείτε, τέλος, καθ’ αυτή την ίδια την αξιοποίηση -και θέλω να το προσέξετε αυτό- του αγροτεμαχίου για το οποίο εσείς αποφασίσατε την απόδοση στο ΥΠΑΑΠΕΔ από το 2018…
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μην τα επικαλείστε. Είναι «αυτόματος πιλότος».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δηλαδή, την ίδια ώρα προφανώς που γινόταν η επίσκεψη εκεί στο νησί αποδιδόταν αυτό στο ΥΠΑΑΠΕΔ για την αξιοποίησή του. Έχει έναν βαθμό υποκρισίας όλο αυτό και το καταλαβαίνετε και εσείς.
Είπα στην πρωτολογία μου να συγκρατήσετε τις ημερομηνίες γι’ αυτούς τους λόγους. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Μην τα επικαλείστε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Ακούστε με. Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης, κύριε Βουλευτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: …να παρέμβετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν είναι θέμα αντιπαράθεσης. Αλλά, να εγκαλείται η παρούσα πολιτική ηγεσία γιατί ακολουθούνται διαδικασίες που θεσμοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτό ειλικρινά με στενοχωρεί.
Σας υπενθυμίζω ότι στον εν λόγω νόμο πουθενά δεν υπήρχε πρόβλεψη, διάταξη για οποιαδήποτε ήπια, λειτουργική και ωφέλιμα κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που αξιοποιούνται από την ΥΠΑΑΠΕΔ. Προσέξτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους και να είμαστε παρόντες σ’ αυτή τη διαδικασία.
Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να σας επισημάνω ότι η οποιαδήποτε άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου θα πρέπει να είναι σ’ ένα πρίσμα γενικότερης συνεννόησης για τα θέματα αυτά και να εδράζεται σε δεδομένα που άπτονται του θεσμικού πλαισίου και να αποτελεί την ουσιαστική βάση για οποιαδήποτε συζήτηση.
Τέλος, επειδή η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν αποδείξει εν τοις πράγμασι την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, όταν θα έχουμε τα δεδομένα -είναι μια αρχική, ξαναλέω, πρόσκληση ενδιαφέροντος, μη δεσμευτική ούτε για τη στρατιωτική υπηρεσία ούτε για τους επενδυτές- να είστε σίγουρος ότι θα είμαστε εδώ, μαζί με την κοινωνία, μαζί με όλους όσους πραγματικά αγαπάμε την Αίγινα, να αξιολογήσουμε τις προτάσεις αυτές και να μπορέσουμε να βρούμε την οποιαδήποτε λύση.
Αν πράγματι υπάρχει συγκεκριμένη, οργανωμένη, συγκροτημένη πρόταση από τον Δήμο Αίγινας, θα πρέπει να την υποβάλει με ένα master plan, με ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις για τις οποίες όλοι μπορούμε να προωθήσουμε.Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν για εμάς τους άμεσους συνεργάτες μας στην αξιοποίηση των ακινήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Έχουν αποδείξει οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι το πρόσημο, η προτεραιότητα, το μεγάλο στοίχημα της αξιοποίησης της περιουσίας πρωτίστως δεν αφορά σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, αλλά στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω για τα Πρακτικά την επιστολή του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Πέρδικας «Άγιος Σώστης» και τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ιανουάριος 2016, σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Δρίτσας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)