Επιστολή διασώστη - μοτοσικλετιστή του ΕΚΑΒ, σχετικά με το πρόσφατο ρεπορτάζ του Aegina Portal, για κλήση σε επείγον περιστατικό.

Κύριοι,
 
Αρχικά θα ήθελα να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά, υγεία και ευτυχία σε σας και τους αναγνώστες σας.
Αφορμή για την παρούσα, είναι άρθρο σας, της 24 Απρ 2019, με τίτλο «Σε κλήση για επείγον περιστατικό, το 166 δεν γνώριζε ότι στην Αίγινα εκτελεί βάρδια μοτοσικλετιστής του ΕΚΑΒ», διευκρινίζοντας πως, σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουμε να αμφισβητήσουμε, ότι αυτό αναρτήθηκε με καλό σκοπό και πρόθεση από μέρους σας.
Ως μάχιμοι Διασώστες, υποστηρίζουμε την, με κάθε τρόπο και μέσο, ενημέρωση των πολιτών για την δουλειά μας. Αυτό που δεν επιθυμούμε, είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Και σας αναφέρω ξεκάθαρα, ότι αυτό ακριβώς κάνει ο τίτλος του άρθρου σας.
Δεν θα αναφερθώ στο συμβάν με τον τηλεφωνητή του 166, ούτε με ενδιαφέρει να διερευνήσω το περιστατικό, για το οποίο είναι πιθανόν να έχετε δίκιο. Γιατί είναι πολύ πιθανόν, ο καλών πολίτης, να έπεσε πάνω σε έναν από τους χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους, που δεν θα έπρεπε να είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Σε κάποιον από τους δεκάδες υπάλληλους του ΕΚΑΒ, που δεν θα έπρεπε να υπηρετούσαν στο ΕΚΑΒ.
Δεν είναι όμως αυτοί το ΕΚΑΒ-166. Είναι οι εκατοντάδες Διασώστες των ασθενοφόρων, οι οποίοι, χωρίς να είναι της παρούσης να αναφέρω τις συνθήκες, εργάζονται με γνώμονα το όφελος του πάσχοντα συνάνθρωπου.
Και επειδή εμείς είμαστε στο νησί, είναι οι μοτοσικλετιστές που στηρίζουν το πρόγραμμα της Αίγινας, άσχετα με καιρικές συνθήκες, ταλαιπωρία στην μετάβαση, ακυρωμένα δρομολόγια. Χωρίς να ζητήσουν επιπλέον αμοιβές, για υπερωρίες και εκτός έδρας, για να μην μπλέξουμε στην γραφειοκρατία του δημοσίου και κολλήσει το πρόγραμμα.
Ως προπομποί του προγράμματος, είμαστε ρομαντικοί, αλλά γνωρίζουμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Και από την πλευρά της Υπηρεσίας μας και από την πλευρά τοπικών παραγόντων. Οι οποίοι, εδώ και τρεις δεκαετίες, δεν φρόντισαν να υπάρχει ΕΚΑΒ στην Αίγινα, την στιγμή που σε άλλα νησιά, των οκτακοσίων κατοίκων, επιχειρούν ακόμη και δύο ασθενοφόρα. Αυτοί που θεωρούν τις δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες, παραμάγαζο διορισμού φίλων και συγγενών.
Εμείς όμως δεν θα στηριχτούμε σ’ αυτούς, αλλά στην πλειοψηφία των τοπικών παραγόντων και του συνόλου των κατοίκων του νησιού, που αγκάλιασαν το εγχείρημα. Οι οποίοι δεν μας μίλησαν για Δεξιά και Αριστερά, ούτε για εκλογές και ψήφους. Μας μίλησαν μόνο για την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχουν για τον τόπο τους. Για την ασφάλεια που θέλουν να νιώθουν τα παιδιά τους, οι φίλοι και οι συγγενείς τους.
Με την τριήμερη παρουσία μοτοσικλετιστή, κάθε βδομάδα στο νησί, δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη. Αυτή θα ολοκληρωθεί, με 24ωρη παρουσία ασθενοφόρου, στελεχωμένου με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Και όχι για την τουριστική σαιζόν, αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου.
Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε με τρόπο επαγγελματικό, έχοντας ορίσει ακόμη και Υπεύθυνο, αποκλειστικά για τον Τομέα της Αίγινας, θέλοντας σύντομα να έχουμε αποτελέσματα. Τα οποία δεν θα έρθουν με πιέσεις, εκβιασμούς και δημιουργία εντυπώσεων.
Το άρθρο σας, με τίτλο που στοχεύει ολόκληρο το ΕΚΑΒ, δεν βοηθάει σ’ αυτήν την κατεύθυνση, άσχετα με τον σκοπό για τον οποίο αναρτήθηκε.
 
 
Με εκτίμηση,
 
Κυριάκος Σιδηρόπουλος
Ιπτάμενος Διασώστης – Εκπαιδευτής ΕΚΑΒ
Υπεύθυνος Τομέα Μοτοσικλετών, Κεντρικής Υπηρεσίας.