Επιστολή διαμαρτυρίας του ιατρού Σωκράτη Δούκα με αφορμή πρόσφατο περιστατικό αεροδιακομιδής στην Αίγινα.

Κύριοι
Ονομάζομαι Σωκράτης Δούκας, είμαι χειρουργός στην ειδικότητα (ιδιώτης), με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στο ΕΚΑΒ στο τμήμα μηχανών και Αεροδιακομιδών επί σειρά ετών.  Στη  παρούσα  φάση εργάζομαι ως ιδιώτης και είμαι εξωτερικός συνεργάτης του νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος – Αίγινας (το οποίο αναπτύσσεται μόνο σε παθολογική κλινική).
Παράλληλα είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αίγινας.
Με αφορμή περιστατικό ασθενούς η οποία βρέθηκε σήμερα 11/6/2019 στο Νοσοκομείο Αίγινας «Άγιος Διονύσιος», σας αναφέρω τα εξής
Η ασθενής ενώ βρισκόταν στο Νοσοκομείο  (Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, μη κερδοσκοπικό), το οποίο όμως δεν υπάγεται στο Ε.Σ.Υ, και πριν οποιαδήποτε ιατρική παρέμβαση, παρουσίασε οξύ καρδιολογικό πρόβλημα , (καρδιοαναπνευστική κατάρρευση, ηλεκτρομηχανικός διαχωρισμός – ασφυγμη ηλεκτρική δραστηριότητα – collapsus, ανακοπή ). Ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εξειδικευμένης καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, κάνοντας χρήση πρωτόκολλου, με ΚΑΡΠΑ, φαρμακευτική αγωγή, απινίδωση, τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών γραμμών, διασωλήνωση.
Μετά από περίπου 60 λεπτά η ασθενής σταθεροποιείται σταδιακά αιμοδυναμικα, παρουσιάζοντας βέβαια συνεχώς στοιχειά καρδιακής δυσλειτουργίας, καθώς και μεταβολικών ανωμαλιών με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να την κρατήσουμε στην ζωή, με τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας.
Εκείνη τη χρονική στιγμή  επικοινωνώ με το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην στρατιωτική βάση Ελευσίνας, προκειμένου να ζητήσω την άμεση διακομιδή της ασθενούς, αιτούμενος αεροδιακομιδή, (λόγο της σοβαρότητας του περιστατικού – αναταχθείσα ανακοπή καρδιάς, διασωληνωμένη, με χορήγηση οξυγόνου μέσω μάσκας ambu,ελλείψει αναπνευστήρα).
Το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ενώ κινητοποιεί τον μηχανισμό ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για πτητικά μέσα, μου ζητά να δοθεί η κλήση από κρατικό υγειονομικό σχηματισμό, δηλ. το κέντρο υγείας Αίγινας, διότι βάση νομοθεσίας δεν μπορεί να δοθεί αίτηση αεροδιακομιδής από ιδιώτη ιατρό ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα.
Με την σειρά μου ακολουθώντας την διαδικασία ενημερώνω τον εφημερεύοντα ιατρό του κέντρου υγείας Αίγινας  αναλυτικά για το περιστατικό( παρέχοντας λεπτομερώς όλες τις ιατρικές πληροφορίες για την κατάσταση) επισημαίνοντας ότι το περιστατικό λόγο της βαρύτητας δεν μπορεί να διακομίσθει στο κέντρο υγείας, ώστε να γίνει από εκεί η διαδικασία αίτησης αεροδιακομιδής, που άλλωστε είναι τυπική διότι όλη η αντιμετώπιση του περιστατικού έγινε στο νοσοκομείο Άγιος Διονύσιος .
Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η κλήση προς το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, από τον ιατρό του ΕΣΥ  (κέντρο υγείας), ώστε τυπικά να μεσολαβήσει η κρατική υγειονομική δομή που δίνει την εντολή και την αναγκαιότητα της αεροδιακομιδής.
Στη συνέχεια λαμβάνω κλήση από το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώνομαι ότι η αεροδιακομιδή ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, διότι ο ιατρός του κέντρου υγείας σε επικοινωνία με το κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, ανέφερε ότι ουδέποτε είδε το περιστατικό ,και δεν έχει άποψη εάν και εφόσον χρειάζεται αεροδιακομιδή, παρά την λεπτομερή ιατρική ενημέρωση που του παρείχα για την σοβαρότητα και ιδιαιτερότητα του περιστατικού και την αποδοχή από πλευράς του ότι θα αιτηθεί της αεροδιακομιδής.
Αμέσως μετά  ξεκινά ο Γολγοθάς μίας εκ νέου επικοινωνίας, τόσο με τον ιατρό του κέντρου υγείας, όσο και με το τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο παρά η σωτηρία της ασθενούς μέσω της διακομιδής της σε τριτοβάθμιο υγειονομικό σχηματισμό της Αθήνας, έχοντας  ως μόνη εκκρεμότητα την επικοινωνία του ιατρού του κέντρου υγείας προς το ΕΚΑΒ.
Κύριοι
Αντιλαμβάνεστε το κενό του συστήματος να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή, ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο και κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.
Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό τον τρόπο καταργείτε την επιστημονική άποψη του ιατρού ο οποίος  επιλήφθηκε του περιστατικού και τελικά το κράτησε στη ζωή, μόνο και μόνο επειδή είναι ιδιώτης και δεν μπορεί να αιτηθεί αεροδιακομιδής, ή οποιασδήποτε άλλης διακομιδής μέσω ΕΚΑΒ.
Αντιλαμβάνομαι το γράμμα του νόμου και είμαι υποχρεωμένος να το ακολουθήσω, άλλα θεωρώ ότι πρέπει και εσείς να αντιλήφθητε ότι θα πρέπει υπό συνθήκες να υπάρξει μια διαφοροποίηση στο νομικό πλαίσιο αίτησης διακομιδής προς το ΕΚΑΒ, ώστε να μην υπάρχουν ούτε γιατροί, ούτε ασθενείς  δυο ταχυτήτων.
Αντιλαμβανόμαστε ΟΛΟΙ, ότι προς όφελος των ασθενών που αντιμετωπίζουν απειλητικές για την ζωή τους καταστάσεις υγείας, πρέπει να τυγχάνουν συναίνεσης , διότι η ιατρική είναι μια και μοναδική και ακολουθεί τον όρκο του Ιπποκράτη που όλοι οι γιατροί, ιδιώτες και δημόσιοι, έχουμε ορκιστεί.
Οφείλω να ευχαριστήσω το συντονιστικό κέντρο Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αεροδιακομιδής, το λιμενικό σώμα της Αίγινας και ιδιαίτερα τον λιμενάρχη Αίγινας , για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, τους συναδέλφους μου , ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Άγιος Διονύσιος, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την άρτια επιστημονική κατάρτιση.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν, όπου η προσήλωση στο «παράλογο» γράμμα το νόμου αλλά και στην ανεπάρκεια συνεννόησης έχει στοιχίσει ζωές.
Κανένας δεν μπορεί να αντιληφθεί την αγωνία και την προσπάθεια ενός ιατρού να επαναφέρει και να κρατήσει στην ζωή κάποιον ασθενή, ο οποίος έχει ουσιαστικά «χαθεί» και να βρίσκει εμπόδια στην γραφειοκρατία.
Σας καθιστώ όλους υπευθύνους για την συγκεκριμένη ανεπάρκεια και για την οποιαδήποτε ζωή που θα χαθεί στο εξής.
Σαν ιατρός ζητώ και απαιτώ  από τους υπευθύνους την άμεση επίλυση του ζητήματος με την συμμετοχή του Δήμου, του Υπουργείου Υγείας, της ΔΥΠΕ, του ΕΚΑΒ, του Κέντρου Υγείας, του Νοσοκομείου Αιγίνης Άγιος Διονύσιος.
Αναμένω την απάντηση σας άμεσα!




Σωκράτης Γ. Δούκας MD, MSc
Ιατρός – Χειρουργός
Δημοτικός Σύμβουλος Αίγινας