Επιστολή από την Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας.

Προς τους συμπολίτες μας στην Αίγινα
1)Εδώ και τώρα, στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή Αίγινας. Από μέρος του προβλήματος να γίνουμε μέρος της λύσης με βάση τις οδηγίες των υγειονομικών και της Δημοτικής Αρχής. Η όποια ανευθυνότητά μας συνδυάζεται με την ανευθυνότητα του πολιτικού προσωπικού της χώρας για όλες τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία. Κοστίζει στη ζωή και στην ελευθερία μας, που δεν πρέπει να μας την αφαιρέσουν. Με κάποιες επιφυλάξεις που αφορούν στις ίδιες τις δυνατότητες και προτεραιότητες προτείνουμε, δηλώνοντας και τη συμμετοχή μας:
-Να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Αίγινας για το Δημοτικό Φαρμακείο-Παντοπωλείο όπως και την προσπάθεια στο Λεούσειο για Παρασκευή και διανομή γευμάτων.
-Να απευθυνθεί επίσημα η έκκληση προς τους συμπολίτες μας που έχουν προμηθευτεί σε υπερβολικό βαθμό υλικό προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ) να τα προσφέρουν στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, πράξη με ουσιαστική και ηθική σημασία.
Η Δημοτική Αρχή Αίγινας:
-με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, πρέπει να συσκέπτονται σε δημόσιες διαδικτυακές συσκέψεις φροντίζοντας για τη συμμετοχή του κοινού με γραπτές ερωτήσεις-προτάσεις προς ένα συντονιστικό όργανο.
-με το Κέντρο Υγείας Αίγινας, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν προσωρινές δομές για να ανταποκριθούν σε μια πιθανή απομόνωση ασθενών με -εν δυνάμει- όλες τις υγειονομικές προδιαγραφές. Κτίρια που ανήκουν στο Δήμο της Αίγινας ή σε άλλους δημόσιους φορείς ας είναι έτοιμα στην περίπτωση έξαρσης. Σημαντική είναι η συνεργασία για την απαίτηση του απαραίτητου αναλώσιμου υλικού.
-πρέπει να εισαγάγει στο σχεδιασμό της την οργάνωση ομάδας εθελοντών πολιτών -υπό την επίβλεψη υπεύθυνων υγειονομικών- προκειμένου να ενισχύσουν τη θωράκιση της δημόσιας υγείας στο νησί και να παίξουν δευτερεύοντα -αλλά σημαντικό- ρόλο σε μια έξαρση της πανδημίας.
-σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αίγινας πρέπει να απαιτήσουν τη μόνιμη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο πνεύμα της συλλογής υπογραφών από την πρωτοβουλία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στο νησί μας.
-σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές και το Κέντρο Υγείας Αίγινας οφείλουν να προετοιμαστούν για την επίταξη ιδιωτικών ταχύπλοων σκαφών μπροστά στην πιθανότητα μαζικών διακομιδών προς την Αττική.
-πρέπει να προωθήσει μέσω συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το αυτονόητο αίτημα για επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας και ιδιωτών γιατρών στην περίπτωση που η πανδημία λάβει σοβαρές διαστάσεις. Η διεκδίκηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι επίσης αυτονόητη, δίπλα σε προτάσεις για την άρση επιβαρύνσεων που ήδη έχουν διατυπωθεί για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους που λειτουργούν στην τοπική οικονομία του νησιού μας.
2)Εδώ και τώρα, οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Τι είναι αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ιό τόσο επικίνδυνα μεταδοτικό; Μήπως το κατεστραμμένο περιβάλλον από την παγκόσμια οικονομία αποτελεί ευνοϊκή συνθήκη για τέτοιας μορφής έντονες μεταλλάξεις; Μήπως η αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση είναι ο αγωγός της ταχείας διεθνούς διάδοσης νέων ασθενειών; Μήπως η διακοπή της παραγωγής σε κάποιο σημείο του πλανήτη επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής που με τη σειρά τους συντρίβουν τις αλυσίδες κατανάλωσης όπως ο διεθνής τουρισμός; Πόσοι αντέχουν οικονομικά αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε σε καραντίνα, χωρίς εργασία, χωρίς την παραμικρή αυτάρκεια; Πόσες παραπάνω από τις ήδη λιγοστές βασικές παροχές θα δύναται το Κράτος να μας δώσει μετά; Και όλα αυτά εξαιτίας ενός ιού της γρίπης; Όχι βέβαια. Ο ιός είναι η αφορμή. Η παγκοσμιοποίηση, η μορφή της οικονομίας, ο αέναος στόχος της «ανάπτυξης» είναι η μοναδική αιτία.
Με μέλημα τη διάσωση του ανθρώπινου νοήματος, θέτουμε κάποια ζητήματα που σχετίζονται με την κατάρρευση του υπάρχοντος μοντέλου οικονομίας, κοινωνίας και πολιτικού πολιτισμού για σκέψη, συζήτηση και ανασχεδιασμό:
-Η αναδιοργάνωση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αίγινας.
-Ο προσανατολισμός για την αποκέντρωση-στήριξη ενός εναλλακτικού τουρισμού στα χωριά του νησιού μας.
-Ο σχεδιασμός ενός παραγωγικού προτύπου πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής με έμφαση στη μικροϊδιοκτησία, την οικογενειακή επιχείρηση και τους μικρούς συνεταιρισμούς. Η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αίγινας, και η Εκκλησία της Αίγινας, από τις ενορίες μέχρι τα μοναστήρια, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την αναγκαία ανασυγκρότηση.
-Η εισαγωγή παραγωγικών μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στο νησί με έμφαση στην αλιεία, τη γεωργία, την μικρή κτηνοτροφία-μελισσοκομία, τη μικρής έκτασης μεταποίηση προϊόντων. Επιστροφή του μαθήματος οικιακής οικονομίας-υγιεινής ως βασικού σε όλες τις βαθμίδες.
-Η ακτοπλοϊκή επανασύνδεση νησιών και περιοχών στη θαλάσσια «γειτονιά» της Αίγινας (Σαλαμίνα, Μέθανα, Πόρος, Επίδαυρος, Αγκίστρι). Οι από κοινού πρωτοβουλίες των Δήμων της «γειτονιάς» του Αργοσαρωνικού (συνεργατικό πλοίο, εμπορικές συναλλαγές, τουρισμός, παραγωγή, υγεία, εκπαίδευση, κλπ.) είναι απολύτως αναγκαίες. Μια νέα αποκεντρωμένη αμφικτιονία είναι εφικτή.
-Η χάραξη μιας προσπάθειας για δημοκρατικά συμβούλια στα χωριά και στις γειτονιές της Αίγινας. Η ιδιώτευση, το παραγοντιλίκι και το μικροσυμφέρον έχει οδηγήσει τις κοινωνίες μας σε αποσύνθεση.
3)Τίποτε δεν είναι εύκολο αυτήν την εποχή . Τίποτε δεν θα είναι πιο δύσκολο από την επόμενη φάση.
Πρωτοβουλία Πολιτών Αίγινας