Ανοιχτή επιστολή - πρόταση Νίκου Οικονόμου προς την Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως για την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση.

Αξιότιμη  Κυρία  Υπουργέ
Κατανοώντας τον δύσκολο αγώνα που δίνετε σε αυτές τις πρωτόγνωρες -και για την εκπαίδευση- συνθήκες, θα ήθελα να καταθέσω μια πρόταση αρκετά ρεαλιστική που θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη σας εσείς και οι συνεργάτες σας  στον προκείμενο σχεδιασμό έκτακτων δράσεων ώστε να μην χαθεί η τρέχουσα σχολική χρονιά.
Συγκεκριμένα, προτείνω τη διανομή κουπονιών (VOUCHER), σε όλους τους μαθητές από 200 έως 300 ευρώ ώστε να αγοράσουν tablet ή φορητούς Η/Υ μαζί με εκτυπωτές. Ταυτόχρονα, το ΥΠΑΙΘ να υποβάλει αίτημα προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για χορήγηση δωρεάν καρτών 3G/4G ή stick modem για 3 μήνες με 15GB ανά μήνα δωρεάν πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.  Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να έχουν πρόσβαση στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ και στα διαδικτυακά μαθήματα.  Καλό είναι να συμπεριληφθούν  σε αυτή την πρόταση επιχορήγησης και οι εκπαιδευτικοί,  οποίοι δεν έχουν την  υπολογιστή ή πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μην σας φανεί αστείο αλλά υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις.
Αν διασφαλιστούν τα παραπάνω με τους προτεινόμενους τρόπους, το εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το δημόσιο σχολείο θα στεφθεί με επιτυχία, εφόσον θα πληροί, ως οφείλει, τους συνταγματικούς όρους της δημόσιας και δωρεάν παιδείας για όλους.
Ως εκπαιδευτικοί κάναμε άλμα δεκαετίας στην εκπαίδευση. Μέσα σε ένα μήνα υλοποιήσαμε δράσεις που θα χρειαζόταν μια δεκαετία για να υλοποιηθούν . Αυτοεπιμορφωθήκαμε χωρίς να κοστίσουμε ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Δείξαμε ότι δεν είμαστε «οι τεμπέληδες», όπως μας αποκαλούν κάποιοι. Συνεχίζουμε απτόητοι, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας, για το καλύτερο .
Επίσης προτείνω η Β’ δόση κατανομής για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων  που αν δεν κάνω λάθος είναι περίπου 28.000.000 ευρώ να δοθούν στις σχολικές επιτροπές αποκλειστικά για αγορά και αναβάθμιση των σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής  και εποπτικών μέσων . Είναι μια ευκαιρία για αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων χωρίς ουσιαστικό κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αξιότιμη κύρια Υπουργέ και αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ, δώστε μας εργαλεία για να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια. Αποδείξαμε ότι και με σφεντόνες πολεμάμε, δώστε μας καλύτερα όπλα (ηθικά και υλικά) για να νικήσουμε. Τα χρειάζονται τόσο οι  μαθητές  και οι εκπαιδευτικοί, όσο και η πατρίδα μας.
Μετά Τιμής
        Νικόλαος Τρ. Οικονόμου        
Διευθυντής Γυμνασίου Μεσαγρού  Αίγινας