Επιστολή για την πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού.

Από αναγνώστη του Aegina Portal λάβαμε την ακόλουθη επιστολή με τίτλο: Παγκόσμιο κίνημα υπέρ πεζοδρόμων και ποδηλάτων.

Μέσα από την κοσμογονία που βιώσαμε λόγω καραντίνας, πέραν των αρνητικών συνεπειών, αναδείχθηκαν και κάποιες ‘’θετικές’’ παρενέργειες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός έγινε ο καταλύτης για να κατανεμηθεί ο δημόσιος χώρος με πιο ορθολογικό τρόπο.
Μια σειρά από αστικά κέντρα σε όλον τον πλανήτη έχουν ήδη προχωρήσει σε μόνιμα μέτρα, αφαιρώντας χώρο από το αυτοκίνητο και παραχωρώντας τον σε πεζούς και ποδηλάτες. Ο λόγος απλός: Τώρα πραγματικά εκτιμήσαμε το πόσο φιλικό έγινε το αστικό περιβάλλον για τους περιπατητές και ποδηλάτες καθώς οι δρόμοι άδειασαν από αυτοκίνητα.
Η απουσία οχημάτων, κυκλοφοριακού χάους και ηχορύπανσης ανέδειξαν την πολυτιμότητα των πεζοδρόμων και των ποδηλατοδρόμων.

Όσοι αυτές τις μέρες περπάτησαν στην Αίγινα, είχαν την μοναδική εμπειρία μιας πόλης απαλλαγμένης από οχήματα, ηχορύπανση και κυκλοφοριακό χάος.
Μήπως μετά από αυτή την εμπειρία θα έπρεπε οι αρμόδιοι να επανεκτιμήσουν την αξία της πεζοδρόμησης τουλάχιστον της παραλιακής οδού από την Αύρα έως το Γήπεδο και την μετατροπή της σε ένα πάρκο περιπάτου?
Όχι μόνον ως μέτρο βελτίωσης της ποιότητας ζωής αλλά και ως μέτρο αισθητικής αναβάθμισης της βιτρίνας όλου του νησιού.
Με τις απαραίτητες βέβαια εξαιρέσεις για την τροφοδοσία καταστημάτων και έκτακτων περιστατικών και χωρίς την στρεβλή αντίληψη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιφερειακό. Γίνεται. Με την κατάλληλη σήμανση αλλά κυρίως με την αλλαγή της επικρατούσας ιδεοληπτικής νοοτροπίας που δυστυχώς δίνει προτεραιότητα στο αυτοκίνητο έναντι του πεζού.
Είναι βέβαιο ότι όλο το νησί θα ωφεληθεί και θα ανέβει ποιοτική κατηγορία όταν αποκτήσει τουλάχιστον μια όμορφη, πολιτισμένη και ποιοτική ‘’βιτρίνα’’.
Μέχρι τώρα καμία τοπική ή Νομαρχιακή Αρχή το τόλμησε καθώς το κυκλοφοριακό χάος και η επικράτηση του Ι.Χ. έχει γίνει πλέον μια συνειδητή πολιτική επιλογή.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι ένα κατ' εξοχήν πολιτικό πρόβλημα και οι πεζοδρομήσεις προϊόν πολιτικής απόφασης.
Ευτυχώς, οι παρούσες συνθήκες προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία στην Αίγινα που δεν πρέπει να χαθεί.
Με αφορμή την παγκόσμια κυκλοφοριακή «επανάσταση» υπέρ πεζοδρόμων και ποδηλάτων, που στόχο έχει να μειωθεί ο παρεχόμενος χώρος στα οχήματα και να γίνουν οι πόλεις φιλικότερες σε πεζούς και ποδηλάτες, καλό θα ήταν να δράσουν και στην Αίγινα οι τοπικές αρχές προς αυτή την κατεύθυνση, αναθέτοντας σε συγκοινωνιολόγους την σχετική μελέτη εφαρμογής.
Ας ακολουθήσουμε και εμείς την παγκόσμια τάση που έχει ως βασικό γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Σχετικά Links:
https://www.tanea.gr/2020/05/17/greece/dimiourgia-prosorinon-podilatodromon-kai-pezodromon-to-provlepei-i-tropologia/

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/pros_k_kyriako_mitsotaki_k_kosti_hatzidaki_k_taki__dimioyrgiste_horo_gia_pezoys_podilates_kai_eyalotes_omades/?zljbvqb&fbclid=IwAR0PAR611DzOlStR_Q7AN1oLdqeFDLswoIjCZrlkmfrN__seL0h-Dhtl5nw

https://www.kathimerini.gr/1076512/gallery/epikairothta/kosmos/oi-polites-e3w-ta-ix-se-karantina