Επιστολή Σάκη Σακκιώτη, για την ιστορική διαδρομή της Αίγινας ως Πρώτης Πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο διακίνησης καταστάσεων, που συνδέονται απολύτως με την ιστορική πραγματικότητα η Πρόεδρος της επιτροπής κ.Γιάννα Αγγελοπούλου δηλώνει ότι "το 2021 δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξανασυστήσει τον εαυτό της".

Με βάση και αυτήν τη παράμετρο κάνουμε μια μικρή ανάλυση της ιστορικής "διαδρομής" της Αίγινας.

Ελληνική Επανάσταση τόμος Γ' - Εκδοτική Αθηνών

Σελ. 464 (πολιτικά γεγονότα από Αυγ.-Δεκ. 1827). Στη συνέχεια η επιτροπή αποφάσισε να μεταφέρει την ΕΔΡΑ της, σε καταλληλότερο για την άσκηση των καθηκόντων της τόπο και τέτοιο επέλεξε ττηνΑίγινα.
Σελ. 466. Στις 5 Αυγ.1827,ο Κόδριγκτον και ο Δεριγνύ, είχαν φθάσει στο Ναύπλιο, όπου ανήγγειλαν επίσημα τη συνθήκη του Λονδίνου και συμβούλευσαν φυσικά την μετάθεση της Έδρας της κυβέρνησης στην Αίγινα, μακριά από τις εσωτερικές ταραχές που αναστάτωναν τότε το Ναύπλιο.
Σελ.480.Ύστερα από μακρό ταξίδι μέσω Ελβετίας και Ιταλίας και μετά από 7 εβδομάδες στην Αγκώνα, ο Καποδίστριας αποβιβάστηκε στη Μάλτα- λόγω ενάντιων ανέμων προσορμίσθηκε στις 6 Ιαν.1828 στο
Ναύπλιο και στις 11 Ιαν.1828 κατέπλευσε στην Πρωτεύουσα Αίγινα.
Σελ.485: σημειώνεται ότι δια της ορκωμοσίας του Κυβερνήτη στις 26 Ιαν.1828 στη Μητρόπολη Αίγινας, έγινε και η "καθίδρυσις" της Κυβερνήσεως.

Σημειολογικά αναφέρεται ότι με το Ζ' ψήφισμα της Δ' Εθνοσυνέλευσης στο Άργος τον Ιουν. 1828 κόπηκε στον αύλειο χώρο του Κυβερνείου της Αίγινας το πρώτο Εθνικό Νόμισμα με "μονάδα"τον φοίνικα.

Δια της έκδοσης του αριθμ. 7/30-01-2012 Προεδρικού Διατάγματος, έχει αναγνωριστεί η 26 Ιανουαρίου ημέρα ορκωμοσίας του Ι.Καποδίστρια, ως ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας υπ' όψη την ιστοσελίδα της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου, που διαφημίζεται ως πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, διατυπώνουμε με σεβασμό στα αποτυπώματα της ιστορικής και μόνο αλήθειας τα παρακάτω:

Η ιστορία του Έθνους μας δεν έχει ανάγκη ούτε διαστρέβλωσης και ούτε "τραυματισμού" της ιστορικής συνείδησης των πολιτών καθότι ο ακατάληπτος τοπικός δυισμός είναι αχρείαστος και η επιστροφή σ' ένα "μέλλον" χωρίς πλεονασμούς είναι επιβεβλημένη.


Σάκης Σακκιώτη
πρ. Δήμαρχος Αίγινας.