Ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο, του ιατρού και δημοτικού συμβούλου Μανώλη Λογοθέτη, για την πανδημία.

Ανοικτή επιστολή στον δήμαρχο/ για τον κωρονοιο’
Γιατρού και δημοτικού συμβούλου


Αρτζι , μπούρτζι και λουλάς


Είναι η ρίμα που ταιριάζει στην «προστατευτική»  παρέμβαση της δημοτικής αρχής απέναντι στην επέλαση του «απρόσκλητου επισκέπτη»…. απ τον Μάρτη και δώθε
 Κι όταν αναφερόμαστε  στην δημοτική αρχή εν προκειμένω μιλούμε καθαρά για την πρακτική του δήμαρχου που ως τοπικός ¨ άνακτας δήμαρχος¨-ελέω νοοτροπίας και  της παρερμηνευμένης  εκμετάλλευσης του νόμου περί ¨Κυβερνησιμοτητας¨΄ -εδρασε σύμφωνα με την ρίμα μας από την εκδήλωση της επέλασης μέχρι σήμερα….
….Φτάνει  κάποιος να παρακολουθήσει   τα τεκταινόμενα   απ την δημοτική αρχή στο νησάκι σε κάθε περίοδο της πανδημίας. Στον πρώτο κοινωνικό αποκλεισμό(το lock down),»έγραψε»  ο δήμος. Είναι τότε  που ο δήμαρχος υλοποιούσε την προστασία του πληθυσμού με ανούσιες υπερβολές (ψεκασμός των αυτοκίνητων , των δρόμων των κτιρίων και των σχολείων – χωρίς να υπάρχουν μαθητές), με ανώφελες και αποσπασματικές ενέργειες (διανομή , εν ίδει παροχής σε ιθαγενείς ,υλικών προσωπικής προστασίας ) με την αυστηροποιηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης….. Και   σ όλες τις δράσεις ο δήμαρχος παρών  εξαντλώντας – άντε διοχετεύοντας – την ενεργητικότατα του και ασφαλώς υποβαθμίζοντας την ευθύνη του για την επιτελική σχεδιαστική πρωτοβουλία που αναλογεί στο ρόλο του δημάρχου. Για μας τους γιατρούς και τα μέλη της επιτροπής υγείας αυτό το τελευταίο ήταν ξεκάθαρο και απορούσαμε για τον σύμβουλο του που τον καθοδηγούσε στον σχεδιασμό της δραστηριότητας του δήμου στο θέμα του κωρονοιου/ παραμένει αφανής( η άφαντος) μέχρι σήμερα , γιατί άραγε; ,Πάντως δεν μπορεί να είναι ο πιο αποδοτικός μέχρι τώρα γνωστός σύμβουλος αν κρίνουμε από την απόσταση της ποιότητας των συμβουλών  περί πανδημίας από εκείνες τις επιτυχημένες σε άλλα αντικείμενα ( καλλωπισμός , σκουπίδια κτλ…)
Κρατάμε την επίπλαστη αυστηροποιηση των μέτρων  την ίδια περίοδο για να αιτιολογήσουμε το ΜΠΟΥΡΤΖΙ… Αρκούν , νομίζουμε, ο δεύτερος Κατατρεγμός του Γιανη(με ένα ν)- που θα σε γλεντήσει (μας γλεντήσει σαν δήμο)  με κανένα   φρέσκο ουαου-ουαου σε μια δεύτερη  ηρωική  βαρουφακιαδα , όταν θα φτάσει στην βουλή η μήνυση που έχεις υποβάλλει για μη αποδοχή του  ψεκασμού του. Η εντολή στην αστυνομία να εποπτεύει του ευρισκόμενους σε καραντίνα ενδον  αλλά και η δική σου μεταμεσονύκτια περιπολία συμπληρώνουν την εικόνα του τι εστί ΜΠΟΥΡΤΖΙ εν μέσω πανδημίας ….
Όσο για τον ΛΟΥΛΑ, την κορυφαία σύγχυση, εδώ εμπλέκονται κι άλλοι παράγοντες που θεαματικοποίεισαν την αναγκαιότητα των τεστ , τεστ , τεστ στην καλοκαιρινή περίοδο  και οδήγησαν στην ελαχιστοποίηση των τεστ στο νησί . Τα μόνα που πραγματοποιήθηκαν  ήταν τα αποσταλμένα με φουσκωτά  σκάφη   «αναψυχής» από την Φώκαια με κατευόδιο για το εγχείρημα από τον ίδιο περιφερειάρχη. Αν προσθέσουμε μάλιστα το τραγελαφικό της ανίχνευσης  ιχνηλάτησης  των περιστατικών απ τα κορίτσια της πολιτικής προστασίας-εδώ μπορώ να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για την χαμηλή  απόδοση του γραφειοκρατικού κεντρικοβιου μηχανισμού της πολιτικής προστασίας  αναφέροντας την αγνόηση σαν ύποπτο κρούσμα στενού συγγενούς νοσούντος που πάρα λίγο να αποδεκατίσει  την πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και που χρειάστηκε η απειλή για εισαγγελική παρέμβαση για να πειστεί το Κέντρο υγείας να εκτελέσει το επιβεβαιωτικό τεστ…..), ε δεν νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο για να περιγράψουμε την προσφορά της δημοτικής αρχής στην μη διασπορά του ιού
Ήρθε όμως και η προσωπική σου παρέμβαση  και λειτουργία να επιτείνει την σύγχυση. «Δεν δικαιούμαι να έχω την πληροφόρηση από το Κ. Υγείας για την κατάσταση στον Νησί» .Και ηρθαν   μετά η συμμετοχή  σου στην – σικέ-πρωτοβουλια να μην ληφθούν τα πρώτα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για το νησί , το  ψευδολόγημα για ανεύθυνο ψυχαγωγικό ταξίδι   από νεαρά παιδιά που νοσούσαν ,η σκέψη για αίτημα εκούσιας καραντίνας από την Αθήνα – που ευτυχώς ανακόπηκε αν και καλλιεργείται  συστηματικά στην κοινωνία σαν  δήθεν αποτελεσματικό μέτρο. – Έτσι  απλά σταχυολογημένα  αυτά τα λίγα, επαρκούσαν να επιβαρύνουν το κλίμα   και το αλαλούμ…

Αρτζι  μπουρτζι και λουλάς και η Επιτροπή υγείας  να … αναρωτιέται για τον σύμβουλο, για την οδηγία που ακολουθεί ο δήμαρχος- άνακτας και να …. καταπίνει την οργή  της , μιας και δεν επιθυμούσε να  πάρει αντιπολιτευτική στον δήμαρχο χροιά  η διαφωνία της με τα τεκταινόμενα …
Ναι αλλά …η συνέχεια? Όσο κι αν αχνοφέγγει η μερική βελτίωση  της κατάστασης με την χρήση του εμβολίου – ,μήπως δηλαδή  και επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης ευχερεστέρα ,- οι κοινωνίες μετασχηματίζονται από κοινωνίες ανθρώπων σε μικρές η μεγάλες αγέλες , ιδιαίτερα όσο επιμηκύνεται ο αποκλεισμός ..Το τίμημα  του αποκλεισμού για τις μικρές πληθυσμιακά κοινωνίες είναι βαρύτερο εξ αίτιας του  κατακερματισμού των κοινωνικών σχέσεων και δομών , ενώ αυτό καθεαυτό το Lock down , ενώ έχει πρωταρχική σημασία για τις πολυπληθείς κοινωνίες, έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην μικρή κοινωνία..…,Ναι να περιοριστεί, να αρθεί τοπικά και ιδιαίτερα στα αποσυμφορημενα μέρη Με προαπαιτούμενο όμως ένα , να υποκατασταθεί από την δυναμική παρέμβαση της ίδιας της κοινωνίας, ΠΩΣ?.....
.Μα με εκείνο τον τρόπο που προσδιόρισε η Ευρωπαϊκή επιτροπή Υγείας και που για αγνώστους γνωστούς λόγους εξαφανίστηκε από το προσκήνιο της ενεργητικότητας της αντιμετώπισης του ιού στην Ελλάδα. ΡΗΤΑ θέτει  , ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ για τους μικρούς κοινωνικούς τόπους προτεραιότητα στην ιχνηλάτήση της διασποράς του ιού( ισοδυναμεί με τεστ , τεστ , τεστ) ,στην μέχρι τα άκρα ανίχνευση των πιθανών επαφών σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος (τοπική εξονυχιστική διερεύνηση επαφών ) και στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Συστηματικά , αποκεντρωμένα με υπευθυνότητα. Όχι λοιπόν στο αρτζι μπουρτζι και λουλας….
….Μα  μια  τέτοια ξεκάθαρη οδηγία όμως για να υλοποιηθεί θέλει πρώτα απ όλα αποδοχή , θέλει σχεδιασμό θέλει το δυναμικό εκείνο που θα υλοποιήσει τα βήματα .Δήμαρχε  από το νησάκι λείπει το πρώτο  μόνον,  λείπει η ΑΠΟΔΟΧΗ της δημοτικής αρχής  ότι έτσι προχωράμε,  Όμως το αρνείσαι συστηματικά και κινείσαι επιδεικτικά και προβαίνεις σε συγχητικές  ενημερώσεις , διασπείροντας ανησυχητικές γενικότητες και εξαγγέλλοντας ανούσιες προμήθειες τεστ δωρεάν λες και το πρόβλημα ήταν  ότι το Κέντρο  υγείας δεν είχε τεστ ….
Απ τον περασμένη Μάη έχει καταδειχτεί στην Επιτροπή Υγείας σχέδιο ,άμυνας απέναντι στον απρόσκλητο επισκέπτη. Και  άμεσα εφαρμόσιμο και υλοποιήσιμο με ελάχιστο κόστος Όταν το πληροφορήθηκες φρόντισες να το «ξεμασκαλίσεις» αδρανοποιώντας την επιτροπή υγείας , παραπέμποντας σε κεντρικές υπηρεσίες την υλοποίηση του και προμηθευόμενος μετά από 5 μήνες τα τεστ. Επειδή όμως εκτιμώ  ότι  δεν υπάρχει τρόπος να μεταβληθεί η στάση σου (είναι θέμα νοοτροπίας άνακτα δημάρχου και πιθανά δεσμεύσεων σε υλοποίηση  επιτελικής κεντρικοκεντρικής  συμβουλής- παρεμπιπτόντως επιμένω να μην χρεώνω τα περί της υγείας στον προσωπικό σου σύμβουλο  με τις εξαίρετες επιδόσεις αλλού αλλά δεν φαντάζομαι να ασχολείται και με την υγεία…)μια δεύτερη επιστολή θα σου υπενθυμίσει την πρόταση , αφ ενός επικαιριοποιημένη  βέβαια και ανοικτή   αφ ετέρου ώστε να γνωστοποιηθεί και στην κοινωνία , τον κυρίαρχο κριτή όλων μας….
Υ.γ.1 υπάρχουν κι άλλες ρίμες που ταιριάζουν  στην περίπτωση … αξιολογώ σημαντικότερη μήπως και βοηθήσει στην αλλαγή νοοτροπίας του δημάρχου άνακτα τον πρώτο στίχο αγαπητού μου αιγινήτη ποιητή. «Τα περιστέρια θαναι πάντα άξια για αυριανοί δήμαρχοι, έτσι που τα πάντα καθαρίζουν…»
Υ.γ 2.ελπιζω να δημοσιοποιηθεί και το 2 μέρος μέσα στις γιορτές γιατί θεωρώ πως θα δώσει εορτάσιμη ελπίδα στην κοινωνία….