Επιστολή της κ. Ρένας Κορκοβέλου σχετικά με την τοποθέτηση πινακίδων σε δάση και μονοπάτια.

Αγαπητό Aegina Portal
Μετά από αρκετή καθυστέρηση, αποφάσισα να σχολιάσω την επιστολή, που έστειλε μια παρέα, για τις πινακίδες που τοποθέτησαν σε μονοπάτια και δάση στην ορεινή Αίγινα.
Εδώ και αρκετά χρόνια - αφού σημειώσω πρώτα ότι δεν είμαι μέλος, και δεν μιλώ εκ μέρους τους, απλώς περπατώ και εγώ με την παρέα μου σε αυτά τα μέρη- οι:.(όπως λένε στην ιστοσελίδα τους) "Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και ο Ελληνικός Ποδηλατικός Ορειβατικός Σύλλογος Αίγινας «Ανάβαση»,άρχισαν να υλοποιούν το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει και να προστατεύσει το πανέμορφο τοπίο με την παρθένα φύση, τα μοναδικά προϊόντα και την πλούσια ιστορική κληρονομιά" .
Κατά τις, πλέον της δεκαετίας περιηγήσεις μας, παρατηρούσαμε τις παρεμβάσεις τους στις διαδρομές, και χαιρόμασταν που αυτές γινόντουσαν με καλαισθησία, προσοχή, ευαισθησία, σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην ιστορία και τις παραδόσεις του νησιού, κατόπιν έρευνας, μελέτης, και ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, που δεν επιτρέπουν στον καθένα να παρεμβαίνει παρορμητικά.
Τις προάλλες, κατά την επιστροφή μας από τους Λαζάρηδες, ένα ζευγάρι που ανέβαινε μας ρώτησε αν ξέρουμε πού είναι ο " Νεραϊδότοπος".
Νεραϊδότοπος; Στύβαμε το μυαλό μας να σκεφτούμε τί μπορεί να εννοούν, και τελικά το βρήκαμε! Εννοούσαν τις τρεις ενωμένες σουβάλες, που η παλιά τους ονομασία ήταν "Μαρδίες" (λέξη που αξίζει ετυμολόγησης). Όταν ξαναπήγαμε στην τοποθεσία, είδαμε την όντως καλόγουστη,νέα πινακίδα, τοποθετημένη απέναντι από την παλιά σηματοδότηση, που οδηγεί προς τις Μαρδίες.
Μετά προέκυψε και το δημοσίευμα σας με τον "Σιδερένιο Ιππότη".
Όσο καλοπροαίρετοι, εμπνευσμένοι και ενθουσιώδεις και αν είναι οι ...δράστες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι και παρανομούν και αυθαιρετούν. Δεν μπορεί να αυτοδιορίζονται "νονοί", αδιαφορώντας για την ...κληρονομικότητα του ... βαφτιζόμενου μέρους. Η εξωτική, βγαλμένη απ' τα παραμύθια επιλογή των ονομάτων μπορεί να φαντάζει ωραία σε πρώτο άκουσμα, αλλά ποια σύνδεση μπορεί να έχει ένας ιππότης με την Αίγινα; Πώς να νιώθουν άραγε οι αυτόχθονες κάτοικοι αυτών των περιοχών όταν βλέπουν αυτές τις ονομασίες; Θυμάμαι εκείνον τον τελευταίο, σχετικά πρόσφατο, κάτοικο των Γιαννάκηδων που μας πρωτοέδειξε τις Μαρδίες και μας είπε ιστορίες για το χωριό, και τον φαντάζομαι ή να γελάει ή να οργίζεται.
Ο δημόσιος χώρος είναι κοινός, αλλά δεν μας δίνει το δικαίωμα να επεμβαίνουμε μεμονωμένα. Η δημιουργική αυθαιρεσία μιας παρέας απαντήθηκε με την καταστροφική αυθαιρεσία κάποιας άλλης. Και βεβαίως είναι κακόβουλη και σαδιστική η λανθασμένη επανατοποθέτηση των νέων πινακίδων, που δεν ...τιμωρούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τους ...αθώους περιπατητές.
Ρένα Κορκοβέλου