Η Αίγινα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Επιστολή του Σταμάτη Μαρμαρινού.

Σαν σήμερα 23 Μαρτίου 1821,στο ναό των Ταξιαρχών στην Παχειά Ράχη Αίγινας, Αιγινήτες ορκίζονται στην φιλική εταιρεία και σηκώνουν την σημαία της Επανάστασης.
Συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή στον απελευθερωτικό αγώνα απέναντι στους Οθωμανούς, προσφέρουν ταυτόχρονα χρήματα και πλοία!

Το νησί γίνεται καταφύγιο για μεγάλο αριθμό αμάχων και προσφύγων,ειδικά μετά την καταστροφή των Ψαρών.

Έπειτα ορίζεται Πρώτη Πρωτεύουσα του Νεοελληνικού κράτους και ο πληθυσμός φτάνει στις 100000 κατοίκους.

Σήμερα 200 χρόνια μετά, ενώ ο Ελληνισμός γιορτάζει το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας του και κάθε Δήμος προσπαθεί να αναδείξει, ποικιλοτρόπως την συμμετοχή του στον Αγώνα, ο Δήμος Αίγινας ασχολείται, όσο ασχολείται, βασιζόμενος εξ ολοκλήρου στις δημόσιες σχέσεις του κυρίου Μανώλη Κοττάκη,μόνο με την εποχή του Καποδίστρια (Η σημαντικότερη προσωπικότητα για εμάς, καθώς είναι αυτός που έβαλε τις βάσεις για την σύσταση του Ελληνικού Κράτους).

Το αποτέλεσμα είναι όλοι να νομίζουν πως η συμμετοχή μας στον Αγώνα ξεκινά και τελειώνει στον Καποδίστρια.

Κυρίες και κύριοι,
Προσωπικά απορώ σήμερα, μια τόσο σημαντική μέρα για το νησί.
Τι είναι αυτό που μας εμπόδισε να ζητήσουμε την βοήθεια από ε επιστήμονες, φιλολόγους,ιστορικούς,ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε την σημαντική συμβολή του νησιού μας στην Επανάσταση με κάθε τρόπο και μέσο;
Γιατί χάνουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την σημερινή μέρα για να φρεσκάρουμε την μνήμη μας και να μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορική αλήθεια;
Την απάντηση την δίνει η ίδια η ιστορία.

Από την μια τα ιδανικά: Ελευθερία, Πατρίδα,θρησκεία, οικογένεια),συνεργασία, ανιδιοτέλεια άναψαν την φλόγα της Επανάστασης, από την άλλη,ανασφάλεια, έλλειψη εμπιστοσύνης, καχυποψία, Προσωπικά συμφέροντα, δίψα για εξουσία, παρά λίγο να την σβήσουν.

Δυστυχώς πολλά από τα τελευταία χαρακτηριστικά επιδεικνύει η,σημερινή διοίκηση του Δήμου.

Μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεντρώνει τις θέσεις εξουσίας,απορρίπτει την συνεργασία, επιλέγει να προχωρήσει μόνη της, δείχνοντας συχνά αυταρχικό πρόσωπο και απορρίπτει παροτρύνσεις και
συμβουλές.

Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντικά θέματα έχουν μπει στον αυτόματο πιλότο.

Βέβαια δημιουργούνται ιστορικά κενά, που δύσκολα θα αναπληρωθούν στο μέλλον. Η ιστορία του νησιού, κατά την διάρκεια της Επανάστασης, δείχνει πως οι Αιγινήτες ήταν παρόντες και αντάξιοι της ιστορίας. Εύχομαι οι έχοντες σήμερα την εξουσία του Δήμου, έστω κι εκ των υστέρων,να καταλάβουν το βαρύ φορτίο που έχουν αναλάβει.

Χρόνια πολλά και υγεία σε όλες και όλους.

Με εκτίμηση
Μαρμαρινός Σταμάτης
Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αίγινας