Κύριε Διευθυντά
Στις 15 Απριλίου 2021 παρακολουθήσαμε την εκπομπή "περί Ελευθερίας" στον Σταθμό "ΣΚΑΙ".
Οι ομιλητές είχαν αναλάβει την “διαχείριση “ της τελευταίας φάσης της Ελληνικής Επανάστασης και κύρια τοποθετήθηκαν επί των πρώτων μηνών του 1828 .όταν δημιουργήθηκε κυβέρνηση κύρους οργανώθηκαν οι Κεντρικές Υπηρεσίες και η Επαρχιακή Διοίκηση ,αντιμετωπίστηκε το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, ανασυντάχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις και αποκαταστάθηκε η ευταξία.
Διαπιστώσαμε όμως ότι απέφυγαν επιμελέστατα και ίσως οργανωμένα να αναφερθούν ΠΟΥ ; συνέβησαν όλα αυτά ; και γιατί-ένα μεγάλο γιατί- ΕΞΑΙΡΕΘΗΚΕ-ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ η ΑΙΓΙΝΑ Α` Πρωτεύουσα του Ελληνικού Kράτους από τα διαλαμβανόμενα ΟΛΩΝ των ΟΜΙΛΗΤΩΝ.
Γιατί “αποδέχονται” την επιβεβαίωση μιας συγγνωστής πλέον “αδυναμίας” τους,που μπορεί να συνδεθεί με μία “επιχείρηση” αλλοίωσης των ιστορικών αδιάψευστων δεδομένων.
Ας συγκεκριμενοποιήσουμε όμως τα ιστορικά δεδομένα,που δεν επιδέχονται ίχνος αμφισβήτησης:
1) Ο Κυβερνήτης αναχωρεί στις 6/11/1827 από Γενεύη για Τορίνο,με την συγκατάθεση των (3) μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία –Γαλλία-Ρωσία) όταν έλαβε γνώση για την νίκη του Ναβαρίνου.
Τότε πράγματι αποφάσισε να έλθει στην Ελλάδα ως Κυβερνήτης υπαρκτού ή γεννωμένου Κράτους.
2) Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα ,είχε ήδη αποφασίσει με τη συμφωνία των τριών μεγάλων δυνάμεων-να καθιδρυθεί η Κυβέρνηση στην Αίγινα (ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΥΣΚΕΨΗ 6/7/1827).
3) Στο Τορίνο συνάντησε τους πρέσβεις των τριών δυνάμεων και ζήτησε τη συνοδεία πολεμικών πλοίων, από Αγκόνα προς Αίγινα. Αναμονή επτά εβδομάδων στην Αγκόνα και στη συνέχεια ο Κυβερνήτης επιβιβάζεται στο Αγγλικό πλοίο και φτάνει στις 28/12/1827 στη Μάλτα. Από τη Μάλτα για προορισμό την ΑΙΓΙΝΑ στις 2/1/1828.
Στην Αίγινα είχε ήδη πάει η Αντικυβερνητική επιτροπή από τις 9/8/1827.
4) Το "Warspite" με βάση τη ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ,που εκδόθηκε την 14/1/1828 (ΦΩΤΟ) εμποδισμένο από ανέμους κινήθηκε πέραν του πορθμού των Κυθήρων(4/1/1828)και στις 5/1/1828 “πνεύσαντος βορέου ηναγκάσθη να παρεκτραπεί της οδού και να καταφύγει εις τον Αργολικόν κόλπον”(ΦΩΤΟ)
Στις 6/1/1928-λόγω αυτής της αναγκαστικής παρεκτροπής,το πλοίο του Κυβερνήτη «ελλιμενίσθη κατ έμπροσθεν του Ναυπλίου» (ακριβής αναφορά της
Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδος εκδοθείσα την 14/1/1828 -(ΦΩΤΟ)-περί προσόρμισης στο Ναύπλιο.
5) Στις 8/1/1828 αποβιβάστηκε ο Κυβερνήτης Ιω.Καποδίστριας στο Ναύπλιο, που τον έβλεπαν ως λυτρωτή και ως απελευθερωτή από τον εχθρό.
Οι Δημογέροντες του Ναυπλίου με βάση ΠΑΝΤΑ την Γενική Εφημερίδα της Ελλάδας (έκδοση 14/1/1828 –ΦΩΤΟ), κινήθηκαν προς συνάντηση μετά του Ιων. Καποδίστρια .Ο Κυβερνήτης τους άκουσε. Ο Κυβερνήτης απάντησε επί λέξει: (Γεν.Εφημερίδα της Ελλάδας-14/1/1828) :Δεν θεωρούμαι ακόμη ειμή ως απλούς περιηγητής και σας ευχαριστώ μεν δια τους ευνοικάς τούτας διαθέσεις σας,δεν δύναμαι δε να πράξω τι ,προτού λάβω εις ΑΙΓΙΝΑΝ την συνέντευξιν μετά της Βουλής των Αντιπροσώπων του Έθνους και να αναδεχθώ κατά τάξιν το Υπούργημα το όποιο ενεπιστεύθησαν εις εμέ οι Έλληνες “
6) Ό Κυβερνήτης απέπλευσε από το Ναύπλιο, επιβαίνοντας πάντα στο "Warspite" ,με τη συνοδεία και των πολεμικών πλοίων το Γαλλικό “ΗΡΑ”
και το Ρωσικό “ΕΛΕΝΗ “και έφτασε στην Αίγινα στις 11/1/1828,με υψωμένη την Ελληνική Σημαία ,όπου και τον ανέμενε η Αντικυβερνητική Επιτροπή,που είχε έρθει στη Αίγινα στις 9/8/1827.Δεκάδες χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν για την υποδοχή στην Πρωτεύουσα ,όπως ακριβώς αναφέρει η έκδοση “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ “για τα 200 χρόνια. Άραξε στην περιοχή Περιβόλα της Αίγινας και την επαύριον 12/1/1828 έφτασε στο κυρίως λιμάνι.Ακολούθησε δοξολογία στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΙΓΙΝΑΣ (Αποκαλούμενη Μεγάλη Εκκλησία) και απαγγέλθηκε λόγος από τον Θεοφ.Καίρη.
7) Στις 26/1/1828 γίνεται και η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ του Κυβερνήτη στη Μητρόπολη της Αίγινας και βεβαίως η ‘Καθίδρυσης“ της Κυβέρνησης. Σε ανάμνηση της ημέρας ορκωμοσίας του Ιω.Καποδίστρια Α` Κυβερνήτη του Ελληνικού κράτους το έτος 1828.καθιερώθηκε η 26 Ιανουαρίου ως ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΟΡΤΗ για το Δήμο Αίγινας.(Προεδρικό Διάταγμα υπ.αρ.7/30.1.2012 –ΦΩΤΟ)
8) Τα στοιχεία που θεμελιώνουν την κυοφορία και Γέννεση του Ελληνικού κράτους στην Αίγινα παρατίθενται ως ακολούθως:
-Συνεχής και εδραία άσκηση Εξουσίας σε όλες τις εκδηλώσεις της.
-Κοπή και θέση σε κυκλοφορία των Εθνικών νομισμάτων του ΦΟΙΝΙΚΑ και του ΛΕΠΤΟΥ.(Εθνική Εφημερίς της Κυβέρνησης στις 26/9/1829)
-Διεθνείς συνθήκες: Το από 3/3/1829 ΝΕΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ των τριών Δυνάμεων με το όποιο εχαράσσοντο τα όρια του ΚΡΑΤΟΥΣ από τον ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ εως τον ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ.
-Η Συνθήκη της Αδριανούπολης την 14/9/1829 με την οποία τερματίστηκε σε βάρος των Τούρκων-ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.
-Στο πλαίσιο των Διεθνών Συνθηκών ορίστηκε ο σαφής καθορισμός των γεωγραφικών ορίων του Νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, με πρωτεύουσα την Αίγινα.
-Έχουμε ουσιαστικά την Α` Ελληνική κυβέρνηση σε ελεύθερο έδαφος, εγκατεστημένη στην Αίγινα ,αναδεικνύοντας “de facto” το Ιστορικό μας Νησί,σε Α` Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους,καθ` όσον έχουμε τα βασικά στοιχεία ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ με ΕΔΡΑ την ΑΙΓΙΝΑ και έχουμε επίσης ΑΛΗΘΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ,που μέχρι τότε η Ελλάδα,δεν είχε γνωρίσει. Παρά τις υπονομευτικές δραστηριότητες οι κυρίαρχοι στόχοι του Α` Κυβερνήτη τελικά επιτεύχθηκαν και καταχωρήθηκαν ,τουλάχιστο εως τη μοιραία και προδοτική δολοφονία του στο Ναύπλιο ,στις 27/9/1831.
9) Καλούμε κάθε πολίτη ,που παρακολούθησε την αναφερόμενη εκπομπή, να
εκφράσει τις δικές του απόψεις, για αυτήν την απροκάλυπτη τοποθέτηση των εμπλεκομένων , που “ξέχασαν’ ολότελα την παρουσία του Νησιού μας,στην Ιστορική διαδρομή του Έθνους μας και να αποφανθούν ίσως στα ερώτηματα:
Πως δικαιολογούνται τα διαλαμβανόμενα των Ιστορικών και με ποιο δικαίωμα ΑΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ της ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ;
Γιατί επιμένουν στην εξαίρεση της Αίγινας , στην εξαφάνισή της από την γενικότερη εικόνα της σύστασης του Ελληνικoύ κράτους ;
Γιατί αγνοούν επιτηδευμένα τα ιστορικά γεγονότα συντηρώντας ιστορικές στρεβλώσεις ;
Εμείς σαν περήφανοι Αιγινήτες για την ιστορία του τόπου μας και με βάση τις ιστορικές αναλύσεις και πεποιθήσεις αγωνιστών της Επανάστασης δεν θα επιτρέψουμε πλέον και δεν θα αφήνουμε αναπάντητες καταστάσεις νοσηρότητας, που θα συνδέονται και με ελάχιστες “δολιχοδρομίες”.
Τελειώνοντας κλείνουμε με το εξής:
‘Η μετεγκατάσταση της κυβέρνησης στην Ιστορική πόλη του Ναυπλίου τον Νοέμβριο του 1829, με κανένα τρόπο δεν αναιρεί την πρωτεύουσα θέση της ΑΙΓΙΝΑΣ, στην σύγχρονη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον μας ως Αιγινητών και όχι μόνο, συνδέεται με την αιτιότητα :δηλαδή γιατί συνέβη αυτή η “παραμόρφωση” και δεν επικράτησε η αντικειμενικότητα των γεγονότων;
Τέλος Δημοσιεύουμε ΦΩΤΟ τόσο της Διακήρυξης της Αντικυβερνητικής Επιτροπής με την οποία παραδίδεται η διακυβέρνηση της χώρας στον ΙΩ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ –Εν Αιγίνη τη 12/ΙΑΝ/1828 ως και της αποδοχής από τον ΙΩ.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ της διακυβέρνησης της χώρας-Εν Αιγίνη τη 20/ΙΑΝ/1828.
Σάκης Σακκιώτης
πρώην, δήμαρχος Αίγινας
.