Επιστολή Σάκη Σακκιώτη για τον κυματοθραύστη.

Έχουμε την πεποίθηση ότι στο επίκεντρο κάθε πρωτοβουλίας μας πρέπει να είναι ο πολίτης και τα δικαιώματα του.
Γι'αυτο και μόνο το λόγου αποστολή της Τοπ. Αυτ/σης, πρέπει να συμπυκνώνεται στην εξασφάλιση της ισόρροπης απόλαυσης των δικαιωμάτων απ' όλους.
Πιστεύουμε ότι τώρα μετά την πρωτοφανή δοκιμασία των επιβατών και την γενικευμένη ακραία ανησυχία των συμπολιτών μας, όλοι μας μπορούμε να δούμε τον " Ελέφαντα στο δωμάτιο" .
Η Τοπ. Αυτ/ση, δεν επιτρέπεται να λειτούργει ως "συμπλήρωμα" κάθε κοινωνικής δραστηριότητας, ούτε ως περιττός μηχανισμός που υποκύπτει σε νοσηρές-δοκιμασμένες αντιδράσεις "πρόθυμων".
Τα δικαιώματα των πολιτών -μετά και από "αυτό που ζήσαμε" , αποτελούν στοιχείο ενότητας.
Γιατί? Γιατί οι αξίες που εκφράζουν αποτελούν τα βασικά θεμέλια, πάνω στα οποία, πρέπει να στηρίζεται η Τοπική Αυτ/ση.
Πιο αναλυτικά:
Το έργο του κυματοθραύστη επί της θητείας μας και πιο συγκεκριμένα επί της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, είχε ωριμάσει και είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες.
Δηλ. -είχε εκδοθείη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) ως κυριάρχου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού.
-Είχαν εγκριθεί οι όροι των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
-Είχαν εκδοθεί τα Τεύχη Δημοπράτησης.
-Είχε εκδοθεί στις 6/10/2011 η Υπουργική Απόφαση έγκρισης, για την κατασκευή του Κυματοθραύστη.
- Ο προϋπολογισμός καθορισμένος στα 6.600.000 € και είχε γίνει η αποστολή του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Επίσης είχαμε κερδίσει την θετική απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2014,οπου είχαν καταφύγει ως συνήθως "ανήσυχοι" συμπολίτες μας.
Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου που ανέλαβε τις ευθύνες του, μετά το πέρας της δικής μας θητείας, έδειξε πρωτοφανή αδιαφορία και καταχώνιασε τα του κυματοθραύστη στα συρτάρια της, χωρίς ίχνος σεβασμού και ευθύνης απέναντι σε μια Διοίκηση, που πάσχισε για να υλοποιηθεί, αυτό το πολύ σπουδαίο για το Νησί μας έργο.
Όμως προκύπτει αβίαστα ένα ερώτημα: Γιατί απουσίασε η πολιτική ευθύνη, που επιβάλλει την συγκρότηση μιας Αυτ/κης δυναμικής, για να υποστηριχθεί η συνέχεια?
Το Αυτοδιοικητικό "παιχνίδι" δεν τελειώνει ποτέ, δεν έχει έναν οριστικό και αμετάκλητο νικητή.
Εμείς δεν διεκδικήσαμε κανένα φυσικό μονοπώλιο στην λεγόμενη εξουσία.
Θέλαμε απλά λύση σ'ενα σοβαρότατο ζήτημα.
Γιατί πιστεύαμε στην ακύρωση κάθε σκέψης που συνδέεται με μια ακόμη ασυμμετρία.
Και βεβαία ποτέ δεν δόθηκε μια στοιχειώδης έστω ενημέρωση για τους λογούς "απόστασης" από την αναπτυξιακή πρόταση που παραδώσαμε.
Οι λόγοι που αόριστα και γενικευμένα προτάσσονται ήταν άσχετοι και αδικαιολόγητοι.
Το θέμα της αλλοίωσης περιβάλλοντος είχε ήδη καταπέσει με βάση την άριστη ανάλυση στην παρουσίαση του Επιστήμονα Λιμενολόγου κ. Ανδριανή κατά την Συνεδρίαση του Κ.Α.Σ. υποστηριζόμενη έξοχα και από τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Βάρτζελη.
Γι’ αυτό και πρόεκυψε παμψηφεί η έγκριση.
Πάντως -γενικά- η άρνηση του Δήμου μας να πάρει θέση για τον Κυματοθραύστη συνιστά "στίγμα" και κατά τον Σαίξπηρ είναι σαν το αίμα το στίγμα, δεν σβήνει με τίποτα.
Σήμερα οι υπόλογοι έχουν χρέος να απαντήσουν :
«Που θέλουν να πάμε χωρίς Κυματοθραύστη»