Διανύουμε την τέταρτη εβδομάδα διακοπής της υδροδότησης της Αίγινας και ακόμη δεν έχουμε σίγουρη ενημέρωση σχετικά με το πότε και το πως θα επανέλθει το νερό στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των Αιγινητών, ενώ από τις βρύσες μας βγαίνει νερό αμφιβόλου, εάν όχι επικίνδυνης ποιότητας, τόσο για την υγεία μας όσο και για τις συσκευές μας.
Και το πιο ανησυχητικό δεν είναι αυτό! Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η διακοπή οφείλεται σε κατασκευαστική αστοχία, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να επαναληφθεί μέσα στο καλοκαίρι, όπου εκτός από προβλήματα για την υγεία και την καθημερινότητα των κατοίκων θα σημαίνει οικονομική καταστροφή των επιχειρήσεων και τουριστική δυσφήμιση για το νησί μας, δυσφήμιση η οποία θα μας επηρεάζει για χρόνια.
Πριν καταθέσω δημόσια δεδομένα, απόψεις και προτάσεις, οφείλω να σας ενημερώσω ποιος είμαι, όπως ζήτησε ο κος Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14/02/2024, όταν απευθυνόμενος ειρωνικά προς εμένα είπε:
«Ο κύριος Αγραπίδης δεν ενημέρωσε, απλά να προλογίσω εγώ ποιος είναι. Είναι ένας Πολιτικός Μηχανικός, ο οποίος εξειδικεύεται σε συστήματα πληροφοριακά, δεν ξέρω και αν έχει κάποια άλλη ιδιότητα μπορεί να ενημερώσει.»
Επειδή από τότε που του πρότεινα να βοηθήσω αφιλοκερδώς τον Δήμο πέρασε πολύς καιρός και θα τα έχει ξεχάσει, ενημερώνω πάλι τον κο Δήμαρχο ότι είμαι Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, με ειδικότητα στα Υδραυλικά Έργα. Έχω εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την κατασκευή φραγμάτων (Φράγμα Κούρη, Κύπρος - το μεγαλύτερο φράγμα της Ανατολικής Μεσογείου, Υδροηλεκτρικό Φράγμα Έσνα στον ποταμό Νείλο), αποχετεύσεων και βιολογικού καθαρισμού (έργα Ανατολικής Αττικής), αυτοκινητοδρόμων (Δεύτερη Γέφυρα του Βοσπόρου και Περιφερειακός Αυτοκινητόδρομος της Κωνσταντινούπολης), Πετροχημικών Εργοστασίων, Συστημάτων Μεταφοράς και Αποθήκευσης Αερίου, κά. Έχω συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες (Ελλάκτορ, Ιντρακόμ Τέλεκομ, Διυλιστήρια Ασπροπύργου, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κά), με Δήμους (Αθήνα, Ψυχικό, Λιόσια), με Υπουργεία (Υποδομών, Μεταφορών, Εσωτερικών, Υγείας), κλπ. Τον Νοέμβριο 2023 στην Κερατέα, ο Πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε ένα από τα πλέον σύγχρονα φαρμακευτικά εργοστάσια στον κόσμο, για την υλοποίηση του οποίου εργάστηκα τα τελευταία δυο χρόνια.
Επειδή αυτό που ζούμε αυτήν την περίοδο με την κατασκευαστική βλάβη στον αγωγό είναι πιθανόν να επαναληφθεί, αλλά δεν πρέπει να επαναληφθούν τα όσα τραγικά συμβαίνουν σήμερα, ως έμπειρος μηχανικός, αλλά πρωτίστως ως υπεύθυνος πολίτης και κάτοικος Αίγινας, αισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω και δημόσια τους συμπολίτες μου. Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι το πως θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε αυτά που περνάμε σήμερα, ευελπιστώντας ότι όσα εξήγησα ήδη στην Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις και μέτρα, θα χρησιμεύσουν τουλάχιστον για το μέλλον.
- Σχετικά με την αντιμετώπιση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού υδροδότησης της Αίγινας.
Για τα κατασκευαστικά έργα η προσοχή όλων πρέπει να είναι στραμμένη στην σωστή διαχείριση των συμβατικών υποχρεώσεων. Η συγκεκριμένη σύμβαση κατασκευής πολύ σωστά έχει κύριο στόχο της την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μιας βλάβης στον αγωγό από οποιονδήποτε λόγο (κατασκευαστικό πρόβλημα, δολιοφθορά, σεισμός). Προβλέπει ότι εντός 24 ωρών πρέπει να εντοπίζεται η βλάβη και κατόπιν άμεσα να επιδιορθώνεται. Ο εργολάβος, στον οποίο ανατέθηκε το έργο ως μελέτη και κατασκευή, το πιο σημαντικό που έπρεπε να έχει προβλέψει ήταν με ποια μηχανήματα, προσωπικό και υλικά θα μπορεί να αποκαταστήσει την υδροδότηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην μείνει η Αίγινα χωρίς νερό για πολλές ημέρες.
Όλα αυτά είχε υποχρέωση να περιγράψει στην Τεχνική Προσφορά του, η οποία θα έπρεπε να είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για τον Δήμο της Αίγινας μετά την έναρξη υδροδότησης του νησιού. Και αυτό γιατί, εκτός από τις ευθύνες και τις ενέργειες του κατασκευαστή για την τρέχουσα περίοδο, καθορίζουν όλα όσα πρέπει να ήταν προετοιμασμένος να κάνει ο Δήμος μετά την έναρξη υδροδότησης, αλλά και όταν θα παραλάβει οριστικά το έργο. Την Τεχνική αυτή Προσφορά ο κος Δήμαρχος κατά την συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 7ης Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή δυο εβδομάδες μετά την βλάβη, δήλωσε ότι δεν την έχει δει, αλλά θα την ψάξει.
Όμως με βάση την σύμβαση, δεν χρειαζόταν εισαγγελική παρέμβαση για να διαπιστωθεί το είδος της βλάβης. Για το λόγο αυτό βιντεοσκοπούνται τα πάντα, ώστε ο Τεχνικός Σύμβουλος, η Υπηρεσία και ο Κατασκευαστής να καταγράψουν άμεσα σε εκθέσεις τις απόψεις τους και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση της βλάβης. Γιατί το σημαντικότερο είναι να αποκατασταθεί η ύδρευση του νησιού και όχι ποιος θα πληρώσει για τη βλάβη. Εάν τυχόν υπάρξει διαφωνία την λύση θα την δώσουν τα δικαστήρια, αλλά σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ακόμα και ένας μη ειδικός σε υποθαλάσσια έργα, βλέποντας το βίντεο της βλάβης του αγωγού (24/01/2024), θα καταλάβαινε ότι δεν είχε γίνει καμία έκρηξη. Και αυτό προφανώς πρέπει να γνωμάτευσε και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Έργου, στον οποίο, σύμφωνα με αυτά που προβλέπει η σύμβασή του, έπρεπε να του ζητήσουν να συντάξει έκθεση και να βοηθήσει την Υπηρεσία της Περιφέρειας να καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα και αποφάσεις. Εκθέσεις που ο Δήμος της Αίγινας, ως κύριος του Έργου έπρεπε να λάβει άμεσα. Και αμέσως μετά να ενημερωθεί για τους χρόνους αποκατάστασης της βλάβης, σύμφωνα πάντα με έκθεση του Συμβούλου του Έργου και τα όσα προβλέπονται στην Τεχνική Προσφορά του Κατασκευαστή (η οποία ακόμα αναζητείται).
Τονίζω επίσης ότι η σύμβαση προβλέπει (Τεύχος Δημοπράτησης έργου κατασκευής αρ.3, Κεφάλαιο Γ, παρ.3.3) ότι: «Κατά την περίπτωση που ο Ανάδοχος δεν προβεί στην έγκαιρη αποκατάσταση βλάβης ή ζημιάς στον αγωγό, η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στις σχετικές ενέργειες αποκατάστασης και να καταλογίσει τη σχετική δαπάνη εις βάρος του Αναδόχου». Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει γίνει κάθε απαιτούμενη ενέργεια και ο Δήμος της Αίγινας σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας να καλέσουν άμεσα τα συνεργεία που απαιτούνται για να επιδιορθώσουν την βλάβη. Ο στόχος πάντοτε είναι ο ίδιος: να μην μείνει το νησί πολλές μέρες χωρίς νερό.
Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 01/02/2024 είχα υποθέσει ότι αυτά τα προέβλεπε η σύμβαση. Με προσωπική μου έρευνα στο διαδίκτυο εντόπισα τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου για τον αγωγό υδροδότησης της Αίγινας και τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου και παρουσίασα αναλυτικά τι προβλέπεται σε αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14/02/2024. Σημείωσα μάλιστα ότι ο Δήμος θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο άμεση πρόσβαση και ενημέρωση για όσα συμβαίνουν, επειδή ο κύριος Τεχνικός Σύμβουλος του Έργου Κατασκευής του Αγωγού Ύδρευσης είναι έμπιστος συνεργάτης του Δήμου. Ο ίδιος ο κος Δήμαρχος τον Δεκέμβριο του 2022 τον προσκάλεσε να υποβάλει προσφορά και άμεσα του ανέθεσε την Επικαιροποίηση της Προμελέτης και των Τευχών Δημοπράτησης του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού.
Το πλήρες κείμενο των όσων είπα, συμπληρωμένο με τα αντίστοιχα άρθρα των Τευχών Δημοπράτησης μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος 1.
Στα όσα παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε κατά προτεραιότητα προς εμένα ο κος Δήμαρχος. Αποσιώπησε τα κρίσιμα σημεία της τοποθέτησής μου για τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου, τον τρόπο διάγνωσης των αιτίων της βλάβης στο έργο και τα δικαιώματα της Περιφερείας και του Δήμου για την αποκατάσταση της, και σχολίασε ανύπαρκτες τοποθετήσεις μου, λέγοντας μεταξύ άλλων:
- «Και προτείνει ο κύριος Αγραπίδης ότι θα έπρεπε να αποκατασταθεί αμέσως, συνεπώς με ποιο, με το πρώτο πόρισμα που εξέθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία και είπε ότι είναι δολιοφθορά, δηλαδή να μην γίνει καμία προκαταρκτική έρευνα και να πάμε αμέσως σε αποκατάσταση της δολιοφθοράς»,
- «Και όσον αφορά την τοποθέτησή του είπε ότι εφόσον έχουμε το βιντεοληπτικό υλικό από την πρώτη στιγμή που εμφανίζουν τα σκύρα να έχουν έλθει στην επιφάνεια και να έχει εμφανιστεί κρατήρας, ότι αυτό πρόκειται περί δολιοφθοράς.»,
- «… πως λοιπόν θα σπεύσουμε σε άμεση αποκατάσταση αποδεχόμενοι το πρώτο συμπέρασμα και αυτό που βγήκε ευρέως σε όλο το πανελλήνιο ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς και που σήμερα διαψεύστηκε.»
Μια απλή ανάγνωση της τοποθέτησης του Δημάρχου (το πλήρες κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στο τέλος - 2) είναι αρκετή για να καταλάβουν όλοι ότι όσα αναφέρει δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ανέφερα εγώ. Όπως και ότι εγώ δεν ανέφερα ούτε μια φορά την λέξη «δολιοφθορά». Από την πρώτη στιγμή που είδα το βίντεο της βλάβης σε ειδήσεις τηλεοπτικών σταθμών της ελληνικής τηλεόρασης, ως έμπειρος μηχανικός δήλωσα ότι είναι βλάβη του αγωγού. Όλοι οι Αιγινίτες με τους οποίους συνομίλησα μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Το ίδιο θα έπρεπε να έχει κάνει από την πρώτη μέρα και ο Σύμβουλος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας αλλά και η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας με βάση την Έκθεση του Τεχνικού Σύμβουλου. Για τον λόγο αυτό καλώ τον Δήμαρχο να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την «Έκτακτη Έκθεση» που είχε υποχρέωση να υποβάλλει ο Σύμβουλος του Έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην σύμβασή του με την Περιφέρεια.
Αν βάλουμε επίσης τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά και σύμφωνα με την σύμβαση:
- μέχρι την 25/01/2024 έπρεπε να πραγματοποιηθεί η καταγραφή στο σημείο της βλάβης για να εκδοθούν οι σχετικές εκθέσεις,
- από την 26/01/2024 έπρεπε να αρχίσουν οι εργασίες αποκάλυψης του αγωγού, και να βιντεοσκοπηθεί η βλάβη του αγωγού ώστε να εκδοθούν οι αντίστοιχες εκθέσεις,
- αμέσως μετά έπρεπε να αρχίσει η αποκατάσταση της βλάβης με βάση την μεθοδολογία που κατέθεσε ο ανάδοχος με την Τεχνική Προσφορά του.
Σε ελάχιστο λοιπόν χρόνο θα είχε βεβαιωθεί ότι βλάβη οφείλεται σε κατασκευαστική αστοχία, ο κος Δήμαρχος και ο κος Περιφερειάρχης θα είχαν ενημερωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας και δεν θα χρειαζόταν στις 02/02/2024, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά, να καταθέσουν μηνύσεις. Σήμερα δε δεν θα είχαμε καθυστέρηση, όπως μας πληροφόρησε ο κος Δήμαρχος στην συνέντευξή του της 18/02/2024 στο Aegina Portal δηλώνοντας: «Βεβαίως, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία. Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει έτοιμο το συνεργείο. Είναι να πάει ανά πάσα στιγμή στο σημείο να καταδυθούν με έμπειρους δύτες, που μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του αγωγού. Αυτό που περιμένουμε είναι επειδή έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας από την Εισαγγελία Πειραιά και σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε οι διαδικασίες και τα πορίσματα και να δοθεί το πράσινο φως και η εντολή προς τον κύριο Κωνσταντινίδη στο να αποκατασταθεί η βλάβη το αγωγού».
Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι μέχρι τις αρχές Φλεβάρη κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν είχε μεταδώσει την είδηση της βλάβης του αγωγού, ενώ αμέσως μετά τις μηνύσεις παρουσιαζόταν σε όλα τα κανάλια η θεωρία της «δολιοφθοράς», και μάλιστα υποστηριζόμενη από τον ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρείας, ενώ ο Τεχνικός Σύμβουλος του Έργου και η Υπηρεσία της Περιφέρειας ήταν απόντες! Ακόμη μέχρι σήμερα ο κος Δήμαρχος δεν έχει παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποια έκθεσή τους.
Επειδή καλόπιστα πιστεύω ότι μέσα στην ένταση ο κύριος Δήμαρχος δεν κατάλαβε όσα είπα, τον καλώ να ζητήσει άμεσα δημόσια συγγνώμη για το λάθος του. Να δηλώσει δηλαδή ότι εγώ ποτέ δεν είπα ότι πρέπει να γίνει δεκτό «το πρώτο πόρισμα που εξέθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία», αλλά αντίθετα ζήτησα να βασιστούμε στο «πόρισμα» του Τεχνικού Συμβούλου του Έργου και της Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Επίσης να δηλώσει ότι δεν εξέφρασα την άποψη ότι ήταν «δολιοφθορά», αλλά ούτε καν ανέφερα την λέξη «δολιοφθορά». Να δηλώσει τέλος ότι αναφέρθηκα αυστηρά σε όσα προβλέπουν οι συμβάσεις της Κατασκευάστριας Εταιρείας και του Τεχνικού Συμβούλου του Έργου με πρόθεση την άμεση αποκατάστασης της βλάβης και της υδροδότησης της Αίγινας. Σε αντίθετη περίπτωση υπονοείται ότι εσκεμμένα διαστρέβλωσε όσα είπα με σκοπό να παραπλανήσει τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους πολίτες της Αίγινας που τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Σε περίπτωση μη αποκατάστασης της αλήθειας, θα υποχρεωθώ να εξετάσω τις ενδεδειγμένες νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της σε βάρος μου προσβολής.
Από όλα αυτά που προαναφέρθηκαν γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική θα ήταν για την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο η υλοποίηση της πρότασης που έκανα για την δημιουργία μιας εθελοντικής ομάδας επιστημόνων (Ιατρών, Νομικών, Μηχανικών, Εκπαιδευτικών, κά) η οποία να τους υποστηρίζει στο να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις για όσα σοβαρά θέματα αντιμετωπίζει η Αίγινα. Δεν είναι κατανοητό γιατί η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τον κο Δήμαρχο. Αν μια τέτοια ομάδα είχε αξιοποιηθεί από τον Δήμο θα είχαμε επιτύχει μια άμεση αποκατάσταση της βλάβης. Πάντοτε με την προϋπόθεση ότι ο κατασκευαστής ήταν έτοιμος να αποκαταστήσει την βλάβη σύμφωνα με τα όσα είχε προβλέψει στην Τεχνική Προσφορά του. Πάντως ο κος Δήμαρχος δήλωσε στην ίδια συνέντευξη της 18/02/2024: «Το ίδιο θα γίνει και εδώ, δηλαδή θα γίνει μια προσπάθεια προσωρινής αποκατάστασης και στη συνέχεια θα γίνει η οριστική του αποκατάσταση με βέβαια αποτελέσματα.»
- Σχετικά με την ύδρευση της Αίγινας σήμερα.
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι πριν να πέσει νερό γεωτρήσεων στις δεξαμενές, θα έπρεπε να ελεγχθεί κάθε γεώτρηση. Με βάση τα σχετικά αποτελέσματα, και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων έπρεπε να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις και να ενημερωθούν με κάθε μέσο και αναλυτικά οι κάτοικοι της Αίγινας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πρόσφατα με την εν λόγω Υπηρεσία με ενημέρωσαν ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση να το κάνει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία ενημέρωση.
Εάν υπήρχε η εθελοντική επιτροπή επιστημόνων που ανέφερα προηγουμένως, ο Δήμος δεν θα είχε προχωρήσει τροφοδοτώντας τις δεξαμενές ύδρευσης με το νερό των γεωτρήσεων πριν να κάνει αναλύσεις. Επίσης η επιτροπή θα συμβούλευε τον κο Δήμαρχο να μην δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 01/02/2024: «Οι γεωτρήσεις αυτές ήταν ελεγμένες την τελευταία φορά που τις είχαμε χρησιμοποιήσει, ήταν σφραγισμένες, έχουν συντηρηθεί, συνεπώς για την δεδομένη στιγμή θεωρούμε ότι δεν είχε τίποτα αλλάξει όσον αφορά τα βιοχημικά και τα μικροβιολογικά ευρήματα.»
Μια επιστημονική επιτροπή θα είχε ενημερώσει τον κο Δήμαρχο ότι το σφράγισμα των γεωτρήσεων δεν δίνει εντολή στους σηπτικούς βόθρους να σταματήσουν να τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα (την φυσική δεξαμενή νερού του νησιού), ούτε τα νερά της βροχής ή τα νερά με τα οποία ποτίζονται οι καλλιέργειες σταματούν να παρασέρνουν μαζί τους λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Μόνο μετά την συνεδρίαση της 01/02/2024, και αφού είπα στον κο Δήμαρχο ότι αυτές οι ενέργειες ενέχουν ποινικές ευθύνες, στις 02/02/2024 πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις. Και πάλι όμως έγιναν μόνον στο δίκτυο, και όχι στις γεωτρήσεις. Οι εξετάσεις αυτές, εκτός του ότι διαπιστώνουν τη μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα, πολλαπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου (153%, 174%, 286%), δεν είναι και πλήρεις, όπως δηλώνουν και τα ίδια τα σχετικά έγγραφα. Λείπουν δηλαδή οι εξετάσεις για φυτοφάρμακα και άλλες βλαβερές ουσίες, οι οποίες με βάση την νομοθεσία είναι υποχρεωτικό να γίνονται και κατόπιν να κοινοποιούνται στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας. Από τις 02/02/2024 μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω να έχουν γίνει άλλες αναλύσεις.
Επίσης μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλει την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των κατοίκων για ποιες ακριβώς χρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο νερό, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στην υγεία και την περιουσία τους. Σίγουρα λόγω της μεγάλης ποσότητας αλάτων στο νερό, που είναι πολλαπλάσια του επιτρεπόμενου ορίου, θα δημιουργηθούν προβλήματα σε ηλεκτρικές συσκευές (βραστήρες, θερμοσίφωνες, ηλιακούς, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, κλπ), ενώ λόγω της απουσίας των υπόλοιπων αναλύσεων (οι οποίες παρεμπιπτόντως κοστίζουν μόλις 80 ευρώ) προσωπικά προτιμώ να μην χρησιμοποιώ αυτό το νερό ούτε για να το πλύσιμο λαχανικών ή για μαγείρεμα.
- Τι θα έπρεπε να είχε γίνει και πώς θα πρέπει έστω και τώρα να κινηθεί ο Δήμος.
Οι προηγούμενες τρεις «προειδοποιήσεις» με τις φερόμενες ως «δολιοφθορές» επέβαλαν τον σχεδιασμό όλων των απαιτούμενων μέτρων για την αποκατάσταση της ύδρευσης σε περίπτωση διακοπής της υδροδότησης από τον αγωγό. Μετά την διοικητική παραλαβή του αγωγού υδροδότησης την 19/01/2022 θα έπρεπε τα μέτρα αυτά να μπορούν να τίθενται σε άμεση εφαρμογή διασφαλίζοντας την ομαλή υδροδότηση του νησιού, μια που ο κίνδυνος να μείνουμε χωρίς νερό ήταν ορατός σε όλους.
Έτσι, ταυτόχρονα με το ξεκίνημα της εργολαβίας κατασκευής θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο να περιλάμβανε όλα τα πιθανά σενάρια. Ένα σχέδιο που θα λάμβανε υπόψιν του τόσο τις διαφορετικές ανάγκες υδροδότησης του νησιού (καλοκαίρι, χειμώνας, κλπ), όσο και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν εάν παρουσιαστεί βλάβη από την πιο μικρή, μέχρι την πιο μεγάλη βλάβη, ή ακόμη και η πλήρης και μόνιμη διακοπή της ύδρευσης από τον αγωγό.
Προφανώς στο σχέδιο αυτό θα προβλεπόταν π.χ.:
α) η ύπαρξη σημείων πρόσδεσης υδροφόρων πλοίων για την σχετική τροφοδοσία (ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα),
β) η δημιουργία νέων δεξαμενών και η αύξηση της χωρητικότητας των δεξαμενών που υπάρχουν σήμερα (η Περιφέρεια προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας της δεξαμενής της Κυψέλης από 7.320 m3 σε 24.000 m3, ειπώθηκε όμως ότι ακόμη δεν έχει επιδιορθωθεί η υπάρχουσα δεξαμενή και δεν μπορεί να γεμίσει!). Η απόψεις ότι η υδατοδεξαμενή της Σκοτεινής θα χρειαστεί στις επόμενες γενιές είναι τουλάχιστον άστοχες. Η δεξαμενή αυτή θα έπρεπε ήδη να έχει κατασκευαστεί.
γ) η κατασκευή δεύτερου αγωγού. Η Περιφέρεια προβλέπει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες της Αίγινας μετά το 2030 θα πρέπει να εξετασθεί η κατασκευή δεύτερου αγωγού. Ο αγωγός αυτός όμως είναι απαραίτητος και σαν εναλλακτική λύση υδροδότησης και έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του.
δ) Η πρόβλεψη τρόπου αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων σε περίπτωση ανάγκης ή/και η πρόβλεψη σε πόση αναλογία θα πρέπει να αναμειγνύεται το νερό των γεωτρήσεων για να μην δημιουργεί προβλήματα.
δ) Έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και βελτίωση της ποιότητας του αντλούμενου νερού. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σήμερα χρησιμοποιούμε το νερό των γεωτρήσεων. Και προφανώς σε καμία περίπτωση κατασκευή βιολογικού καθαρισμού χωρίς πρόβλεψη επανάχρησης του νερού στο νησί. Η εξάλειψη των σηπτικών βόθρων χωρίς την επανάχρηση του νερού του βιολογικού θα καταστρέψει ακόμη περισσότερο τον υδροφόρο ορίζοντα. Ουσιαστικά δηλαδή θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το νερό της ΕΥΔΑΠ και μέσω της επανάχρησης στις καλλιέργειες να εμπλουτίσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος είναι η φυσική δεξαμενή νερού του νησιού.
Προφανώς επίσης δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα «βρέξει» κάποια κονδύλια από την Περιφέρεια ή την Κεντρική Διοίκηση, αλλά να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες ακόμη και με πρωτοβουλία του Δήμου, εάν χρειάζεται. Τα έργα για το νερό χρηματοδοτούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εάν υποβληθούν οι κατάλληλες προτάσεις είναι βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθούν.
Τέλος έκανε εντύπωση η παντελής αποχή από όλες τις σχετικές συζητήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου για τα τεχνικά έργα, ενώ ο αρμόδιος για το νερό αντιδήμαρχος πήρε μόνο μια φορά τον λόγο κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 14/02/2024 για να δηλώσει σχετικά με το θέμα της ύδρευσης: «Καλησπέρα και από μένα, την ερώτηση που κάνατε κα Σίλα, όλο το θέμα το χειρίζεται ο κος Δήμαρχος.»
Η μη συμμετοχή των αρμόδιων αντιδημάρχων σε συνδυασμό με όσα παρουσίασα προηγουμένως και με το γεγονός ότι ο κος Δήμαρχος είναι ταυτόχρονα αρμόδιος και για τις Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, και για τα Πολιτιστικά και τελευταία και για το Λιμενικό Ταμείο, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να υποστηρίζονται τεχνικά και επιστημονικά στις αποφάσεις τους για την μελέτη και κατασκευή σύνθετων έργων.
Παράλληλα και ανεξάρτητα από την ανάθεση εκπόνησης μελετών και υπηρεσιών τεχνικού σύμβουλου, η δημιουργία εθελοντικής ομάδας σύμβουλων είναι χρήσιμη και επιτακτική και θα συμβάλει στην ανέξοδη τεκμηρίωση των αποφάσεων του Δήμου και την ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων της Αίγινας από επιστήμονες που γνωρίζουν την Αίγινα και το πως μπορούν να λυθούν τα προβλήματα του νησιού μας.
Προσωπικά είμαι πάντα στην διάθεση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου για να συνεισφέρω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Αγραπίδης
Πολιτικός Μηχανικός
- Ομιλία Παναγιώτη Αγραπίδη
«Το έθεσα και την περασμένη φορά στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο ότι η κάθε Δημοτική Αρχή έχει ανάγκη να ξέρει και να διαχειρίζεται τις συμβάσεις οι οποίες είναι πιθανόν να είναι μεγαλύτερες από αυτό το οποίο μπορεί να ανταπεξέλθει.
Για αυτό το λόγο επαναλαμβάνω και στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση που έχω κάνει και στον Δήμαρχο και στην κυρία Σίλα Αλεξίου, η Δημοτική Αρχή να ζητήσει ποιοι εθελοντές Τεχνικοί μπορούν να την στηρίξουν. Γιατί το λέω αυτό.
Συζητάμε εδώ χωρίς να βασιζόμαστε σε αυτά τα οποία προβλέπουν οι συμβάσεις. Και οι συμβάσεις είναι αυτές που καθορίζουν τον ρόλο κάθε εμπλεκόμενου. Ο ρόλος του Αναδόχου ήτανε να μην περιμένουμε καμία αυτοψία κανενός. Ο ρόλος του Αναδόχου ήτανε να πάρει, σύμφωνα με την σύμβαση βιντεολήψεις, αυτές οι βιντεολήψεις να εγκριθούνε από τον Τεχνικό Σύμβουλο και την Περιφέρεια και να προχωρήσουν άμεσα σε αποκατάσταση της βλάβης. Και αυτό να γίνει εφόσον όλα καταγράφονται εκείνη την στιγμή και με τον σωστό τρόπο. Εάν δεν καταγράφονται με τον σωστό τρόπο επιστρέφει να κάνει αυτό το οποίο πρέπει. Να κάνει την αυτοψία όπως πρέπει να την κάνει. Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο. (Τεύχος Δημοπράτησης έργου κατασκευής αρ.3, Κεφάλαιο Γ, παρ.3.3 Έκτακτος έλεγχος με τον ανωτέρω εξοπλισμό ROV (ή οποιονδήποτε άλλον έχει προδιαγράψει στην Τεχνική Προσφορά του ως αναγκαίο για τον εντοπισμό βλαβών, σε περίπτωση επισήμανσης προβλημάτων κατά την παρακολούθηση της λειτουργίας του, για τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις βλάβης ή διαρροής στο υποθαλάσσιο τμήμα. Η ενεργοποίηση του ανωτέρω εξοπλισμού θα γίνεται άμεσα (το αργότερο την επομένη ημέρα) μετά τη διαπίστωση του προβλήματος.)
Αυτό σημαίνει ότι την πρώτη ημέρα κατεβαίνουν κάτω, καταγράφουν αυτό που έχει συμβεί και την επομένη κατεβαίνουν για να κάνουν την αποκάλυψη του αγωγού και να δουν τι συμβαίνει από κάτω, πάντοτε με σύστημα αυτόματης παρακολούθησης. Το drone δεν το κρατάει μέσα του. Στέλνει το σήμα και βλέπουν στο monitor εκείνη τη στιγμή τι συμβαίνει. Ο Τεχνικός Σύμβουλος έχει την υποχρέωση με βάση την σύμβασή του να κάνει έκθεση για αυτά τα οποία παρατηρεί στο έργο, αυτόματα εκείνη την στιγμή. (Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων Σύμβασης Συμβούλου, 3.5 - Συμμετοχή σε επιτροπές διαπίστωσης πραγματικών περιστατικών, αυτοψίες, συνεδριάσεις κτλ με σύνταξη σχετικής έκθεσης. - Έκτακτες εκθέσεις θα υποβάλλονται για κάθε θέμα που είτε απαιτεί άμεση ενέργεια, είτε ζητείται από τον Εργοδότη, είτε τέλος αφορά εκτεταμένο μεμονωμένο αντικείμενο.)
Όταν μιλάμε δηλαδή για άμεση αποκατάσταση, υπό αυτές τις συνθήκες σημαίνει εντός ολίγων ημερών γίνεται η αποκατάσταση της βλάβης. (Τεύχος Δημοπράτησης έργου κατασκευής αρ.3, Κεφάλαιο Γ, παρ.3.3 Άμεση αποκατάσταση βλαβών στο υποθαλάσσιο τμήμα που θα προκληθούν από οποιοδήποτε αίτιο. Η αποκατάσταση θα γίνει με τη μέθοδο που θα έχει προτείνει ο Ανάδοχος στην Τεχνική Προσφορά του). Δεν μπορεί ένα νησί, όχι τώρα αλλά το καλοκαίρι, να περιμένει 3 εβδομάδες για να γίνει αυτοψία. Δηλαδή μιλάμε πάντοτε για τεχνικά θέματα. Θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει άποψη Τεχνικών για αυτά τα πράγματα και να μην κάνει εικασίες.
Επίσης η ίδια η σύμβαση προβλέπει ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή εάν ο Ανάδοχος δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει την βλάβη, να το κάνουν μόνοι τους και να χρεώσουν τον Ανάδοχο. Δηλαδή σημαίνει ότι αυτή την στιγμή ξέρει και ο Δήμος και η Περιφέρεια ποια εταιρεία θα καλέσουν για να κάνει αποκατάσταση της βλάβης. Το ξέρουμε; (Τεύχος Δημοπράτησης έργου κατασκευής αρ.3, Κεφάλαιο Γ, παρ.3.3 Κατά την περίπτωση που ο Ανάδοχος δεν προβεί στην έγκαιρη αποκατάσταση βλάβης ή ζημιάς στον αγωγό, η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα να προβεί στις σχετικές ενέργειες αποκατάστασης και να καταλογίσει τη σχετική δαπάνη εις βάρος του Αναδόχου.)
Γιατί λέω ότι πρέπει να υπάρχει Τεχνικός Σύμβουλος στο Δήμο ο οποίος θα έχει προετοιμάσει όλες αυτές τις ενέργειες. Εγώ περιμένω ακόμα να ακούσω ποιος είναι υπεύθυνος για την διαχείριση της σύμβασης αυτής.
Για να μπορούμε να έχουμε άποψη επ’ αυτού πρέπει άμεσα να πάρουμε στα χέρια μας την Τεχνική Προσφορά του Αναδόχου. Εμείς 5 σύλλογοι της Αίγινας, καταθέσαμε αίτηση στην Τεχνική Υπηρεσία Περιφέρειας και περιμένουμε απάντηση. Αυτή την αίτηση την παραδίδω και στο προεδρείο και καλούμε τον Δήμο να την υποστηρίξει.
Τώρα όσον αφορά τον ίδιο τον Ανάδοχο, μέσα στην σύμβασή του είναι υποχρεωτική η ασφαλιστική κάλυψη του έργου για οποιονδήποτε λόγο. Και λέει εδώ η σύμβασή του ότι πρέπει εντός 60 ημερών να έχει καταθέσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, μέχρι την οριστική παραλαβή του έργου. Άρα το έργο και ασφαλιστικά αυτή την στιγμή είναι καλυμμένο. (18SYMV002519337 2018-01-03 Σύμβαση Κατασκευής Έργου – Ο Ανάδοχος μέσα σε προθεσμία 60 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης θα προσκομίσει σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν.3669/2008 ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατά παντός κινδύνου (contractor’s all risk), ασφαλιστική κάλυψη του έργου μιας ή περισσοτέρων ασφαλιστικών εταιρειών, που μπορούν σύμφωνα με την νομοθεσία να ασφαλίζουν τέτοια έργα.-ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ!)
Και επειδή φθάνω και στον Σύμβουλο, να πω εν τάχει για ποιους λόγους πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με τις συμβάσεις. Όταν ανατέθηκε σε αυτόν το Σύμβουλο να κάνει το έργο, εκτός ότι ήταν να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη αλλά η παραλαβή προς χρήση έγινε σε 36 μήνες, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε γιατί καθυστέρησε τόσο. Αυτές οι ανάγκες που καλύπτει το έργο είναι για το έτος 2020, δηλαδή μέχρι το έτος 2020. Οι παροχές δηλαδή καλύπτουν μέχρι το 2020. Πρέπει να γίνουν επιπλέον έργα για να καλύπτουν μέχρι το 2030 και άμεσα θα πρέπει ήδη να προχωράει η μελέτη και η σύμβαση για να κατασκευαστεί, όπως προβλέπεται εδώ από την Περιφέρεια, δεύτερος υποθαλάσσιος αγωγός. (Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων Σύμβασης Συμβούλου, 2.2).
Θέλω απλά να ολοκληρώσω και να πω ότι ο Ανάδοχος που κάνει την επίβλεψη του έργου είναι ο ίδιος που έχει κάνει και την μελέτη για τον βιολογικό καθαρισμό. Άρα θα μπορούσε άμεσα να ενημερώσει την Δημοτική Αρχή, και να έχει επαφή η Δημοτική Αρχή για να μάθει τι συμβαίνει στο έργο.» (22PROC011793820 2022-12-13 Προς «HYDROMENT» ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 35.2023,22 ΕΥΡΩ).
- Ομιλία Δημάρχου.
«Θα ξεκινήσω λίγο την τοποθέτησή μου από τον κύριο Αγραπίδη. Ο κύριος Αγραπίδης δεν ενημέρωσε, απλά να προλογίσω εγώ ποιος είναι. Είναι ένας Πολιτικός Μηχανικός, ο οποίος εξειδικεύεται σε συστήματα πληροφοριακά, δεν ξέρω και αν έχει κάποια άλλη ιδιότητα μπορεί να ενημερώσει. Επίσης ανέφερε την πρότασή του ότι προτίθενται κάποιοι επιστήμονες επίσης της αντίστοιχης ιδιότητας του κυρίου Αγραπίδη και έχουν θέσει εαυτόν να τους αξιοποιήσει. Στα λεγόμενα του κυρίου Αγραπίδη σχετικά με τις συμβάσεις αναφέρει και λέει ότι θα έπρεπε αμέσως να αποκατασταθεί ο αγωγός. Μα υπάρχουνε οι συμβατικοί όροι οι οποίοι είναι οι εξής: ότι εάν πρόκειται για δολιοφθορά το κόστος της αποκατάστασης το αναλαμβάνει η Περιφέρεια, εάν πρόκειται για τεχνικό ή κατασκευαστικό λάθος το αναλαμβάνει ο ανάδοχος. Και προτείνει ο κύριος Αγραπίδης ότι θα έπρεπε να αποκατασταθεί αμέσως, συνεπώς με ποιο, με το πρώτο πόρισμα που εξέθεσε η κατασκευάστρια εταιρεία και είπε ότι είναι δολιοφθορά, δηλαδή να μην γίνει καμία προκαταρκτική έρευνα και να πάμε αμέσως σε αποκατάσταση της δολιοφθοράς και απλά το υποβρύχιο drone, απλά επειδή μεταδίδει με ασύρματο τρόπο και σε real time την πληροφορία. Δηλαδή με αυτές τις προτάσεις που κάνει ο κύριος Αγραπίδης να αποφύγουμε οποιαδήποτε έρευνα εισαγγελική. Κύριε Αγραπίδη επειδή έχετε και ιδιαίτερες γνώσεις εγώ όπου χρειαστώ θα ζητήσω την βοήθειά σας, όμως θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μείνουμε επί της ουσίας και να μην προκαλούμε εντυπώσεις, ιδιαίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους πολίτες. Και όσον αφορά την τοποθέτησή του είπε ότι εφόσον έχουμε το βιντεοληπτικό υλικό από την πρώτη στιγμή που εμφανίζουν τα σκύρα να έχουν έλθει στην επιφάνεια και να έχει εμφανιστεί κρατήρας, ότι αυτό πρόκειται περί δολιοφθοράς. Και είπαμε όταν από ένα σωλήνα σε υψηλή πίεση 9 ατμοσφαιρών διαφεύγει νερό λογικό θα είναι να σπρώξει το σκύρο και να δημιουργηθεί κρατήρας. Σχετικά με την διαχείριση της σύμβασης. Μα αυτό την διαχείριση της σύμβασης δεν είναι υπεύθυνη η επιβλέπουσα, δεν είναι υπεύθυνη η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, δεν είναι τόσοι εμπλεκόμενοι φορείς, κρατικοί φορείς, πως λοιπόν θα σπεύσουμε σε άμεση αποκατάσταση αποδεχόμενοι το πρώτο συμπέρασμα και αυτό που βγήκε ευρέως σε όλο το πανελλήνιο ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς και που σήμερα διαψεύστηκε.»