Επιστολή του κ. Νικήτα Παπαϊωάννου, προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ονομοτοδοσία οδού στην Αγία Αναστασία.

Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβούλιου Δήμου Αίγινας
κ. Φ. Τζίτζη, με την παράκληση να αναγνωστεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο
Υπ όψιν Δήμαρχου κ. Ι. Ζορμπά
Θέμα : Η Ιστορια ενός Οδοστρωματος
Σχετ: Α. 12/2021/ Πρακτικό συνεδρίασης Δ.Σ/αρ. αποφ. 46/2021
Β. 14860/11.1.2024/ Δήμος Αίγινας
Γ. 14205/6.10.23/ Κοινότητα Αίγινας


Κύριε Πρόεδρε
Δεν θα τολμούσα να απασχολήσω το δημοτικό συμβούλιο με ένα τέτοιο θέμα, αν δεν έκανα ότι μπορούσα με αρμοδίους να επιλυθεί το θέμα, αλλά ματαίως. Σύμφωνα με το Α. Σχετικό ονοματοδοτήθηκαν 17 δρόμοι στην κοινότητα Αίγινας. Ένας από αυτούς τους δρόμους στον όποιο και διαμένω, δεν λέει να σταθεροποιήσει την ονομασία του τρία χρόνια τώρα. Συγκεκριμένα η οδός ονομάστηκε Πολύμνιας Π. Ηρειώτη, μεγάλης ευεργέτιδας του νησιού, όπως αναφέρει η απόφαση σας. Δυο μέρες προ των δημοτικών εκλογών του 2023, τοποθετηθήκαν πινακίδες - στον μόνο από τους 17 δρόμους που ονοματοδοτήσατε, με ονομασία οδός Αγ. Αναστασίας. Μετά τις δημοτικές εκλογές έμαθα πως αυτό ήταν καταχρηστική απόφαση της κοινότητας Αίγινας (Γ. Σχετικό) πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Κατόπιν οι πινακίδες εξαφανίστηκαν και μετά από κάποιο διάστημα επέστρεψαν στην προηγούμενη θέση τους και τούμπαλιν. Τίνω να πιστέψω πως στην γειτονιά μου ή γίνονται θαύματα ή κυκλοφορούν φαντάσματα. Γέρνω προς την εκδοχή των φαντασμάτων. Κάνεις μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της τοποθέτησης και σύμφωνα με το Β. Σχετικό δεν το έχει κάνει ο δήμος, καθότι δεν έχει ακόμα παραγγείλει πινακίδες.

Επειδή υποψιάζομαι ενδείξεις αρχής γεροντικής άνοιας να με πλησιάζει, σκέφτομαι να φτιάξω μια κονκάρδα με την διεύθυνση κατοικίας μου, να την κρεμάσω στο λαιμό μου, για την περίπτωση που χαθώ και με βρει η αστυνομία. Με τα σημερινά δεδομένα μόνο πως < Μένω σε κάποια γειτονιά, φτωχική γειτονιά-που έχει σπίτια χαμηλά> μπορώ να γράψω στην κονκάρδα πράγμα που δεν βοηθά καθόλου την αστυνομία να με γυρίσει σπίτι μου. Για αυτό επιθυμώ να δώσετε ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, επιβάλλοντας την νομιμότητα,, να ξέρω κι εγώ που μένω.

Γενικές παρατηρήσεις
1. Είναι περίεργο που πέντε μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές ελήφθη μια τέτοια απόφαση, θεωρώντας προφανώς πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της κοινότητας. Εκτός και συνδέεται με τις εκλογές και την άγραν ψήφων. Επειδή της απόφασης (Γ. Σχτ.) ακολούθησε η τοποθέτηση πινακίδων, <Οδός Αγ. Αναστασίας> εύλογο είναι να υποθέσει κανείς πως με κάποιο τρόπο εμπλέκεται η τοπική κοινότητα σε αυτό.
2. Γίνεται επίκληση επιστολής πολιτών που ζητούν να <τιμήσει> ο δήμος την Αγία και την πρόσφορα της μονής. Η αξιολόγηση της προσφοράς θρησκευτικών ιδρυμάτων γίνεται καθημερινά από τους πιστούς, τις εκκλησιαστικές αρχές και τον Κύριο και όχι από την δημοτική αρχή, που δεν είναι αρμοδιότητα του. Η ανταμοιβή μιας τέτοιας προσφοράς είναι ο Παράδεισος των πιστών και υποβιβάζεται σε φτηνή ανταμοιβή, με την ονομασία ενός δρόμου
3. Οι οδοί αποτελούν κρατική ιδιοκτησία και ο νομοθέτης έχει εκχωρήσει στους δήμους την ονοματοδοσία τους, σε καθορισμένα όμως πλαίσια. Δεν προκύπτει η κατά το δοκούν και προσωπικές επιδιώξεις χρήση αυτής της εκχώρησης. Τουναντίον αρμοδιότητα του Δήμου είναι η αξιολόγηση της προσφοράς των δημοτών στην κοινωνία και στον Δήμο. Και πράγματι αυτό έγινε και αξιολογώντας την προσφορά της κ. Ηρείωτη ο Δήμος την τίμησε δίδοντας το όνομα της σε οδό της περιοχής μας.
4 Έτσι θεωρώ υποτιμητικές για την ευεργέτιδα όποιες ενέργειες στοχεύουν στην μεταβολή της απόφασης του δήμου και άκρως υποκριτική την στάση κάποιων που ενώ παρίστανται στα ετήσια μνημόσυνα υπέρ των Ευεργετών του νησιού, με τέτοιες ενέργειες δίνουν λάθος μήνυμα σε μελλοντικούς ευεργέτες.
5. Τέλος μου διεμηνύθη για να αποτραπεί προφανώς η ενασχόληση μου με το θέμα, πως κάποιοι έχουν άμεση πρόσβαση στο πρωθυπουργικό γραφείο και να μην ματαιοπονώ. Πράγματι είναι σκόπιμο όποιος δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος να ζητεί βοήθεια από κάποιον πιο έξυπνο από αυτόν. Κι εγώ στη θέση τους, αν δεν με βοηθούσε το μυαλό, το ίδιο θα έκανα και θα ζητούσα βοήθεια από κάποιον εξυπνότερου εμού.

Κύριε πρόεδρε
Εγώ απλά παρουσιάζω κάποια γεγονότα και κάποιες σκέψεις μου.
Εσείς τελικά είστε οι αρμόδιοι να τα αξιολογήσετε και να πάρετε τις αναγκαίες αποφάσεις.

Νικήτας Παπαιωάννου
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png