Ο κύριος Αντώνης Τζώνης από το κρεοπωλείο "Τζώνης" μιλώντας στο Aegina Portal, εξηγεί τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές, προκειμένου να αγοράσουν καλής ποιότητος κρέας για το γιορτινό τραπέζι, αλλά και τη διαφορά των σφραγίδων που φέρουν τα αμνοερίφια.
1. Όλα τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη σφαγή σε σφαγείο. Αν δεν υπάρχουν σφραγίδες δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι τα ζώα είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Επίσης, θα πρέπει να έχουν τηρηθεί όλες οι υγειονομικές απαιτήσεις διάθεσης των σφαγίων (π.χ τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας). Διαβάστε περισσότερα...
2. Ειδικότερα, για τον τρόπο σφράγισης των αμνοεριφίων:
• Αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά Σφαγεία, είτε προέρχονται από ζώντα ζώα από κράτη –μέλη της κοινότητας, είτε είναι εγχώρια (ελληνικά), οι σφραγίδες που φέρουν είναι χρώματος “λαμπρού κυανού” τυρκουάζ
• Αμνοερίφια τα οποία έχουν σφαγεί σε ελληνικά σφαγεία, αλλά ως ζώντα ζώα προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της κοινότητας (π.χ. Σκόπια) όλες οι ανωτέρω σφραγίδες έχουν χρώμα «Καστανό» (ανοικτό καφέ).
• Αμνοερίφια τα οποία προέρχονται από κοινοτικές χώρες (όπως π.χ. Ρουμανία, Βουλγαρία κ.λ.π.), δηλαδή έχουν σφαγεί στα Σφαγεία των χωρών από τις οποίες προέρχονται φέρουν μια σφραγίδα σχήματος οβάλ στο κέντρο της οποίας αναγράφονται τα αρχικά της χώρας προέλευσης με λατινικούς χαρακτήρες π.χ. για την Βουλγαρία BG και ένα κωδικό αριθμό που υποδηλώνει το σφαγείο της Βουλγαρίας που έγινε η σφαγή.