Εκδήλωση για τον Ιωάννη Δομπόλη στο Λαογραφικό Μουσείο με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, καθώς ο Δήμος Αίγινας, ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων παρουσίασαν τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Δομπόλη. Το 1828 ο Ιωάννης Δομπόλης εγκαταλείπει τις προσοδοφόρες απασχολήσεις του στην Πετρούπολη, ακολουθεί τον Κυβερνήτη Καποδίστρια στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, αναλαμβάνει διαδοχικά Γενικός Ταμίας της Ελλάδος, μέλος της επί της Οικονομίας Επιτροπής και Πρόβουλος Οικονομίας, γίνεται δηλαδή ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, προσφέρει εντελώς δωρεάν τις πολύτιμες υπηρεσίες του και συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, την εποχή που αυτή έβγαινε από τα ερείπια.

Η κλονισμένη υγεία του τον αναγκάζει, ύστερα από διετή προσφορά προς το Έθνος να εγκαταλείψει την Αίγινα και να επιστρέψει στην Πετρούπολη. Η είδηση της δολοφονίας του Καποδίστρια του προκαλεί αγιάτρευτη ψυχική και ηθική συντριβή. Τότε παίρνει και τη μεγάλη απόφαση: Να διαθέσει, όλη την περιουσία του, καρπό προσωπικών μόχθων, στερήσεων και θυσιών, και να ιδρυθεί το έτος 1906 Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, με το όνομα Καποδιστριακό.
Η εκδήλωση περιελάμβανε χαιρετισμό του Δημάρχου Αίγινας κυρίου Σάκη Σακκιώτη, του Προέδρου Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστου Δημητρόπουλου, χαιρετισμό του Προέδρου Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής κ. Φρίξου Πούρλη, καλωσόρισμα του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών κυρίου Αλέξη Κράους και παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα κύριο Σπυρίδωνα Εργολάβο, φιλόλογο με θέμα: "Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Ιωάννης Δομπόλης στην Αίγινα, πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους".

Σήμερα το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας ο πρωτοπρεσβύτερος, πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης τέλεσε μνημόσυνο στη μνήμη του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτίρια από τον κύριο Αλέξη Κράους, στα μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png