Ανοιχτό σπορείο για την διατήρηση των ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών. Από την ομάδα "Πελίτι" της Αίγινας.

Η ηλιόλουστη ημέρα σήμερα στην Αίγινα, βοήθησε ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα η δράση "Ανοιχτό Σπορείο", που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά η τοπική ομάδα της εναλλακτικής κοινότητας "Πελίτι". Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μία μικρή ομάδα πριν από 9 χρόνια, από τότε την ίδια πάντα εποχή και στον ίδιο χώρο, στον Πύργο του Μαρκέλλου. Η ομάδα μεγάλωσε, όπως και η συμμετοχή του κοινού που σταδιακά κατανόησε τους στόχους αυτής της δράσης, αλλά και την αξία της για τη διατροφική ισορροπία, τη διατήρηση των σπόρων των παραδοσιακών και ντόπιων ποικιλιών, καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες προσπαθούν μέσα από συγκεκριμένες νομοθεσίες να επιβάλουν μία μονοπωλιακή αγορά. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε το τέλος της παραδοσιακής γεωργίας, καθώς οι αγρότες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν μόνο σπόρους που παράγονται σε ένα εργαστήριο και στερούνται όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που με τη φυσική εξέλιξη και προσαρμογή έχουν οι ντόπιες ποικιλίες.

Η διαδικασία του ανοιχτού σπορείου είναι λίγο πολύ γνωστή: Οι εθελοντές της ομάδας μοιράζουν γλαστράκια, χώμα και σπόρους διαφόρων ειδών, οι οποίοι φυτεύονται και "υιοθετούνται" για το επόμενο διάστημα από όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τέτοιου είδους φυτά. Τον Απρίλιο γίνεται μία ακόμη γιορτή στον ίδιο χώρο, και τότε τα γλαστράκια επιστρέφονται και χαρίζονται σε όλους όσους συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του σπορείου, οι επικεφαλής των ομάδων δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για την κάθε μία ποικιλία ξεχωριστά. Σήμερα το ανοιχτό σπορείο έγινε υπό τους ήχους ζωντανής, παραδοσιακής μουσικής, ενώ ήταν ιδιαίτερα θετική η συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών που εκπαιδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο στην έννοια της παραδοσιακής καλλιέργειας.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png