Νέο κρούσμα με "Λαγοκέφαλους" - Αλιεύθηκαν στον κόλπο του Μαραθώνα.


Διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει η παρουσία του ψαριού του είδους "Λαγοκέφαλος" στον Αργωσαρονικό, καθώς δέκα τέτοια ψάρια αλιεύθηκαν από ερασιτέχνες ψαράδες σήμερα στην περιοχή του κόλπου του Μαραθώνα και νότια της βραχονησίδας Μετώπη στην Αίγινα και παραδόθηκαν στη Λιμενική Αρχή του νησιού.

Το θέμα που έχει κινητοποιήσει τη Νομαρχία Πειραιά, αλλά και τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όλης της χώρας, κρίνεται σοβαρό καθώς σχετίζεται άμεσα με τη δημόσια υγεία, αφού το συγκεκριμένο ψάρι είναι τοξικό και άκρως επικίνδυνο για την υγεία σε περίπτωση ου καταναλωθεί.

Από την πλευρά της Λιμενική Αρχή της Αίγινας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να ενημερώσει για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η επαφή με το συγκεκριμένο είδος λόγω της τοξικότητας του, όλους τους φορείς που η ενασχόληση τους σχετίζεται με το ψάρεμα ή την εμπορία αλιευμάτων. Εκτός από τις σχετικές αφίσες που έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία και που ενημερώνουν τους αλιείς για το είδος "Λαγοκέφαλος", άνδρες του Λιμεναρχείου της Αίγινας πραγματοποίησαν έλεγχο σήμερα στην ιχθυαγορά του νησιού και ενημέρωσαν για μία ακόμη φορά τους ιχθυοπώλες.
Το ψάρι Λαγοκέφαλος, περιέχει στο δέρμα και στα σπλάχνα του, μια τοξίνη, την τετραδοτοξίνη (tedrodoxin TTX) η οποία μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο, από μυϊκή παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος.


Ο λαγοκέφαλος έχει σχήμα ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι, λεπτή και διχαλωτή ουρά.

Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα με μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί.
Διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δόντια (σαν ράμφος) δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό.

Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πράσινο-λαδί-καφέ, με πολλές καφέ σκούρες ή μαύρες κηλίδες, και δεν έχει λέπια.
Στα πλευρά έχει μία ασημένια ταινία, και η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία, χωρίς αγκάθια και εξογκώματα η οποία μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.
Το μήκος του μπορεί να φτάσει από 2 έως 60 εκατ. και σπανίως μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και τα 7 κιλά βάρος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσές μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη, κάτω των 10 εκατοστών.

Είναι είδος που ζει σε ρηχά νερά, συνήθως από 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα ως 100 μέτρα βάθους, σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.


Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο είδος φαίνεται ότι πλέον αναπαράγεται στις θάλασσες μας, σε αυτή την άποψη συστήνει το μικρό μέγεθος των ψαριών που έχουν αλιευθεί μέχρι σήμερα. Το θετικό είναι ότι λόγω της έγκυρης ενημέρωσης τόσο από τη Λιμενική Αρχή του νησιού, όσο και από τη Νομαρχία Πειραιά δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα κάποιο κρούσμα από κατανάλωση Λαγοκέφαλου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png