Μία διεθνής Πρωτιά της Ομάδος Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας στον 12ο ετήσιο διαγωνισμό Aegean VHF Contest 2013.
Η πιο νέα σε ηλικία Ελληνίδα Πτυχιούχος Ραδιοερασιτέχνης είναι από το νησί μας, την Αίγινα.
Γράφει : Ο Νεκτάριος Λαβούτας SV8UM
Το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουλίου 2013 διεξήχθη ο 12ος διαγωνισμός Aegean VHF contest που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Aegean dx Group με συμμετοχή Ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων και μεμονωμένων Ραδιοερασιτεχνών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Το Aegean VHF Contest είναι ένας θεσμός για τους λάτρεις των υψηλών συχνοτήτων που στόχο δεν έχει μόνο μία θέση στο βάθρο των νικητών αλλά κυρίως έχει σκοπό αυτών που συμμετέχουν να δοκιμάσουν τις Ραδιοερασιτεχνικές ικανότητές τους και εκπαίδευση των νέων μελλών.
Στόχος της πρώτης συμμετοχής της Ο.Ρ.Α. είναι η απόκτηση εμπειρίας σε συνθήκες εκστρατείας εκτός του φυσικού χώρου πού στεγάζεται ο σταθμός του (QTH) αλλά σε συνθήκες φορητού σταθμού με τροφοδοσία εκτός του δικτύου ΔΕΗ. Έτσι οι συνθήκες λειτουργίας των σταθμών και των κεραιοσυστημάτων να είναι με πραγματικές συνθήκες εκτάκτων αναγκών, που ως γνωστόν οι αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες ανήκουν στις Ομάδες Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως ειδικευμένοι εθελοντές.
Η αρχική σκέψη για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό ήταν του συντοπίτη μας Αντώνη Παπαγεωργίου (sv8mqp) η οποία έγινε αποδεκτή από όλους του Αιγινήτες Αδειούχους Ραδιοερασιτέχνες του νησιού μας.
Στις εκπομπές των V.H.F. συχνοτήτων, μεγάλη σημασία έχει ο σταθμός εκπομπής και λήψης να είναι σε υψηλό υψόμετρο και το ιδανικό είναι οι σταθμοί να έχουν οπτική επαφή λόγω συχνότητας, κάτι που εδώ στην Αίγινα δεν έχουμε, όπως προσβάσιμα βουνά για τη μεταφορά υλικού, κεραιών ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (Ε.Η.Ζ.) κ.λ.π . Μετά από διαβούλευση καταλήξαμε στο νησάκι «Νησίδα» απέναντι στο Τούρλο. Ο Αντώνης Παπαγεωργίου ανέλαβε και το γραφειοκρατικό κομμάτι με μία σειρά αδειών- εγκρίσεων από τις κρατικές υπηρεσίες , για τις εκπομπές μας από την Νησίδα. Το επόμενο βήμα ήταν να αποκτήσουμε ένα ειδικό διακριτικό κλήσεως (Special Callsign) ανεξάρτητο από το προσωπικό διακριτικό του κάθε Ραδιοερασιτέχνη. Επιλέγει το διακριτικό SX8AEG (AEG από το AEGINA) έτσι καταφέραμε ακόμα μια φορά να κάνουμε γνωστό το νησί μας σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας το μήνυμα « Νήσος Αίγινα η πρώτη πρωτεύουσα της Νεοτέρας Ελλάδος».
Διανυκτερεύσαμε στη «Νησίδα» περνώντας αξέχαστες στιγμές με κουβέντα έως αργά ανταλλάζοντας απόψεις για Ραδιοερασιτεχνικά θέματα και όχι μόνο. Τα μικρόφωνα, το Μορσικά χειριστήρια καθώς και τα ψηφιακά προγράμματα «γάζωσαν» τους αιθέρες με το CQ -CQ -CQ de SX8AEG απαντώντας σε εκατοντάδες κλίσης «μαζεύοντας πόντους» που μας έφεραν στη πρώτη θέση. Η πρωτιά δεν ήταν τυχαία, όλα τα μέλη εργάστηκαν συλλογικά με κέφι και πείσμα μα πάνω απ΄όλα η αγάπη μας για αυτό που κάνουμε και υπηρετούμε.
Στο παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι 3 πρώτοι σταθμοί του διαγωνισμού.
Call-Διακριτικό κλίσεως QSO αριθμός επαφών Βαθμοί Θέση
------------------------------------------------------------------------------------------------------
SX8AEG «Νησίδα» Αίγινα 422 56788604 1η
SX3TM Όρος Ταΰγετος 1583μ. 351 27300568 2η
LZ7J Radio Club Βουλγαρία 447 26512632 3η
Χώρες που με τις οποίες είχαμε επαφές.
* Αμερική USA (w1UF) Massachusetts *
* Ελλάδα
* Ουκρανία
* Αυστρία
* Σουηδία
* Εσθονία
* Δανία
* Πολωνία
* Ολλανδία
* Γερμανία
* Ιταλία
* Λιθουανία
* Τσεχία
* Ουγγαρία
* Σλοβενία
* Βαλεαρίδες νήσοι
* Κροατία
* Σλοβακία
* Λετονία
* Γαλλία
* Ελβετία
* Ρουμανία
* Γιουγκοσλαβία
* Σαρδηνία Νήσος
* Κορσική Νήσος
* Ισπανία
* Βέλγιο
* Αγγλία
Οι συμμετέχοντες Αδειούχοι Ραδιοερασιτέχνες στο διαγωνισμό:
sv8mqp Αντώνης Παπαγεωργίου, sv8ggl Γιώργος Σπυριδάκης, sv8kmy Διονύσης Χαλδαίος, sv8kmz Γιάννης Δόξας, sv8pmm Παναγιώτης Κλήμης, sv8mqa Νεκταρία Ψωμιάδη sv8mqb Τάσος Ψωμιάδης sv8um Νεκτάριος Λαβούτας, sv8mqf Γιάννης Μπέσης sv8mqgΝίκος Μπακόμητρος, sv1cdy Ορφανός Γιώργος, sv1jgx Μανώλης Χρυσούλης, sv1dcl Nικήτας Γιαννακόπουλος, sv1dlo Γιώργος Αναστασιάδης. sy8ajh Γιάννης Ροδίτης sy8ajj Διονύσης Καλογεράς, sy8aji Σπύρος Πετρίτης.
Η παρακάτω κάρτα ( QSL κάρτα, επιβεβαίωση λήψεως) είναι μία επαφή που σπάνια κάνει κανείς σε αυτή την συχνότητα.
https://1.bp.blogspot.com/-_VdX8TQ-6NI/UoNo1qgB2AI/AAAAAAAADUs/8Lb5pV-C0uY/s400/w1uf.jpg
Η ποιο νέα σε ηλικία Ελληνίδα Πτυχιούχος Ραδιοερασιτέχνης είναι από το νησί μας την Αίγινα.
Με την ευκαιρία της πρωτιάς του Aegean VHF Contest θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία άλλη πρωτιά της Ομάδος Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας. Στις τελευταίες εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη Β’ περιόδου την 9η Δεκεμβρίου 2014, η νεαρά δεσποινίδα Βασιλική (Βίκυ) Κουνάδη, μετά από δύσκολες εξετάσεις, απέκτησε πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη entry lever από το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών. Η Βασιλική Κουνάδη είναι η νεότερη Ραδιοερασιτέχνης της Ελλάδος που σε ηλικία 12 ετών απέκτησε Πτυχίο και Άδεια, που της δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας την επιστημονική έρευνα και τον πειραματισμό στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά με την επικοινωνία μέσω του ασυρμάτου.
Με την ευκαιρία αυτή και επειδή ο κόσμος έχει παρεξηγημένη την έννοια του Ραδιοερασιτέχνη, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή μουσικών προγραμμάτων, πολιτικών, θρησκευτικών σχολίων με τις εκπομπές τους. ΄Εχουν σχέση με τον πειραματισμό, μελέτη, έρευνα και αυτοεκπαίδευση με άλλους συναδέλφους ανά τον κόσμο και σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους. Οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες, είναι ενταγμένοι στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το αρθ. 14 του Ν. 3013/2002 (ΦΕΚ 102Α1-5-2002) περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας.