Ο πρώτος τόμος του Κήρυκα της Αίγινας.


Η σχετική είδηση είχε δημοσιευθεί από το Aegina Portal ένα χρόνο πριν, όταν είχε αναγγελθεί σε εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης η προσπάθεια για εκτύπωση και έκδοση του "Κήρυκα της Αίγινας". Ο πρώτος τόμος του θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία του νησιού λίγο πριν τις γιορτές. Θα κυκλοφορήσει μόνο σε 100 αντίτυπα (το πιο πιθανό είναι ότι αυτή τη πρώτη έκδοση θα εξαντληθεί άμεσα). Η πρωτοβουλία ανήκει στον εκπαιδευτικό κύριο Νεκτάριο Κουκούλη.

Με τους ρυθμούς που αλλάζει σήμερα η Αίγινα, η είδηση έχει τη δική αξία γιατί όπως φαίνεται αυτή η εκδοτική προσπάθεια (που γίνεται με ελάχιστα μέσα) αποτελεί σημαντικό μέρος της ανάδειξης της πρόσφατης ιστορίας του νησιού, όπως αυτή καταγράφεται από ένα τοπικό έντυπο μερικές δεκαετίες πριν.

Ακολουθεί ένα σύντομο σχόλιο του κυρίου Νεκτάριου Κουκούλη για την έκδοση:

"Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν καθοριστικά για την παλινόρθωση της Αίγινας. Τα γεγονότα, οι πολιτικοί συσχετισμοί, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, οι διοικητικές αποφάσεις, η τοπική ζωή και αυτοδιοίκηση, γενικά, των τελευταίων ετών της δεκαετίας του '40, επηρεάζουν έμμεσα και τη σημερινή Αίγινα, μιας και πρωταγωνιστές σε αυτά ήταν οι πατεράδες και παππούδες μας.

Όσο μεγάλη σημασία έχει η μελέτη αυτής της περιόδου, ιστορικά και συναισθηματικά όμως, τόσο λιγοστές είναι οι πηγές πληροφόρησης. Μια από τις πιο έγκυρες και αξιόλογες ήταν το ΜΗΝΙΑΙΟΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΝ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΙΓΙΝΗΤΩΝ - ΚΗΡΥΞ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ, που εκδιδόταν τις χρονιές 1947 -50, με δημιουργό τον Κυψελιώτη δικηγόρο Πειραιώς κ. Ι. Β. Λυκούρη σε συνεργασία με τον αδελφό του Γεώργιο. Επειδή είναι γνωστή η ενασχόλησή μου και με την έρευνα άγνωστων πτυχών της τοπικής ιστορίας, μετά από άδεια της οικογένειας Λυκούρη, επιμελήθηκα την κοπιαστική εργασία της αναδημοσίευσης των πρωτότυπων τευχών του περιοδικού, εμπλουτισμένης με εισαγωγικά σχόλια και ευρετήρια καθώς και με φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής, από το φωτογραφικό μου αρχείο, σε τρεις τόμους.

Πριν τις γιορτές, θα βρίσκονται τα βιβλιοπωλεία τα πρώτα 100 συλλεκτικά αντίτυπα του 1ου τόμου (έτος 1947). Η έκδοση αυτή θα ζωντανέψει μνήμες και αναμνήσεις από εποχές σκληρές μα και γλυκές συνάμα, θα κάνει την μεταπολεμική Αίγινα γνωστή στο σύγχρονο Αιγινήτη, αλλά και θα βοηθήσει πολλούς ερευνητές στις μελέτες τους. Δεν είναι κερδοσκοπική αλλά έχει κοινωνικό χαρακτήρα."


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png