Γράφει ο Σαράντης Ευσταθόπουλος.
Στην παραλία Αγίου Βασιλείου στο Aqua Loca Beach Bar πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των μελών της ομάδας Αίγινας του κινήματος DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) με μέλη του κινήματος που ανήκουν σε ομάδες από διάφορες χώρες.
Στην συγκέντρωση μίλησαν κατά σειρά τα μέλη της ομάδας της Αίγινας Γεωργία Σταυριανέα και Ντίνα Χατζίνα, ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, η Judith Meyer από το DiEM25 Γερμανίας, ο Luis Martin από το DiEM25 Ισπανίας, η Christina Soler-Savini από το DiEM25 Γαλλίας και ο Sandro Mezzadra από το DiEM25 Ιταλίας.
Η κυρία Σταυριανέα χαρακτήρισε τους ανθρώπους του DiEM25 ως «ενεργούς Ευρωπαίους πολίτες» που δεν αντέχουν άλλα "πογκρόμ που γίνονται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια" και εντόπισε την στόχευση του DiEM25, πάνω απ' όλα, στον σεβασμό της Δημοκρατίας πανευρωπαϊκά .
Από την πλευρά της η κυρία Χατζίνα μίλησε για την πρωτοβουλία πολιτών της Αίγινας που "ενδιαφέρονται να ενώσουν τις προσπάθειες τους με το DiEM25" και οι οποίοι οργανώθηκαν "αυθόρμητα" στις 4 Μαΐου. Καλωσόρισε τα μέλη από τις υπόλοιπες ομάδες του κινήματος που βρέθηκαν στην Αίγινα και τόνισε τους ιδιαίτερους συμβολισμούς της Αίγινας για την δημοκρατία.
Στην δική του, σύντομη ομιλία ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν στον χώρο της συγκέντρωσης, εστίασε την προσοχή του κοινού στην διττή "δίνη" ασφυξίας ευρωπαϊκών χωρών και αποδόμησης της Ε.Ε., που αιτία της είναι μια "συναίνεση μεταξύ παράταιρων πολιτικών δυνάμεων". Μια συναίνεση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική στις πολιτικές που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Έκανε αναφορά στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και τόνισε πως απέτυχε εξ αιτίας της αντίδρασης της "Τρόικας εξωτερικού και κυρίως της Τρόικας του εσωτερικού". Το DiEM25, κατέληξε, στοχεύει ακριβώς στο να δώσει εναλλακτική σε αυτό το μείγμα πολιτικών.
Στην συνέχεια πήραν το λόγο τα μέλη του DiEM25 από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη. Η κυρία Judith Meyer, ακτιβίστρια από την Γερμανία, ξεκίνησε πλέκοντας το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη, κυρίως, για το ρόλο του στην ανάδειξη των προβλημάτων, των αντιφάσεων και των περιορισμών του σημερινού Ευρωπαϊκού "οικοδομήματος". Παρατήρησε τις αντιφάσεις μεταξύ των στερεότυπων που χρησιμοποιούνταν πέρυσι τέτοιες μέρες, σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Γερμανία, φέρνοντάς τες σαν ένα παράδειγμα των ελλείψεων και των περιορισμών που εκμεταλλεύονται οι σημερινές ελίτ ώστε να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση. Η περσινή αντιμετώπιση που είχε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου "έδειξε το πραγματικό πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης". Και κατέληξε με το "μότο" του DiEM25, "Η Ευρώπη ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί".
Ο κύριος Luis Martin, δημοσιογράφος από την Ισπανία, χαιρέτησε τις προσπάθειες των μελών από την Αίγινα και μίλησε για τις οργανωτικές επιτυχίες του DiEM25 στην Ισπανία. Εξήρε το κουράγιο που χρειάζεται για να προσπαθήσει κάποιος να πετύχει στόχους όπως αυτούς του DiEM25 και τόνισε ότι, παρότι τέτοιοι στόχοι φαίνονται ουτοπικοί, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανέφικτοι.
Η κυρία Christina Soler-Savini, από την πλευρά της, μετέφερε τους "αγωνιστικούς χαιρετισμούς" από το Παρίσι και εκθείασε την αντίσταση που προβάλει ο γαλλικός τομέας του DiEM25 στη νέα εργατική νομοθεσία που πέρασε η κυβέρνηση του Francois Hollande, μια νομοθεσία που αποτελεί μέρος του πολιτικού "πειράματος" που ξεκίνησε με την επιβολή των πολιτικών της Τρόικα στην Ελλάδα.
Κλείνοντας, ο κύριος Sandro Mezzadra, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια, θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα του συντονιστή, Κώστα Εφήμερου, αν το κίνημα DiEM25 μπορεί να παράξει απτά, πολιτικά αποτελέσματα, αντίθετα με αντίστοιχα κινήματα, από τους αγανακτισμένους της Αθήνας μέχρι τος indignados της Ισπανίας. Εστίασε στο ότι αυτά τα κινήματα είχαν στοχεύσεις εθνικές, ενώ το DiEM25 είναι ένα κίνημα το οποίο προσπαθεί να "σπάσει τα σύνορα" των κρατών-μελών θέτοντας έναν πανευρωπαϊκό στόχο σε ένα υπερεθνικό επίπεδο.
Στη συζήτηση παρενέβη ο Κώστας Βαρώτσος, ως πολίτης της Αίγινας αλλά όχι μέλος της τοπικής ομάδας, και τόνισε ότι η πολιτική από τέχνη του εφικτού πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επιτευχθεί το δύσκολο, το ανέφικτο. Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.