Ο Γιάννης Σμαραγδής στα γυρίσματα της ταινίας "Νίκος Καζαντζάκης" στην Αίγινα: "Την θεωρώ μία ταινία χρέους προς την πατρίδα που βάλλεται".

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, που μαζί με πρωταγωνιστές και συντελεστές βρέθηκε στην Αίγινα, για τη συνέχεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "Νίκος Καζαντζάκης". Η συνέντευξη δόθηκε στο σπίτι της κυρίας Μαρίας Αυθεντοπούλου, που το παραχώρησε για τα γυρίσματα. Το χώρο των γυρισμάτων επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου κύριος Γιώργος Μούρτζης, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στη διαχείριση πολλών θεμάτων που αφορούσαν στη επίσκεψη και την παραμονή του κινηματογραφικού συνεργείου στην Αίγινα. Ο Γιάννης Σμαραγδής θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές του νησιού που βοήθησαν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δόθηκε αυτή η συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, παρά τα κοπιαστικά, ολοήμερα γυρίσματα.

Ο χώρος που υποδέχθηκε τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ο Γιάννης Σμαραγδής και οι πρωταγωνιστές της ταινίας που ταξίδεψαν στην Αίγινα, ήταν ο φυσικός χώρος που έγιναν τα γυρίσματα. Πρόκειται για το σπίτι της κυρίας Μαρίας Αυθεντοπούλου, ένας χώρος που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αναζητούσε ο σκηνοθέτης, για τις σκηνές της ταινίας που αφορούν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στην Αίγινα.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο οποίος χαρακτήρισε τη στιγμή "ιστορική". Εγκωμίασε την προσωπικότητα του Γιάννη Σμαραγδή, αναφέρθηκε στην παγκόσμια ακτινοβολία του πνεύματος και των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και στη δημιουργική σχέση του με την Αίγινα.

Ο Γιάννης Σμαραγδής ευχαρίστησε τον δήμαρχο, τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού και βέβαια την κυρία Μαρία Αυθεντοπούλου. "Στην Αίγινα, που είναι η δεύτερη πατρίδα του Καζαντζάκη, στην Ελλάδα έζησε τα περισσότερά του χρόνια στην Κρήτη, αλλά έζησε εδώ περίπου μία δεκαετία, στο νησί σας έγραψε ίσως το καλύτερό του έργο. Εδώ έχει γράψει την "Ασκητική" και βεβαίως τον "Ζορμπά", στην περίοδο της κατοχής. Κι αυτός λοιπόν, όπως κι εμείς τώρα, είχε βρει φαίνεται μία μεγάλη αγκαλιά εδώ.

Ξέρω από βεβαιωμένες πηγές, ότι τον έκρυβαν τον Καζαντζάκη οι γείτονες, στην κατοχή. Εγώ βρήκα λοιπόν την ίδια αγάπη και στοργή και αγκαλιά από εσάς, από τον φίλο μου τον Γιώργο και τη Μαρία Αυθεντοπούλου η οποία μας έδωσε αυτό το καταπληκτικό σπίτι. Αυτή την ταινία, την θεωρώ μία ταινία χρέους προς την πατρίδα που βάλλεται. Είναι μία μεγάλη σκοτεινή περίοδος, για την οποία δεν ξέρω ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες, αλλά αυτό που κάνουμε να κάνουμε΄, πιστεύω όλοι οι Έλληνες, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να αναζητήσουμε τα ανώτερα πράγματα που μας γέννησαν, να τα βάλουμε σε κίνηση και να γυρίσουμε σε εκείνες τις αξίες τις οποίες τις έχουμε στο κύτταρό μας, τις έχουμε κληρονομήσει από τους πρόγονούς μας που μας έκαναν μεγάλους.

Ένα από αυτά, είναι η αγάπη για τον άλλον, και είναι η φιλαλληλία να αγαπάς τον άλλον περισσότερο από τον εαυτό σου. Εάν φτάσουμε σαν έθνος εκεί, η χώρα αυτή δεν κινδυνεύει. Από αυτή την άποψη λοιπόν, αυτό που εισπράττω εγώ εδώ είναι μία μορφή φιλαλληλίας".

Στα λόγια του Γιάννη Σμαραγδή ένοιωθε κανείς τη δημιουργική ζέση, που προκαλεί η μεταφορά στην τέχνη του κινηματογράφου η ζωή και η προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη. "Την κάνουμε αυτή την ταινία για να δώσουμε δύναμη και παρηγοριά στις ανθρώπινες ψυχές, σε εμάς του Έλληνες που πάσχουμε, και να βγάλουμε προς τα έξω τα ανώτερά μας κι όχι τα κατώτερά μας".

Ο Γιάννης Σμαραγδής σε άλλο σημείο του λόγου του, εξήγησε τους λόγους που επιλέχθηκε για τα γυρίσματα στο σπίτι της κυρίας Μαρίας Αυθεντοπούλου και όχι το σπίτι που έζησε στην Αίγινα ο Νίκος Καζατζάκης. Πρότεινα μάλιστα στο Δήμο να ξεκινήσει μια καμπάνια, ώστε να αγοράσει αυτό το σπίτι, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι καλλιτέχνες θα την υποστήριζαν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κύριος Γιώργος Μούρτζης είπε: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο, σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για την τιμή που μας κάνει, να κάνει γυρίσματα στην Αίγινα για την καινούργια του ταινία. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές εξ Αιγίνης, που μας βοήθησαν να υλοποιήσουμε την υποχρέωση που είχαμε σαν δήμος προς τον Γιάννη Σμαραγδή".

Ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ερμηνεύει στην ταινία το ρόλου του Νίκου Καζαντζάκη ως νέου. Μιλά με πάθος για την προσωπικότητά του: "Είναι πυρετώδης, ανήσυχη και χωρίς τέλος η διαδρομή του. Μια ζωή που πέρασε από όλες τις επιρροές". Εξηγεί, ότι είναι τόσο ασταμάτητος ο τρόπος που έζησε, που μετατρέπει σε αγώνα την προσπάθεια να χωρέσει όλο αυτό σε μία ταινία. "Νομίζω ότι ο Γιάννης Σμαραγδής τα καταφέρνει στο σενάριο. Πατώντας πάνω στην "Αναφορά στον Γκρέκο" και εμποτίζοντάς την με πράγματα και με στοιχεία ζωής δικά του, που μπορεί να μην υπάρχου ούτε καν στην αναφορά, αλλά και αφηγήσεις άλλων ανθρώπων που εξηγούν το πρόσωπο, νομίζω ότι καταφέρνει να χωρέσει μία ζωή που δεν σταμάταγε μέσα σε αυτή την μιάμιση ώρα".

Η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου που ερμηνεύει την Ελένη Καζαντζάκη, μιλά για τη δημιουργική αγωνία που τους καταλαμβάνει, όταν προσπαθούν σε μία σκηνή να προσθέσουν και κάτι ακόμη, κάποιο άλλο στοιχείο. "Προσπαθούμε σε κάθε σκηνή να χωρέσουμε όσα πιο πολλά μπορούμε, από όλα αυτά τα πράγματα που βίωσαν". Η Μαρίνα Καλογήρου μιλά και για αυτή την ιδιαιτερότητα, να έχει δηλαδή δύο συμπρωταγωνιστές που υποδύονται τον Νίκο Καζαντζάκη, καθώς την περίοδο που βρίσκεται σε μεγάλη ηλικία ερμηνεύει ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png