"Έφυγε" ο καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας του κινηματογράφου Συράκος Δανάλης. Μεγάλη η προσφορά του στο θέατρο της Αίγινας.


Η παρουσία του στο νησί ήταν αθόρυβη, διακριτική. Μπορούσε ωστόσο να την αναγνωρίσει κανείς μέσα από την τέχνη του. Έδινε πνοή στις θεατρικές παραστάσεις του νησιού, μεταμορφώνοντας το χώρο και τις διαστάσεις του. Ο Συράκος Δανάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927, με καταγωγή από την Κεφαλονιά. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας του κινηματογράφου με περισσότερες από 80 ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά και σήριαλ και περίπου χίλια ντοκιμαντέρ. Κουβαλώντας όλη αυτή την πολύτιμη εμπειρία στην Αίγινα, όπου επέλεξε για να ζήσει μετά το 2005 με την γυναίκα του, την ηθοποιό και σκηνοθέτη Άννα Γεραλή, δημιούργησε ένα σημείο αναφοράς της τέχνης του στο νησί, που είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

Στα θεατρικά έργα που παίζει και σκηνοθετεί η Άννα Γεραλή μαζί με τη θεατρική της ομάδας αναλαμβάνει τον φωτισμό. Η τέχνη του είναι μαγική. Αναδεικνύει χώρους και τους δίνει καλλιτεχνική προσωπικότητα και χαρακτήρα. Η ματιά του διατηρεί την εγρήγορση του καταξιωμένου διευθυντή φωτογραφίας. Το αναγνωρίζει κανείς σε όλες τις παραστάσεις που συμμετείχε. Κάδρα προσεγμένα αλλά ζωντανά, δημιουργούν την ατμόσφαιρα πάνω στην οποία "πατούν" γερά τα θεατρικά έργα που επιλέγει η Άννα Γεραλή. Η ίδια μιλά πάντα με θαυμασμό για τη δουλειά του.

Ο Συράκος Δανάλης πραγματοποίησε τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αίγινα στο "Λαογραφικό Μουσείο" και στον Πύργο του Μαρκέλου με τους πίνακες - καθρέπτες του που είχαν τίτλο "Καθρέπτες και είδωλα". Τον Δεκέμβριο του 2010 εκθέτει και πάλι στο Λαογραφικό Μουσείο, αυτή τη φορά  τα χρωματιστά ξύλινα καράβια του, "που μοιάζουν με μεγάλα παιδικά παιχνίδια για μεγάλους ονειροπόλους". Η έκθεση έχει τίτλο "Αρμενίζοντας".

Με τον ίδιο διακριτικό τρόπο που προσέφερε την τέχνη του στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού, προσέφερε τα έργα του ώστε να υποστηριχθούν οικονομικά σημαντικές ανάγκες. Έτσι τον Αύγουστο του 2012 τα καραβάκια του επιστρατεύονται για κοινωνικό σκοπό. Στο παραδοσιακό κτίριο στη Σπύρου Ρόδη 9 πραγματοποιεί μία ατομική έκθεση,  για την ενίσχυση του νοσοκομείου της Αίγινας, αλλά και για τη συντήρηση του Δημοτικού Θεάτρου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό. Λίγους μήνες νωρίτερα ένα από τα "κουρσάρικα καράβια" του, είχαν διατεθεί σε λαχειοφόρο αγορά για την οικονομική ενίσχυση του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας. Ακόμη και πρόσφατα το 2016 ένα έργο του αποτελεί λαχειοφόρο αγορά για τις ανάγκες του νοσοκομείου Αίγινας.

Η προσφορά του δημιούργησε ένα ευδιάκριτο σημείο αναφοράς στα θεατρικά πράγματα του νησιού. Ήταν η εμπειρία του καταξιωμένου επαγγελματία και ο πολιτισμός του ανθρώπου της τέχνης.
Στην Αίγινα έκανε τον φωτισμό στις θεατρικές παραστάσεις: "Στέλλα Βιολάντη", "Da" (daddy) "ο πατερούλης",  "Ο Πρίγκηπας της γομολάστιχας", "Ο κατά φαντασίαν ασθενής",  "Τριαντάφυλλο στο στήθος". Η τελευταία του δουλειά ήταν το "Επείγοντα περιστατικά" του Αρκά. Ο Συράκος Δανάλης "έφυγε" 4-5 μέρες αφού ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα κάπου εκεί, στις πρώτες θέσεις του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας, παραμονές της πρεμιέρας, να παρατηρεί τη σκηνή και σταδιακά να τη μεταμορφώνει "τυλίγοντας" τις σκιές με φως, αποτυπώνοντας τη φωτογραφική ματιά του σε κάθε σπιθαμή της.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στην ενορία της "Παναγίτσας" αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια στο κοιμητήριο των Αλώνων. Με ανακοίνωσή της η οικογένεια του εκλιπόντος, ζητά αντί στεφάνου τα χρήματα να δοθούν στο Νοσοκομείο της Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png