Η πρόσφατη μεγάλη βλάβη σε αγωγό υδροδότησης η οποία έγινε στο κέντρο της Αίγινας στο τέλος του προηγούμενο μήνα, έθεσε και πάλι το ερώτημα για το πως θα ανταπεξέλθει το πεπαλαιωμένο δίκτυο υδροδότησης του νησιού στο μέλλον. Συνήθως, το υποθετικό ερώτημα που τίθεται, προέρχεται από το σενάριο της λειτουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού και της αυξημένης πίεσης του νερού σε ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, που αποτελείται από αγωγούς που έχουν φτάσει τα όριά τους. Όμως το πρόβλημα θα μπορούσε να αφορά έναν ακόμη πιο κοντινό ορίζοντα 2-3 ετών, με τα προβλήματα να αυξάνονται, ακριβώς λόγω αυτής της παλαιότητας.
Και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Αντώνης Μούρτζης ανέφερε αρκετές φορές ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Επίσης, έχει αναφέρει πολλές φορές ότι οι βλάβες είναι συνεχείς και οι αποθήκες των υλικών άδειες.
Τα οικονομικά προβλήματα συνοδεύονται από την έλλειψη προσωπικού, αλλά και από άλλα εργαλεία τα οποία θα ήταν χρήσιμα στο δήμο. Ένα από αυτά είναι η πραγματική αποτύπωση της κατάστασης του δικτύου. Όμως, όχι μόνο δεν υπάρχει αποτύπωση της κατάστασης, αλλά ούτε καν επίσημη αποτύπωση του ίδιου του δικτύου. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί παλαιότερα, αλλά και πρόσφατα ο πρώην αντιδήμαρχος κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός.
Από το ρεπορτάζ που γίνεται για το ίδιο θέμα επί σειρά ετών, προκύπτει ότι η παλαιότητα των αγωγών είναι ο κύριος παράγοντας για τις βλάβες. Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά. Είναι όλος αυτός ο τεράστιος κύκλος χαμένων εργατοωρών, υλικών και πόρων γενικότερα, καθώς η Υπηρεσία Ύδρευσης ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της, αναγκαστικά, στις επισκευές και όχι στην πραγματική συντήρηση του δικτύου.
Κατά την πρόσφατη βλάβη του αγωγού στην Αντωνίου Πελεκάνου, δίπλα στο Εϋνάρδειο η κάμερα του ρεπορτάζ κατέγραψε και κάτι ακόμη: υποσκαφές. Δεν είναι μόνο ότι ο τσιμεντένιος δρόμος σκίστηκε στα δύο, το πεζοδρόμιο ενός κτιρίου ανασηκώθηκε για 2-3 εκατοστά, είναι ότι δίπλα στο Εϋνάρδειο, κάτω από το οδόστρωμα παρατηρήθηκαν μεγάλα κενά σημεία.
Η οδός Αγίου Νεκταρίου είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας. Ο αγωγός έχει καταστραφεί αρκετές φορές σε πολλά σημεία. Έχει ταλαιπωρήσει πολλές φορές με βλάβες, τόσο τους τεχνικούς της Υπηρεσίας Ύδρευσης όσο και τους κατοίκους της περιοχής. Είναι μία από τις παράπλευρες απώλειες. Το οδόστρωμα καταστρέφεται από τις εργασίες και στη συνέχεια μπαλώνεται με τσιμέντο. Μέχρι να συμβεί μία παρόμοια βλάβη λίγο πιο κάτω και να ακολουθήσει η ίδια διαδικασία.
Παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται και στην περιφέρεια, σε τοποθεσίες που πλέον είναι γνωστές για τις βλάβες που δίνουν κατά διαστήματα. Το μεγάλο έργο των λεγόμενων "Χερσαίων Εργων", η μετατόπιση των Δικτύων Κοινής Ωφέλειας έδειξε πόσο δαιδαλώδες και αχαρτογράφητο είναι αυτό το τοπίο. Η τοποθέτηση του μεγάλου αγωγού που ξεκινά από το λιμάνι του Λεοντίου και φτάνει μέχρι το Λεόντι στην Κυψέλη και στην Αγία Μαρίνα προσφέρει μία σχετική ανακούφιση, όμως το δίκτυο παραμένει παλιό, από αμίαντο στις περισσότερες περιοχές.
Είναι άγνωστο τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στη διάβρωση του εδάφους ή ακόμη και στα θεμέλια των κτιρίων, στους στενούς δρόμους του κέντρου οι συχνές βλάβες. Είναι άγνωστο πως θα ανταποκριθεί αυτό το δίκτυο σε όλη την Αίγινας, όταν πια ο υποθαλάσσιος αγωγός θα τροφοδοτεί με νερό τα σπίτια και τους επαγγελματικούς χώρους του νησιού.
Ειδική και σε βάθος συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει γίνει. Ούτε έχει αποτυπωθεί με κάποια έρευνα η κατάσταση του δικτύου. Γενικά, υπάρχει μία διάθεση να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν και όχι να προληφθούν. Πρόκειται για ένα μεγάλο και σύνθετο ζήτημα.