Ο "Χορός της Λαμπρής" στο Σταύρο της Παλιάς Χώρας. Το μήνυμα του Πάσχα, μέσα από την αναβίωση της παράδοσης.


Ενθουσιασμένοι ήταν όσοι επισκέφθηκαν για πρώτη φορά το "Χορός της Λαμπρής" στο εκκλησάκι Σταυρό της Παλιάς Χώρας. Είναι μία εκδήλωση με έντονα λαογραφικά στοιχεία, που πραγματοποιείται επί σειρά ετών από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Και φέτος τόσο οι κάτοικοι του νησιού, όσο και οι παραθεριστές και οι εκδρομείς, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του διοργανωτή συλλόγου, θέλοντας να ευχηθούν, να διασκεδάσουν, αλλά και να ζήσουν την ομορφιά της Αιγινήτικης υπαίθρου. Τα μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας αφιερώνουν πολύ από τον χρόνο τους προκειμένου να διοργανώσουν αυτή την γιορτή. Ο επισκέπτης μπορεί να φάει, να πιει και να παρακολουθήσει τους παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου και βέβαια όλα αυτά συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής!

Σύμφωνα με την παράδοση ο "Χορός της Λαμπρής" αποτελούσε μια ευκαιρία για  ξεκούραση μετά τις γιορτές, μέσα στο ανοιξιάτικο περιβάλλον των ημερών του Πάσχα. Σύμφωνα με τα λαογραφικά στοιχεία στην Παλιά Χώρα τη Δευτέρα του Πάσχα γίνονταν δύο χοροί. Ο μικρός και ο μεγάλος χορός της Λαμπρής. Ο μικρός γίνονταν στην εκκλησία της Παναγίας της Φορίτισσας. Σε αυτόν οι νέοι του νησιού μπορούσαν να αποκαλύψουν τον έρωτα τους και την αγάπη για την κοπέλα που ήθελαν ως σύντροφο. Κατά τη διάρκεια του χορού ο νέος έριχνε το μαντήλι του στα πόδια της κοπέλας που αγαπούμε. Αυτό ήταν σημάδι που ξεκινούσε η συνάντηση των δύο οικογενειών, που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ώστε να έρθει ο γάμος ανάμεσα στους δύο νέους.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Βασίλης Μουσουλέας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκ μέρους του Δήμου Αίγινας ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γεννίτσαρης και η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Καίτη Σαλπέα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί:  Εικοσιπεντάκης Δημήτρης - Λίρα, ούτι και βιολί, Σώρρος Σταύρος - κιθάρα, Σώρρος Βαγγέλης - κρουστά, Γιώργος (κουτάλιας) και Γρηγόρης Μαλτέζος - κρουστά.