Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια αντιρρυπαντική άσκηση στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας.


Η ετήσια αντιρρυπαντική άσκηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κεντρικό Λιμάνι της Αίγινας, μία διαδικασία προσομοίωσης που στόχο έχει την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε όσους αποτελούν μέρος του μηχανισμού για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου περιστατικού ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα. Το Λιμενικό Ταμείο διαθέτει στον εξοπλισμό του φράγμα συνολικού μήκους 330 μέτρων, ενώ όπως διαπιστώθηκε από τη σημερινή αυτοψία στο χώρο που φυλάσσονται αυτού του είδους τα υλικά, τόσο η ποιότητά τους είναι πολύ καλή, όσο και η ποσότητά τους είναι υπεραρκετή ώστε να αντιμετωπίσει ένα  περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις το μήκος του φράγματος που απαιτείται, προέρχεται από το μέγιστο μήκος του πλοίου, που έχει δηλωθεί ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το λιμάνι. Δηλαδή ενός πλοίου έως εκατό μέτρων.

Το φράγμα αποτελείται από τμήματα των 15 μέτρων, το κάθε τμήμα έχει βάρος 85 κιλά, λαβές μεταφοράς κτλ. Το βύθισμα του είναι στα 2/3 της ίσαλου γραμμής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η ρύπανση (για παράδειγμα λιπαντικών, τόσο στην επιφάνεια, όσο και κάτω από αυτή). Για την ολοκλήρωση της άσκησης χρησιμοποιήθηκε πλωτό μέσο, ενώ από τον υπεύθυνο της αντιρρυπαντικής εταιρίας έγιναν όλες εκείνες οι επισημάνσεις, που θα φέρουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα σε ένα πραγματικό περιστατικό.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτσίωτης μιλώντας στο Aegina Portal έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η ετήσια αντιρρυπαντική άσκηση στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας που πραγματοποιεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Αίγινας ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς το σύνολο του μηχανισμού που διατίθεται λειτούργησε αποτελεσματικά σε όλα τα στάδια της άσκησης. Είναι σημαντικό ότι εκτός από την προσομοίωση ενός περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης, πραγματοποιήθηκε και θεωρητικό σεμινάριο το οποίο παρακολούθησε το προσωπικού του Λιμενικού Ταμείου". Ο κύριος Σκαλτιώτης ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στη διοργάνωση και την υλοποίηση της σημερινής άσκησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Ο υπολιμενάρχης, ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κύριος Κυριάκος Βουνισέας, δήλωσε στο Aegina Portal για τη σημερινή άσκηση: "Το  Λιμεναρχείο Αίγινας σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας και με ιδιωτική εταιρία που ειδικεύεται στο χώρο της αντιμετώπισης ρυπάνσεων, προχώρησε σήμερα σε άσκηση αντιρρύπανσης. Το θεωρητικό σενάριο περιελάμβανε τη ρύπανση στον Κεντρικό Λιμένα της Αίγινας και την αντιμετώπισή του, σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης αντιμετώπισης ρύπανσης που υπάρχει, με όλα τα διατιθέμενα μέσα όπως: πλωτό φράγμα, απορροφητικό λουκάνικο, απορροφητικές πετσέτες κτλ. Η επιχείρηση ήταν απόλυτα επιτυχής και σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε η ετοιμότητά μας να βρίσκεται στο μέγιστο για την αντιμετώπιση ενός αληθινού περιστατικού κάτι το οποίο απευχόμαστε σε κάθε περίπτωση".

Την άσκηση παρακολούθησε επίσης ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Δημήτρης Μούρτζης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτιώτης, ο υπολιμενάρχης κύριος Κυριάκος Βουνισέας, αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Αίγινας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κύριος Δημήτρης Καραγιάννης, ο σύμβουλος του τοπικού συμβουλίου Πέρδικας κύριος Νότης Μούρτζης, αλλά και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν σχετικά.