Μία εντυπωσιακή άγκυρα ανελκύθηκε από τον βυθό της Αίγινας.


Χρειάστηκε καταρχήν η τύχη και στη συνέχεια μία καθόλου εύκολη επιχείρηση από επαγγελματίες δύτες και γερανοφόρο όχημα, προκειμένου η τεράστια άγκυρα ενός πλοίου και η καδένα της να ανελκυθούν στην προβλήτα του κεντρικού λιμανιού της Αίγινας. Πιο συγκεκριμένα, η αποκάλυψη της άγκυρας έγινε τυχαία από τα οχηματαγωγά σκάφη της γραμμής που αγκυροβολούν στην προβλήτα του λευκού φανού. Αυτό έγινε περίπου πριν από πέντε ημέρες.

Ο επαγγελματίας δύτης κύριος Αντώνης Μαλτέζος μιλώντας στο Aegina Portal είπε ότι πρόκειται για μία άγκυρα τύπου "αγγλικού ναυαρχείου", ενώ χρονολογικά τοποθετείται γύρω στο 1830. Εξήγησε ότι η ανέλκυση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κυρίου Γιώργου Σκαλτσιώτη. Ο κύριος Μαλτέζος τόνισε επίσης το γεγονός ότι η άγκυρα έχει διατηρηθεί σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Μέχρι αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο σε ποιο πλοίο άνηκε όμως το μέγεθός της και μόνο μπορεί να οδηγήσει την φαντασία και να δημιουργήσει τον δικό της θρύλο. Η επιχείρηση της ανάλκυσης και της μεταφοράς οργανώθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χθες και αυτή τη στιγμή η υπέροχη αυτή κατασκευή βρίσκεται στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ανέλκυσης χρησιμοποιήθηκαν μπαλόνια που μπορούν να ανελκύσουν πέντε τόνους.

Δεν αποκλείεται η άγκυρα να αποτελέσει το κεντρικό σημείο για τη δημιουργία ενός μνημείου για τους ναυτικούς της Αίγινας. Προς το παρόν ο θαυμασμός των περαστικών που την βλέπουν, είναι ικανός για δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα μύθο για το μέγεθος και το είδος του πλοίου που αποτελούσε κομμάτι του.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png