Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης για τα προβλήματα της καθαριότητας στην Αίγινα.

 
Για την κατάσταση που επικρατεί την τελευταία περίοδο στο τομέα της καθαριότητας μίλησε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης. Ο κύριος Μούρτζης είπε ανάμεσα σε άλλα ότι δεν αποποιείται των ευθυνών του και απέδωσε το πρόβλημα της καθαριότητας στην μεγάλη επισκεψημότητα του νησιού, την υποστελέχωση στον τομέα της καθαριότητας, την έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού για την εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου και σε μία ομάδα πολιτών που πετούν ογκώδη αντικείμενα κοντά στους κάδους των απορριμάτων. Ζήτησε την συμπαράσταση των πολιτών σε αυτό το πρόβλημα και υπογράμμισε ότι δίνει "καθημερινό αγώνα".

Πιο συγκεκριμένα είπε: "Θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά, ότι ο αγώνας ο διαρκής που γίνεται για να εξασφαλίσουμε χώρους υγιεινής για τους δημότες μας, για τους επισκέπτες μας, για τους ανθρώπους που αγαπούν την Αίγινα, για τους επαγγελματίες, δυστυχώς είναι ένας εχθρός εις τον οποίον τα όπλα που διαθέτουμε είναι λίγα και θα συγκεκριμενοποιήσω αυτό που λέω. Μια νησιώτικη περιοχή σαν τη δική μας, που δέχεται ανεξέλεγκτο αριθμό επισκεπτών είναι δύσκολο να εφαρμοστεί οπουδήποτε πρόγραμμα. Όταν ο δήμος έχει και το πρόβλημα το οικονομικό, το διαχρονικό, την έλλειψη στελέχωσης προσωπικού, να έχουμε όλους και όλους 16 εργάτες καθαριότητας, σε μία περιοχή 90 περίπου τετραγωνικών στρεμμάτων, αυτό από μόνο του και στους γνωρίζοντες από διοίκηση και γενικά από τοπική αυτοδιοίκηση, θα πούνε αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά θέλουν πολύ συμπαράσταση και πολύ εθελοντισμό για να καθαρίσουν την πόλη τους.

Οι ευθύνες δεν φεύγουν από εμάς και δεν αποποιούμαι των ευθυνών μας. Όμως η ενημέρωση η σωστή είναι αυτή, που πιστεύω σε μία δημοκρατία συμβάλει τα μέγιστα, για να σταματήσουν οι φωνούλες και να λένε σε τι βρώμικη χώρα ήρθαμε, σε τι βρώμικη πόλη ήρθαμε αγνοώντας τις εκκλήσεις του για εμένα προσωπικά, της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όταν τους παρακαλώ να μην βγάζουν ογκώδη σε σακούλες, μαύρες σακούλες και να τις τοποθετούν σε κάδους έξω από τις οικοφροντίδες και να δημιουργείται αυτή η δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται. Γιατί είναι εις βάρος μετά όλων των άλλων".

Ο κύριος Μούρτζης σε άλλο σημείο μίλησε για τον "πόλεμο της προβλήτας", την προσπάθεια δηλαδή που γίνεται σε καθημερινή βάση προκειμένου να μεταφερθούν οι τράκτορες της Υπηρεσίας Καθαριότητας με τα επιβατικά πλοία. Παρουσίασε τις επαφές που έχει κάνει σε υπουργικό επίπεδο, ζητώντας ανοχή και κατανόηση προκειμένου να μεταφέρονται τα απορρίμματα με τα επιβατικά πλοία. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που έχει κάνει ο δήμος προκειμένου να επιχορηγηθεί ένα ανοιχτού τύπου πλοίο για την μεταφορά των σκουπιδιών από το δήμου Αίγινας και άλλου νησιωτικούς δήμους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

Αναφορικά με την αυτοδιαχείριση των απορριμάτων είπε: "Εμείς θέλουμε αδειοδοτήσεις, ας μας δώσουνε αδειοδοτήσεις να κάνουμε επεξεργασία των απορριμάτων εδώ, σε τοπικό επίπεδο, να απαλλάξουμε τους δημότες από ένα πρόσθετο κόστος 750.000 ευρώ το χρόνο".

Επίσης, αναφέρθηκε στην παραχώρηση των παραλιών, μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών και στην κακή εικόνα που παρουσιάζουν οι παραλίες που δεν διατέθηκαν. Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς της κυβέρνησης που κάνουν διακοπές στην Αίγινα και προσωπικά από τον κύριο Αλέκο Φλαμπουράρη να βοηθήσουν.

Σχετικά με την καταγγελία που έγινε για την αποκομιδή των απορριμάτων ο κύριος Μούρτζης είπε: "Μετά από έναν αγώνα τιτάνιο Σάββατο και Κυριακή φτάσαμε σε σημείο να γίνει και καταγγελία γιατί κάποιοι εθελοντές προσεφέρθησαν στην έκκληση του δημάρχου να καθαρίσουν. Μόνο που δεν πήγαν αυτόφωρο οι άνθρωποι. Θέλω να πω να σταματήσουν αυτές οι συμπεριφορές γιατί δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε στην τοπική κοινωνία, ούτε στους εαυτούς τους".

Τέλος, έκανε έκκληση να μην πετιούνται ογκώδη και μαύρες σακούλες έξω από τους κάδους και ζήτησε και πάλι τη βοήθεια των πολιτών, αλλά και της κεντρικής διοίκησης.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png