Καλύφθηκαν με τσιμέντο τα φρεάτια που βρίσκονται στην διασταύρωση Βασ. Γεωργίου και Σπύρου Ρόδη.


Χθες το πρωί στη διασταύρωση των οδών Βασ. Γεωργίου και Σπύρου Ρόδη καλύφθηκαν με τσιμέντο τα φρεάτια που βρίσκονται εκεί, η εργασία έγινε από τον Δήμο. Πρόκειται για έναν από τους πιο εμπορικούς και πολυσύχναστους δρόμους του εμπορικού κέντρου. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου η δυσοσμία από τα φρεάτια σε όλα τα σημεία του κέντρου ήταν εντονότατη. Σε αυτό το σημείο, ειδικά τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία η δυσοσμία έκαναν περαστικούς και καταστηματάρχες να μην μπορούν να σταθούν για περισσότερα από λίγα δευτερόλεπτα.

Επιστρέφοντας στο τσιμέντωμα των φρεατιών, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου στο Aegina Portal σήμερα το πρωί πρόκειται για μία δοκιμαστική εφαρμογή, που όπως έδειξε η χθεσινή βροχή δεν μπορεί να υφίσταται και το τσιμέντο θα απομακρυνθεί. Ωστόσο ο ίδιος στις δηλώσεις του ήταν εξοργισμένος και καταγγελτικός με τη χρήση που γίνεται σε αυτά τα φρεάτια από επαγγελματίες της περιοχής, που ρίχνουν ανεξέλεγκτα απόβλητα μέσα σε αυτούς. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ υπήρξε και η καταγγελία ότι εκεί καταλήγουν βοθρολύματα.
Να σημειώσουμε ότι τα φρεάτια είναι ευθύνη της υπηρεσίας αποχέτευσης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Αντώνης Μούρτζης ήταν το ίδιο καταγγελτικός, με τη χρήση που γίνεται σε αυτά τα φρεάτια. Σε ερώτηση για το αν τα φρεάτια καθαρίζονται, ο κύριος Αντώνης Μούρτζης είπε ότι όλα τα φρεάτια είναι καθαρά, αλλά μέσα σε αυτά πετιούνται απόβλητα, έχουν βρεθεί αντικείμενα όπως κουτάλια και πιρούνια ακόμη και βοθρολύματα. Είπε ότι έχουν γίνει συστάσεις σε επαγγελματίες, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν κυρώσεις λόγω το ότι αυτές οι δραστηριότητες γίνονται σε μεταμεσονύκτιες ώρες. Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Αντώνης Μούτζης σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή (η κάλυψη με τσιμέντο) είναι προσωρινή, αλλά ωστόσο αντίστοιχη κάλυψη έχει ζητηθεί και από άλλους καταστηματάρχες της περιοχής, που έχουν φρεάτια κοντά στα καταστήματά τους, καθώς η δυσοσμία δεν υποφέρεται.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις για τον καθαρισμό των φρεατίων ο κύριος Αντώνης Μούρτζης είπε ότι τα φρεάτια είναι καθαρά. Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την απορροή των ομβρίων υδάτων και τι θα γίνει στην περίπτωση μίας δυνατής βροχής ο κύριος Αντώνης Μούτζης είπε ότι το τσιμέντο ήταν μία προσωρινή λύση και ότι θα τοποθετηθεί μάλλον κάποια κατασκευή από λαμαρίνα που δεν θα επιτρέπει να πετιούνται απόβλητα, ακόμη και αντικείμενα.
 
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το θέμα έχει τις ακόλουθες παραμέτρους: από την μία είναι οι καταγγελίες για την κακή χρήση τους καθώς εκεί πετιούνται κάθε λογής λύματα, από την άλλη είναι οι επαγγελματίες που δεν μπορούν να "σταθούν" στην επιχείρησή τους και το κατάστημά τους λόγω της έντονης μυρωδιάς και βέβαια μία άλλη παράμετρος οι διαμαρτυρίες ότι τα φρεάτια δεν καθαρίζονται και ειδικά ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο αποτελούν μία ακόμη "πληγή" για την καθημερινότητα και την συνολική εικόνα του εμπορικού κέντρου. Η απέχθεια που δείχνουν άλλωστε οι περαστικοί λόγω της έντονης μυρωδιάς είναι χαρακτηριστική.
 
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει διαθέσιμα το Aegina Portal τα φρεάτια είναι συνολικά 102 και σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που είχε συζητηθεί σε Οικονομική Επιτροπή του Δήμου το 2014 υπήρξε η πρόταση να καθαριστούν τα 70 από αυτά. Στην τότε συνεδρίαση είχε αποφασιστεί ο καθαρισμός των φρεατίων να γίνει από υπαλλήλους του δήμου. Τότε είχε κριθεί μη συμφέρουσα η λύση του καθαρισμού τους από ειδικό μηχάνημα.

Τα φρεάτια και ο καθορισμός τους γενικά δεν έχει συζητηθεί τα τελευταία χρόνια δυόμιση χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο ως ένα αυτόνομο θέμα, εκτός ίσως από παρεμβάσεις κυρίως συμβούλων της αντιπολίτευσης, για την δυσοσμία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο ρόλος των φρεατίων και η αναγκαιότητά τους κρίνεται κυρίως όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα μετά από μία δυνατή βροχόπτωση. Ενώ οι προτάσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια από διάφορους φορείς καταδεικνύουν την ανάγκη περισσότερων φρεατίων, που θα διευκολύνουν την απορροή των ομβρίων και θα έχουν αποστραγγιστικό χαρακτήρα.
 


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png