Η αναφορά του Ευγένιου Σπαθάρη στην κατοχική Αίγινα.


Ένας από τους μεγάλους θεματοφύλακες του ελληνικού πολιτισμού, ο Ευγένιος Σπαθάρης, που με την τέχνη του έθρεψε την ψυχή πολλών γενεών κηδεύετε σήμερα Τετάρτη στο νεκροταφείο του Αμαρουσίου με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο μία άγνωστη πτυχή από την κατοχική Αίγινα δημοσιεύεται στην τελευταία συνέντευξη του του μεγάλου καλλιτέχνη στην εφημερίδα "Τα Νέα". Σε ένα σημείο της συνέντευξης γίνεται αναφορά για τον τρόπο που η τέχνη του θεάτρου σκιών έκανε του Γερμανούς που τον συνέλαβαν να αποφασίσουν ότι ο παραστάσεις που έδινε ο Ευγένιος Σπαθάρης έπρεπε να περιοδεύσουν σε όλη την Γερμανία.

Όμως άγνωστο για πιο λόγο ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπήρξε η Αίγινα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη συνέντευξη οι Γερμάνοι έφεραν τον Ευγένιο Σπαθάρη στην Αίγινα το πρωί, έχοντας δεμένα τα μάτια του για να μην βλέπει τα υποβρύχια που υπήρχαν στην περιοχή, ενώ από την Αίγινα επέστρεψε το ίδιο βράδυ. Βέβαια όπως θυμούνται οι παλαιότεροι στο νησί, ο Ευγένιος Σπαθάρης ήρθε πολύ αργότερα στο νησί μαζί με "τους ήρωες του" και έδωσε παράσταση για τους Αιγινήτες. Οι περισσότεροι θυμούνται ότι αυτό έγινε στο τέλος της δεκαετίας του '70. Τότε το μεγάλο του ταλέντο είχε επηρεάσει μία ομάδα νέων, που ξεκίνησαν μόνοι τους το δικό τους θέατρο, να φτιάχνουν φιγούρες και να δίνουν ερασιτεχνικές παραστάσεις μπροστά σε μικρό κοινό. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο με την τελευταία συνέντευξη του Εύγένιου Σπαθάρη εδώ .
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png