Το ανοιχτό σπορείο από την ομάδα Πελίτι της Αίγινας στον Πύργο του Μαρκέλλου.


Πρόκειται για μία εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και από τότε συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, πάντα την ίδια εποχή, πάντα στην ίδια τοποθεσία, στον Πύργο του Μαρκέλλου. Είναι η δράση του ανοιχτού σπορείου από την εναλλακτική ομάδα Πελίτι της Αίγινας. Οι εθελοντές της ομάδας μοιράζουν γλαστράκια, χώμα και σπόρους διαφόρων ειδών, οι οποίοι φυτεύονται και "υιοθετούνται" για το επόμενο διάστημα από όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τέτοιου είδους φυτά. Τον Απρίλιο γίνεται μία ακόμη γιορτή στον ίδιο χώρο, και τότε τα γλαστράκια επιστρέφονται και χαρίζονται σε όλους όσους συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του σπορείου, οι επικεφαλής των ομάδων δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο καλλιέργειας, αλλά και για την κάθε μία ποικιλία ξεχωριστά, ενώ χρήσιμες πληροφορίες παρουσιάζονται από την ομάδα και σε εκδηλώσεις κατά την χειμερινή περίοδο.

Οι δύο βασικοί άξονες που διέπουν αυτή την πρωτοβουλία, είναι η προώθηση της ιδέας της ανταλλαγής των παραδοσιακών σπόρων μεταξύ των καλλιεργητών και η διατήρησή της μακριά από τα εμπορικά πρότυπα και το οικονομικό κέρδος. Στην ουσία πρόκειται για μία ανάγκη, που προκύπτει μέσα από τη μονομερή ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και τη σταδιακή εξαφάνιση από το χάρτη της καθημερινής διατροφής των πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία προϊόντων των παραδοσιακών σπόρων. Των σπόρων δηλαδή που δεν έχουν επεξεργαστεί με κάποιο τρόπο, αλλά είναι οι γνήσιοι σπόροι των ποικιλιών της ελληνικής υπαίθρου.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png