Το έργο της Σκοτεινής μετά από την χθεσινή καταιγίδα.


Αρκετά μεγάλες ποσότητες νερού λίμνασαν στο έργο στην εκβολή της Σκοτεινής από την χθεσινή καταιγίδα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο που μπορεί να δείτε στις φωτογραφίες και το video και μάλλον αποτελεί ένα από τα τελευταία στάδια πριν την ολοκλήρωσή του, καθώς έχουν κατασκευαστεί και τα πλαϊνά τοιχία. Να υπενθυμίσουμε ότι συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν στις 24/1/2017, ενώ σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 746/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Αττικής, εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου μέχρι την 8/8/2018.
 
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε και η απόφαση της 1η Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών, που συντάχθηκε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι αστοχίες που αποκαλύφθηκαν κατά τον καθαρισμό των ρεμάτων και τις εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής των τεχνικών έργων διευθέτησης και προστασίας, η οποία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Το κείμενο της απόφασης αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι: "Ιδιαίτερα στην εκβολή του ρέματος της Σκοτεινής στην Αίγινα, όπου η μελέτη προέβλεπε την αντικατάσταση του υφιστάμενου ανεπαρκούς ως προς την παροχετευτικότητα - αιτία πρόκλησης των πλημμυρικών φαινομένων και καταστροφών του 2014 - διαπιστώθηκε κατά τις εκσκαφικές εργασίες, η πλήρης αδυναμία του αποσαθρωμένου αργιλομαργαϊκού υποστρώματος που αποκαλύφθηκε, να αναλάβει με ασφάλεια τις τάσεις θεμελίωσης του νέου τεχνικού λόγω της εδαφικής σύστασης ιλύς σε έκταση και βάθος πέραν των συγκεκριμένων ορίων του σημείου επέμβασης. Σημειωτέον ότι το υπόψη τεχνικό εξυπηρετεί τον πλέον πολυσύχναστο δρόμο του οδικού δικτύου της Αίγινας, η κυκλοφορία του οποίου έχει διακοπεί και οι συνεχείς και έντονες πιέσεις της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας και της παροχετευτικότητας του ρέματος συνηγορούν στην άμεση σύναψη της 1ης Σ.Σ.Ε.
 
Για τους παραπάνω λόγους η Υπηρεσία μας έκρινε ότι πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στις ιδιαιτερότητες των νέων δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη την έγκαιρη αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την εξασφάλιση της πλήρους λειτουργικότητας του ρέματος, προχώρησε στην τροποποίηση της μελέτης ως προς την μέθοδο θεμελίωσης με την κατασκευή εξυγιαντικής στρώσης για τη δημιουργία κατάλληλης στρώσης έδρασης, η οποία θα βελτιώσει τη φέρουσα ικανότητα του εδαφικού υπεδάφους, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη απάντληση των υδάτων και την τοποθέτηση γεωυφάσματος στην κατώτερη στάθμη εκσκαφής για την αποτροπή εισόδου του σαθρού εν υγρό υπεδάφους εντός της εξυγιαντικής στρώσης.
 
Επισημαίνουμε ότι η διακοπή των εργασιών, οι χρονοβόρες διαδικασίες εκπόνησης νέας μελέτης, εκ νέου δημοπράτησης και ανάθεσης του έργου καθιστούν αδύνατη την παράδοσή του πριν την παρέλευση 18 μηνών τουλάχιστον. Επιπλέον με την υπ΄αρ. 104429/6-12-2017 Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής εγκρίθηκαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κατασκευή του ίδιου τεχνικού στην Αίγινα, οι οποίες περιλαμβάνουν κατακόρυφη σήμανση για την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς την Πέρδικα, από την οδό Καποδιστρίου, λόγω μη δυνατότητας εναλλακτικής παρακαμπτηρίου οδού πλησίον του έργου από την πλευρά της παραλίας και του αιγιαλού, μετά το υπ΄αρ. 6533/1478/12-6-2017 έγγραφο του τμήματος Αιγιαλού και παραλίας της Γεν. Δ/νσης Δημ. Περιουσίας.Αττικής.
 
Τα ανωτέρω γεγονότα επέφεραν αύξηση της επιφάνειας της στέψης του σκάμματος και αύξηση στις ποσότητες των συμβατικών εργασιών έτσι ώστε αυτές να μην επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου.
 
Λόγω των ανωτέρω απρόβλεπτων γεγονότων καθίσταται αναγκαία η εκτέλεση εργασιών με τις οποίες θα επιτευχθεί η αρτιότητα της κατασκευής και η λειτουργικότητα του έργου και οι οποίες: α) Δεν μπορούν τεχνικά και οικονομικά να διαχωριστούν από την κύρια σύμβαση χωρίς να δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα για την αναθέτουσα αρχή και δεν διαφοροποιούν τον χαρακτήρα του έργου. β) Αποτελούν προϋπόθεση για την δυνατότητα άρτιας και έντεχνης ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου. γ) Δεν περιλαμβάνονται στην αρχική σύμβαση και δεν κατέστη δυνατόν να επισημανθούν και να ενταχθούν στο τεχνικό αντικείμενό της εφόσον κατέστησαν αναγκαίες λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων κατά την εκτέλεση του έργου Κατόπιν τούτων πληρούνται όλοι οι όροι και οι περιορισμοί της παρ. 1 του άρθρου 57 του Ν.3669/2008 (ΚΔΕ). 4. Η δαπάνη των εργασιών της αρχικής σύμβασης του 2ου ΑΠΕ ανέρχεται σε 230.671,59 € και παραμένει σε ισοζύγιο με την αντίστοιχη δαπάνη του 1ου ΑΠΕ.Η δαπάνη των εργασιών της 1ης Σ.Σ.Ε χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α. ανέρχεται σε 90.978,28€ και αντιστοιχεί στο 39,44.% της αντίστοιχης αρχικής συμβατικής δαπάνης Η συνολική δαπάνη του 2ου Α.Π.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 399.961,28€ (με το Φ.Π.Α.) ήτοι 286.900,21€ της αρχικής σύμβασης και 113.061,07 € της 1ης Σ.Σ.Ε."
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png