Απόθεση κλαδεμάτων και ογκωδών σε δασικές περιοχές.


Το Aegina Portal συνεχίζει το ρεπορτάζ για την παρουσίαση δασικών περιοχών, που μπορούν να αποτελέσουν σημεία με υψηλή επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς, λόγω των υλικών που έχουν πεταχτεί εκεί. Το πρώτο από αυτά είναι ένας περιφραγμένος χώρος του δήμου στο Μεσαγρό, λίγα χιλιόμετρα μετά τον Άγιο Νεκτάριο. Χρησιμοποιήθηκε ως γκαράζ για αυτοκίνητα του δήμου και από το 2012 συγκεντρώνονται συστηματικά κλαδέματα και άλλα εύφλεκτα υλικά όπως παπλώματα κτλ. Την ίδια χρονιά κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν στην απόφαση της τότε διοίκησης να αποθέτει εκεί τέτοιου είδους υλικά, ενώ τον Αύγουστο του 2015 εκδηλώθηκε μία μεγάλη πυρκαγιά. Αν μάλιστα προσέξετε θα δείτε πάνω από τα κλαδέματα και τα στρώματα τα καμένα τμήματα του πεύκου που φαίνονται ακόμη. Η άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Σταθμού Αίγινας τότε απέτρεψε τα χειρότερα, καθώς το σημείο αυτό βρίσκεται σε πευκόφυτη χαράδρα σπάνιας ομορφιάς. Δεν έχει μέσα πυρόσβεσης.

Η επόμενη περιοχή βρίσκεται στην τοποθεσία Κουρέντη. Το τελευταίο ρεπορτάζ για την χαοτική κατάσταση που επικρατεί εκεί έγινε τον Μάιο. Δεν υπήρξε καμία απολύτως αλλαγή. Ακόμη και ο μεγάλος μπλε καναπές βρίσκεται στην ίδια θέση κάτω από τα πεύκα, ελαφρώς αποχρωματισμένος από τις καιρικές συνθήκες. Όσοι πετούν πλέον υλικά σε αυτή την περιοχή δεν διστάζουν να το κάνουν πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό τους στο εσωτερικό του δάσους.

Λίγο πιο κάτω, υπάρχει μία λωρίδα στην άκρη του δρόμου και αυτή κάτω από τα πεύκα, που χρησιμοποιήθηκε "χωρίς έλεος" για απόθεση οποιουδήποτε είδους υλικού και σκουπιδιών. Το κακό που συντελείται εκεί παρουσιάστηκε με ένταση από πολίτες στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης. Την ημέρα του ρεπορτάζ (χθες) το μέρος είχε καθαριστεί. Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και δύο μεγάλες σακούλες με κλαδέματα πετάχθηκαν και πάλι.

Ένα ακόμη σημείο είναι το "μονοπάτι πολιτισμού 8". Τελευταίο ρεπορτάζ σε αυτό έγινε τον Μάιο (είχε προηγηθεί ένα προς το τέλος της αντιπυρικής περιόδου τον Οκτώβριο). Με κάποιο τρόπο πολλά από αυτά που βρίσκονταν εκεί παλαιότερα είχαν μαζευτεί και κάποια άλλα είχαν κατρακυλήσει στην χαράδρα κάτω από την πυκνή βλάστηση. Όμως δεν έμεινε για πολύ καιρό καθαρό. Κάποιος μετέφερε και πέταξε περισσότερες από 20 μαύρες σακούλες (οι σακούλες είναι ολοκαίνουργιες) ενώ δίπλα μία κατασκευή που μοιάζει με σκηνή υποδηλώνει ανθρώπινη παραμονή.

Στη συνέχεια η κάμερα καταγράφει μία περίπτωση η οποία δεν έχει ακριβώς τον χαρακτήρα των προηγούμενων, είναι στην περιοχή των Αγίων. Τα πολλά και εύφλεκτα υλικά που είναι συγκεντρωμένα εκεί εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Στην παραλία της ίδιας περιοχής με κατεύθυνση προς τη Βαγία η κατάσταση ξεφεύγει συχνά, με κλαδέματα και τα άλλα εύφλεκτα υλικά να είναι παντού δίπλα στους κάδους. Τα απορρίμματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μαζεμένα, όμως τα κλαδέματα παραμένουν ένας σοβαρός κίνδυνος.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png