Ημέρα Λαογραφίας. Επίσκεψη στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας.


Την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου της Αίγινας (άγνωστους για πολλούς) και να θαυμάσουν τα εκθέματα, που με μεθοδικότητα έχουν συλλεχθεί και διαφυλάσσονται στους εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι συμμετείχαν στην Ημέρα Λαογραφίας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 10ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας και που σαφώς αποτελεί μία σημαντικότατη πρωτοβουλία.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 1828, στην οδό Σπύρου Ρόδη 16, που κληροδότησε στο Δήμο της Αίγινας η Πολύμνια Ηρειώτη Θωμάκου, κόρη του Παναγή Ηρειώτη, ο οποίος ήταν διδάκτωρ Φιλολογίας, Αρχαιολόγος, Λαογράφος και επί σειρά ετών Διευθυντής του Σχολαρχείου της Αίγινας. Η αείμνηστη Γωγώ Κουλικούρδη, διδάκτωρ Ιστορικός και φίλη της Πολύμνιας Ηρειώτη, αγωνίστηκε για την ίδρυση του Μουσείου. Το κτήριο υπέστη ζημιές κατά το σεισμό του 1981. Οι επισκευές ολοκληρώθηκαν σταδιακά από τον "Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας" με χρήματα από δωρεές, bazaars, εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο σύλλογος εμπλούτισε τις συλλογές του Μουσείου με δωρεές Αιγινητών και φίλων της Αίγινας.

Στον πρώτο όροφο συναντάμε το "Αστικό Αιγινήτικο σπίτι" που περιλαμβάνει κειμήλια της οικογένειας Ηρειώτη, τη βιβλιοθήκη, την αλληλογραφία και το αρχείο του Παναγή Ηρειώτη, καθώς και παλιά έπιπλα, γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, παραδοσιακές και αστικές φορεσιές, Αιγινήτικες δαντέλες φτιαγμένες με κοπανέλι, λευκοκεντήματα και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα. Στο ισόγειο μπορούμε να επισκεφθούμε το "Χωριάτικο σπίτι" με αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είδη υφαντικής, γεωργικά εργαλεία και το "Σπίτι του Ψαρά" με είδη αλιείας, σπογγαλιείας και μοντέλα καϊκιών σε μικρογραφίας.

Ο Σύλλογος Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας αποτελεί για το νησί έναν από τους πιο σημαντικούς και δραστήριους φορείς πολιτισμού, που με την ευαισθητοποίηση των μελών του και τις συστηματικές, επί σειρά ετών προσπάθειες του, έχει καταφέρει όχι μόνο να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς του τόπου μας, αλλά και να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάδειξη του περιεχομένου της. Η πορεία προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπήρξε ποτέ εύκολη.

Με την ευκαιρία επαναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από τη συνέντευξη, που είχε δώσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού κύριος Κώστας Γαλάνης στο Aegina Portal τον Μάιο του 2008 και αφορά "σπίτι της Γωγώς Κουλικούρδη", ένα κέντρο λαογραφικής μελέτης: "Αρχηγός σε όλη αυτή την προσπάθεια, ο άνθρωπος που συνέλαβε αυτή την ιδέα και έκανε τα πάντα για να πραγματοποιηθεί ήταν η Γωγώ Κουλικούρδη. Και το απέδειξε και εμπράκτως όταν στο τέλος της ζωή της άφησε όλη της την περιουσία, που σημαίνει το σπίτι της στην Αίγινα και δύο διαμερίσματα στην Αθήνα, στο Σύλλογο των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου.

Αυτή η περιουσία όπως είπα είναι το σπίτι της, το οποίο ανακινήσαμε πλήρως με ένα κόστος που έφτασε τα τριάντα χιλιάδες ευρώ. Αυτά τα χρήματα καλύφθηκαν από το Σύλλογο των Φίλων του Λαογραφικού και από τα λίγα χρήματα των ενοικίων των δύο διαμερισμάτων. Έτσι φέτος το καλοκαίρι θα κάνουμε τα εγκαίνια "του σπιτιού της Γωγώς Κουλικούρδη". Το ζητούμενο είναι να γίνει ένα κέντρο μελέτης όπως η ίδια το επιθυμούσε. Ένα κέντρο λαογραφικής μελέτης. Η βιβλιοθήκη της Γωγώς είναι πάρα πολύ πλούσια και ας μην ξεχνάμε ότι στο Λαογραφικό Μουσείο έχουμε το αρχείο του Ηρειώτη το οποίο έχει τεράστια αξία, εθνική αξία. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μελετήσουν αυτά τα αρχεία. Εμείς κινούμαστε προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε ένα χώρο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν στη διάθεση τους τη βιβλιογραφία και όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται ώστε να μπορούν να μελετήσουν τη λαογραφία της Αίγινας".

Σε άλλο σημείο είχε πει: "Η ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου των Φίλων του Λαογραφικού ξεκίνησε όταν μετά την παύση της λειτουργίας των φυλακών της Αίγινας, ξεκίνησε το άδειασμα του κτιρίου. Εκείνη την εποχή ο Δήμος της Αίγινας δημιούργησε μια επιτροπή, που σκοπό είχε να διαφυλάξει το αρχειακό υλικό που υπήρχε στο κτίριο και έτσι δημιουργήθηκε το «Ιστορικό Αρχείο». Ένα μέρος από όσα συνέλεξε η επιτροπή μεταφερθήκαν στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο. Το κτίριο ήταν της αείμνηστης Πολύμνιας Ηρειώτη η οποία με διαθήκη της το άφησε στο Δήμο, με την προϋπόθεση να γίνει Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας. Έγινε η πρώτη επιτροπή από το Δήμο και αμέσως δημιουργήθηκε ο Σύλλογος των Φίλων του Λαογραφικού. Με τους σεισμούς του 1981 το κτίριο έπεσε τελείως. Τα χρήματα από το Δήμο της Αίγινας υπήρξαν ελάχιστα. Η επισκευή του κτιρίου έγινε από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού και μέχρι σήμερα συντηρείται από αυτόν. Ότι έχει γίνει, ώστε σήμερα να μπορεί να λειτουργεί ως μουσείο, έχει γίνει από το Σύλλογο".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png