Ανοιχτό είναι το ζήτημα της παραχώρησης ακινήτων στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου για τον Δήμο της Αίγινας. Δεν έχει γίνει έρευνα στη λίστα των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ.


Ανοιχτό είναι το ζήτημα της παραχώρησης ακινήτων στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου και για τα ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται στην Αίγινα. Πιο συγκεκριμένα, μετά την έκδοση του ψηφίσματος από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος την Παρασκευή, η οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι: "Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την εκχώρηση και απαιτούμε την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας", ανοίγει ένα ευρύτερο θέμα για την δημόσια περιουσία του κάθε δήμου. Να σημειώσουμε η λίστα των ακινήτων η οποία παρουσιάζεται στο ΦΕΚ είναι κωδικοποιημένη και τα ακίνητα της δημόσιας περιουσίας παρουσιάζονται με την μορφή ΚΑΕΚ, δηλαδή του αριθμού του ακινήτου (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου) κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έχει σχολιαστεί αρνητικά από τον Τύπο.

Το ζήτημα είναι τι γίνεται με αυτού του είδους τα ακίνητα στην Αίγινα, δηλαδή εάν υπάρχουν τέτοια δημόσια ακίνητα, που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Το θέμα θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση τους με πολλούς τρόπους.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.





Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο κύριο Δημήτρη Μούρτζη και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και σε σχετική ερώτηση η απάντηση ήταν αρνητική. Ότι δηλαδή δεν έχει γίνει κάποια έρευνα στην λίστα για τη μεταφορά δημόσιων ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων (ΕΤΑΔ) ώστε να διαπιστωθεί σε αυτή υπάρχουν στοιχεία από τον δήμο Αίγινας.

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Μούρτζης συνάχθηκε με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και είπε ότι θα ξεκινήσει σχετική έρευνα από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Το Aegina Portal επικοινώνησε σήμερα και με τον Αντιπεριφεριάρχη Νήσων κύριο Παναγιώτη Χατζηπέρο και του υπέβαλε αυτό το ερώτημα, αν δηλαδή έχουν καταγραφεί τα ακίνητα που ανήκουν σε δήμους της Περιφερειακής Ενότητας και που ενδεχομένως βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Ο κύρος Παναγιώτης Χατζηπέρος, έκανε αναφορά στα στοιχεία του Ταμείου Εθνικού Στόλου σε Πέρδικα και Τούρλο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για περισσότερα (βρισκόταν σε μία επείγουσα εργασία) καθώς όπως δήλωσε δεν είναι ενημερωμένος για το θέμα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου, ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης είχε ρωτήσει τι γίνεται σε σχέση με αυτή την λίστα και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αίγινας. Να σημειώσουμε ότι με ανακοίνωσή του ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Οικονομικών είχε διευκρινίσει ότι αυτές οι εξαιρέσεις είναι:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).

Ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης είχε απαντήσει τότε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού δεν κινδυνεύουν.

Όμως, σε άλλα πεδία της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται ότι ανοίγει ένα μεγάλο ζήτημα, που ενδεχομένως να έχει πολλές προεκτάσεις για την τοπική κοινωνία.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png