"Με τα ρέματα δεν θα είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι, πλην όμως έχουν γίνει αυτοψίες και τώρα πάμε να υλοποιήσουμε τις μελέτες οι οποίες έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές", δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κύριος Παναγιώτης Χατζηπέρος λίγες ημέρες πριν μιλώντας στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. "Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα ποτέ δεν είσαι ικανοποιημένος. Πάντα περιμένεις το χειρότερο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και βέβαια προχωρούμε στην υλοποίηση των καθαρισμό των ρεμάτων" συμπλήρωσε, λέγοντας ότι "Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί πολύ και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια, οπότε πρέπει να είμαστε θωρακισμένοι όσο περισσότερο μπορούμε".
Απόσπασμα εκπομπής από το Ενημερωτικό Δελτίο στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Οι δηλώσεις του κυρίου Χατζηπέρου ουσιαστικά σκιαγραφούν το γενικότερο κλίμα, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τις ημερίδες και τις μελέτες που έχουν παρουσιαστεί τον τελευταίο καιρό και αφορούν στον τρόπο που αναμένεται να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών. Μερικές ημέρες πριν παρουσιάστηκε στους αιρετούς των 66 Δήμων Αττικής, η μελέτη διαχείρισης του πλημμυρικού κινδύνου την οποία συνέταξε ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα. Η μελέτη συντάχθηκε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, η παρουσίαση της συμπίπτει με την συμπλήρωση ενός έτους από τις καταστρεπτικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής.Χθες πραγματοποιήθηκε η ημερίδα "Κλιματική Αλλαγή και Ακραία Φαινόμενα: ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος", που συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή το κλείσιμο ενός χρόνου από την πλημμύρα στη Μάνδρα. Τα όσα συζητήθηκαν σε αυτή την ημερίδα, καταδεικνύουν τις ριζικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά και την κομβική σημασία που πρέπει να αποκτήσει ο σχεδιασμός τέτοιων ζητημάτων στους δήμους. Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι:
- η ολοκλήρωση οριοθέτησης των ρεμάτων (ν.4258/2014, Προδιαγραφές ΦΕΚ 428β/2017
- η υλοποίηση γεω - χωροταξικού και γεω - πολεοδομικού σχεδιασμού
- η ανάλυση των γεωπεριβαλλοντικών παραμέτρων στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου σε κάθε λεκάνη
- η θεσμοθέτηση αντιπλημμυρικής περιόδου
- η υλοποίηση ήπιων δράσεων σε κρίσιμες περιοχές
- η υιοθέτηση της φιλοσοφίας των ανοικτών ρεμάτων
- η χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης
- η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πληθυσμού
- η ορθολογιστική αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων των αρμόδιων φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη λειτουργία τους
- η μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων με παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο.