Ξεκίνησε η κατεδάφιση λιμενίσκου της περιοχής των Αγίων. Ο δήμαρχος κάνει λόγο για λίστα με 12 αμετάκλητες αποφάσεις κατεδαφίσεων.


Ξεκίνησε σήμερα το πρωί η κατεδάφιση λιμενίσκου της περιοχής των Αγίων, που είχε κριθεί αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Κοινή συνισταμένη στις δηλώσεις, τόσο του δημάρχου Αίγινας κυρίου Δημήτρη Μούρτζη, όσο και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος κυρίου Ηλία Γρυπαίου, αλλά και της κατοίκου της περιοχής κυρίας Έφης Χαλδαίου, που μίλησαν στο Aegina Portal, είναι ότι δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση. Ο δήμαρχος ενημερώθηκε επίσημα με έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας σήμερα το πρωί, ενώ ο κύριος Ηλίας Γρυπαίος από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς την Παρασκευή έλαβαν ειδοποίηση από το Λιμεναρχείο να απομακρύνουν τις βάρκες τους.

Το ρεπορτάζ του Aegina Portal στην περιοχή των Αγίων κατέγραψε την διαδικασία της κατεδάφισης, που επέβλεπαν όργανα από το Λιμεναρχείο και το Αστυνομικό τμήμα Αίγινας, υπάλληλοι εμπλεκομένων υπηρεσιών και παρακολούθησαν κάτοικοι της περιοχής.

Ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα για το θέμα: "Για το κομμάτι αυτό με ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος και μου είπε ότι έχει αποσταλεί ένα έγγραφο στους ιδιοκτήτες των μικρών σκαφών να τα απομακρύνουν γιατί θα γίνει κατεδάφιση με εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης" είπε. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις το έγγραφο από την Κτηματική Υπηρεσία έφτασε στο γραφείο του δημάρχου σήμερα το πρωί. Ένα έγγραφο που ενημερώνει τον δήμαρχο, αλλά και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ότι θα γίνει κατεδάφιση όχι μόνο σε αυτό το κομμάτι, αλλά και σε άλλα σημεία της Αίγινας. Ο κύριος Μούρτζης είπε για τη σημερινή κατεδάφιση ότι σύμφωνα με το έγγραφο η κατεδάφιση αφορά λιμενίσκο "που από το νόμο έχει κριθεί αυθαίρετος και κατεδαφιστέος, από πολλά χρόνια πριν μετά από μία καταγγελία που είχε γίνει".

Επίσης, όπως είπε ο κύριος Μούρτζης, το Λιμενικό Ταμείο, που επίσης δεν είχε ενημερωθεί έστειλε ένα έγγραφο σήμερα το πρωί στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητώντας να σταματήσουν οποιαδήποτε ενέργεια κατεδάφισης γιατί προβαίνει στην νομιμοποίηση του λιμενίσκου. Το κομμάτι αυτό θέλει να το νομιμοποιήσει για πολλούς λόγους και να είναι υπό τον έλεγχο του Λιμενικού Ταμείου, είπε ο Δήμαρχος. Μέχρι τώρα ήταν ανεξέλεγκτο και είχε πολλά προβλήματα. Ο κύριος Μούρτζης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι το έγγραφο, παρελήφθη τόσο από την Κτηματική Υπηρεσία, όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση: "Τους είπα αφού έχει παραληφθεί το έγγραφο δεν είναι μία ευκαιρία αναστολής του συγκεκριμένου χώρου; Δηλαδή να αποφασιστεί το τι θα γίνει, δηλαδή να πάρει τις εγκρίσεις να προχωρήσει στην διαδικασία της νομιμοποίησης, που είναι βέβαια μία χρονοβόρα διαδικασία, αλλά να μην γκρεμιζόντουσαν αυτά που γκρεμίσανε. Μου είπαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, αυτό έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν. Βέβαια που να γινόταν, εμείς δεν είχαμε ειδοποιηθεί πολύ πριν για κάτι, δεν είχαμε κάτι σχετικό".

Ο κύριος Μούρτζης επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το έργο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με θέμα "Εκτέλεση αμετάκλητων πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε περιοχές αιγιαλού & παραλίας του Δήμου Αίγινας", η διακήρυξη της οποίας "έτρεξε" στην αρχή του καλοκαιριού. Επίσης, οι πληροφορίες που είχε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου είναι ότι αφορά σε 12 σημεία στην Αίγινα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και σπίτια. "Πρόκειται για αμετάκλητες κατεδαφίσεις", είπε. "Από την πλευρά μας ως δήμος, τα κομμάτια που είναι στη διαδικασία της επέκτασης χερσαίας ζώνης, όπως είναι το κομμάτι εδώ και γήπεδο κι αυτά, αυτά πιστεύω τα έχουμε προλάβει και δεν θα γίνουν προσωρινά", είπε ο κύριος Μούρζης σε άλλο σημείο.

Στην διακήρυξη πάντως περιλαμβάνονται 30 σημεία στις περιοχές: Αγίους, τον Μαραθώνα, την Αγία Μαρίνα, την Σουβάλα, την Αιγινήτισσα, την Μονή, την Καβουρόπετρα, την Παναγίτσα, την Αγία Μαρίνα, την Πέρδικα, το Κλήμα, τον Φάρο, την Βαγία, την παραλία Αύρα, την παραλία Σαρπά και την Βλυχάδα.

Στην επισήμανση ότι δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιάννης Παπαδόπουλος, είχε ενημερώσει το Σώμα στην αρχή του καλοκαιριού, ότι υπάρχει λίστα με κατεδαφίσεις που θα γίνουν στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του 2018, ο κύριος Μούρτζης είπε ότι δεν γνώριζε για το περιεχόμενο της λίστας. Να σημειώσουμε ότι στις 1 Ιουνίου 2018 ο κύριος Γιάννης Παπαδόπουλος (ήταν το χρονικό διάστημα που έγιναν οι κατεδαφίσεις στην περιοχή της Αύρας) είχε δηλώσει στα προημερησίας θέματα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ότι:"Έχω στα χέρια μου μία λίστα η οποία βέβαια είναι λίστα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, για τις κατεδαφίσεις που πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2018. Θα "ιδρώσουμε" σαν δήμος και σαν κοινωνία, είναι αμετάκλητες αποφάσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν. Καλό θα ήταν να ασχοληθούμε όλοι μαζί, χωρίς παραταξιακές ή άλλες λογικές".

Την ίδια ημερομηνία (1 Ιουνίου 2018) δημοσιεύθηκε η διακήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την παροχή υπηρεσιών του αντικειμένου: "1) Εκτέλεση αμετάκλητων πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε περιοχές αιγιαλού & παραλίας του Δήμου Αίγινας και 2) Εκτέλεση κατεδάφισης πολεοδομικών αυθαιρέτων σε κοινόχρηστους χώρους & προστατευόμενες περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής", συνολικού προϋπολογισμού 117.552,00€ (εκατό δέκα επτά χιλιάδων πεντακοσίων πενήντα δύο ευρώ) με Φ.Π.Α.

Από αυτά τα τελευταία, προκύπτει ότι ο δήμος της Αίγινας, ενδεχομένως, θα μπορούσε να εντοπίσει τέτοια σημεία (όπως ο λιμενίσκος των Αγίων) ήδη από την αρχή του καλοκαιριού, αφού σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου είναι στην πρόθεση του δήμου να προχωρήσει σε διαδικασίες νομιμοποίησης, μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Σήμερα κατεδαφίστηκε ένα μικρό τμήμα του λιμανιού.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png