Τοποθετήθηκε το μνημείο του φιλέλληνα Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου στο λιμάνι της Αίγινας.


Το πρωί της Κυριακής στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος μαζί με τους τηνιακούς μαρμαρογλύπτες Μιχάλη και Φραγκίσκο Βιδάλη τοποθέτησαν το μνημείο του φιλέλληνα Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Μαζί τους ήταν ο ιατρός κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Γιώργος Σκαλτσιώτης. Το θέμα της κατασκευής μιας τιμητικής πλακέτας του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου είχε ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν από τον κ. Βασίλη Σωτηρακόπουλο, που μελετά επί σειρά ετών την ιστορία της Αίγινας και τον αείμνηστο Κώστα Γαλάνη.

Ο κύριος Σωτηρακόπουλος αγόρασε κάποτε σε μία δημοπρασία μια παλιά Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκεί ανακάλυψε μια επιστολή προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από κάποιον με τα αρχικά Γ. Λ. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για τον Γεώργιο Λογιωτατίδη. Σε αυτή την επιστολή αναφέρει στον Κυβερνήτη, πόσο σημαντικό είναι το έργο που έχει προσφέρει ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου φτιάχνοντας την προβλήτα στην Αίγινα.

Όπως είχε εξηγήσει ο κύριος Σωτηρακόπουλος μιλώντας πέρυσι το καλοκαίρι στο Aegina Portal ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου εξασφάλισε τους πόρους και παρά την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών, το έργο ήταν έτοιμο σε τέσσερις μήνες. Ο κύριος Σωτηρακόπουλος παρουσιάζει μία σημαντική πληροφορία για την κατασκευή του έργου, καθώς σε αυτό εργάστηκαν 500 γυναίκες, αφού οι άντρες στο νησί εκείνη την περίοδο ήταν ελάχιστοι. Ο ίδιος υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη το νησιού αυτή η προβλήτα. Ας μην λησμονούμε ότι εκείνη την εποχή η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Το 1954 πραγματοποιείται μία εκδήλωση και στην Παλαιά Προβλήτα και τοποθετείται μία πλάκα - μνημείο για να τιμήσει τον μεγάλο φιλέλληνα ιατρό Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Πολύ αργότερα κατά τη διάρκεια κάποιων εργασιών η πλάκα απομακρύνεται και δεν επιστρέφει ποτέ. Ο αείμνηστος Κώστας Γαλάνης, μαζί με τον κύριο Βασίλη Σωτηρακόπουλο την αναζητούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να την βρουν.

Πέρυσι το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση για τον φιλέλληνα Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, όπου αναδείχθηκε δημόσια η προσφορά του. Παράλληλα, υπήρξε θετική ανταπόκριση στο αίτημα για την κατασκευή και την τοποθέτηση από το Λιμενικό Ταμείο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη έγινε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη, την σύνθεση και την εκτέλεση της εργασίας έκανε ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png