Με 48ωρες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις , η βραδινή πεζοδρόμηση της παραλίας και μόνο τα Σαββατοκύριακα, μέχρι νεωτέρας.


Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, η παραλία της Αίγινας παρέμεινε ανοιχτή για τα αυτοκίνητα και δεν πεζοδρομήθηκε από τις 9 έως τις 12:30 όπως συνέβαινε στο παρελθόν, προκάλεσε αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους κατά την χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Δυσφορία βέβαια προκάλεσε και στους κατοίκους και στους παραθεριστές της Αίγινας, το γεγονός ότι με τόσο μεγάλη επισκεψημότητα στο νησί, για να απολαύσουν μία βόλτα στην παραλία έπρεπε να "ακροβατούν" ανάμεσα σε παρκαρισμένα ή εν κινήσει αυτοκίνητα και μηχανάκια. Από αυτή την πραγματικότητα μάλλον δεν έμεινε κανένας ικανοποιημένος κι αυτό φάνηκε και στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου το θέμα λόγω της σπουδαιότητάς του, ήρθε ως εκτός ημερησίας διάταξης.

Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ήταν μακροσκελής. Η πεζοδρόμηση της παραλίας γίνεται για δεκαετίες, όμως το πρόβλημα φαίνεται ότι προέρχεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χαρακτηρισμένοι πεζόδρομοι στην Αίγινα και ότι οι παλαιότερες ρυθμίσεις δεν έχουν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Για το θέμα ουσιαστικά υπάρχουν δύο κεντρικές αποφάσεις (και αρκετές ακόμη που ακολούθησαν) η 303/2008 και η 104/2012 . Σαφώς υπήρχαν και παλαιότερες, όμως η 303/2008 έρχεται ως μέρος της κυκλοφοριακής μελέτης που είχε προηγηθεί το 2007 επί διοίκησης Παναγιώτη Κουκούλη. Η 104/2012 επί διοίκησης Σάκη Σακκιώτη, ουσιαστικά συμπληρώνει την πρώτη στο ζήτημα των ιππήλατων. Η συγκεκριμένη απόφαση προσέθετε ότι: "εξαιρουμένων των ιππηλάτων τα οποία θα διέρχονται με βήμα, στην παραλιακή λεωφόρο Δημοκρατίας από εκδοτήρια μέχρι Παναγίτσα". Η απόφαση είχε επικαιροποιηθεί για τελευταία φορά το 2016.

Η εφαρμογή της πεζοδρόμησης όπως εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται ότι προσκρούει σε διάταξη, η οποία ανέκυψε ύστερα από καταγγελία που έγινε ότι η παραλία κλείνει τις βραδυνές ώρες, χωρίς να ισχύουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Ιούλιο 2018 για τις προτάσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (είναι η 22/2018) που είχε υποβάλλει η Ποιότητας Ζωής, όπου τα δύο θέματα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των πεζοδρομήσεων αποσύρθηκαν, ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης είχε αναφέρει ότι έχει γίνει καταγγελία για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό που μάλλον δεν γνώριζε κανείς στο Σώμα ήταν ότι η πεζοδρόμηση της παραλίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, έγινε με 48ωρη άδεια (ή με 48ωρες άδειες) και όχι με την ισχύ της απόφασης (των πολλών σχετικών αποφάσεων) που έχει πάρει κατά περιόδους το δημοτικό συμβούλιο της Αίγινας.

Στην πραγματικότητα, από την μία υπάρχει η βούληση του δημοτικού συμβουλίου η οποία επιθυμεί την πεζοδρόμηση της παραλίας και από την άλλη κάποια διάταξη (ο δήμαρχος δεν προσκόμισε το σχετικό έγγραφο στο Σώμα) με την οποία προκύπτει ότι το "κλείσιμο της παραλίας" δεν είναι νόμιμο. Τουλάχιστον αυτό έγινε κατανοητό κατά την χθεσινοβραδινή συζήτηση. Οι αιρετοί ψήφισαν την επικαιροποίηση των παλαιότερων αποφάσεων, ενώ σήμερα το μεσημέρι μέλη της διοίκησης θα είχαν συνάντηση με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας και τον Λιμενάρχη προκειμένου να υπάρξει μία συνολική ενημέρωση και εκτίμηση του θέματος. Ο κύρος Δημήτρης Μούρτζης θα απουσιάζει από την συνάντηση καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη συνάντηση στην Αθήνα.

Μέχρι να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της συνάντησης, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουν για την ενημέρωσή τους οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του νησιού, είναι ότι η παραλία θα κλείνει με 48ωρες άδειες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, άρα όχι καθημερινές, αλλά επί τριημέρου Παρασκευή/Σαββάτο/Κυριακή 21:00 - 00:30. Το ίδιο διάστημα (η διοίκηση υποστηρίζει ότι θα γίνει το συντομότερο) θα προωθηθεί αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να εγκρίνει την πεζοδρόμηση σε καθημερινή βάση. Πόσο σύντομα ή πόσο αργά θα δημοσιευθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι άγνωστο. Προφανώς η απόφαση θα αναφέρεται σε προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png