Οσμή καμένου και χαμηλή ορατότητα στην Αίγινα από την φωτιά στην Εύβοια. Οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής για την προστασία από τον καπνό.


Η οσμή του καμένου και η χαμηλή ορατότητα από τον καπνό της πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας είναι ιδιαίτερα έντονα στην Αίγινα. Η εικόνα που συνοδεύει το ρεπορτάζ, είναι από το κέντρο της Αίγινας προς την πλευρά που βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας. Ο καπνός που έχει μεταφερθεί από την πυρκαγιά στην Εύβοια, αλλά και η υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί κάνει ιδιαίτερα δύσκολες τις συνθήκες για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και έχουν περιορίσει την ορατότητα. Η ατμόσφαιρα είναι αισθητά επιβαρυμένη. Ακόμη και στάχτες αιωρούνται στον αέρα κατά διαστήματα.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.


Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γιώργο Σουλιώτη, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιστατικό στην Αίγινα, ότι οι περιπολίες είναι συνεχείς όπως και οι έλεγχοι και πως ο καπνός οφείλεται στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας.

Νωρίτερα η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, με οδηγίες για την προστασία των πολιτών:

Έκτακτο Δελτίο Τύπου
Οδηγίες της Περιφέρειας για την προστασία των πολιτών από τον καπνό λόγω της πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής ενημερώνει ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές» και δεδομένου ότι εξαιτίας των πυρκαγιών η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβαρυμένη, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

Στον γενικό πληθυσμό, συνιστάται η αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και ο περιορισμός του χρόνου παραμονής στο εξωτερικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, συνιστάται να διατηρούνται πόρτες και παράθυρα κλειστά. Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω καπνού είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειασθούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ σε περίπτωση επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό. Χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς.