"Κάποτε στη Χαλασμένη". Μια έκθεση παλαιών φωτογραφιών δέκα χρόνια μετά.


Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε τον Αύγουστο του 2009 - με τίτλο "Συνέβει στην Κυψέλη" και η δεύτερη τον Αύγουστο του 2010. Για οτιδήποτε άλλο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ολοκληρώνεται μία περίοδος, όμως γι' αυτήν την έκθεση παλαιών φωτογραφιών, που επιμελείται ο Γιώργος Μπήτρος, ο χρόνος δεν προσμετράται με κοινά κριτήρια.

Ο χρόνος, ακόμη κι αν πρόκειται για το μικρό (τότε) χωριό της Αίγινας, την Χαλασμένη, τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τα πάντα, κυριαρχεί στα πάντα, απομακρύνει το εφήμερο, μέχρι αυτό που θα μείνει τελικά να είναι μερικές εκατοντάδες παλιές φωτογραφίες. Εκεί, ξεκινά η έκθεση "Κάποτε στη Χαλασμένη", που επιμένοντας να "παίζει" με το χρόνο κλείνει φέτος δέκα χρόνια.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκατοντάδες παλιές φωτογραφίες, από την καθημερινότητα των κατοίκων της "Χαλασμένης", δηλαδή της σημερινής Κυψέλης, μερικές δεκαετίες πριν. Ανάμεσα σε εμβληματικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, κάποια από τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα, "παρελαύνουν" πρόσωπα και καταστάσεις μιας καθημερινότητας πολύ διαφορετικής, από της σημερινής. Μια κατάσταση carpe diem, όπου ο επισκέπτης ευελπιστεί, ότι πριν φύγει θα καταφέρει να ακούσει μερικούς ψίθυρους από τα πρόσωπα στις φωτογραφίες.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο σύγχρονες, φωτογραφίες, που αν και έχουν τραβηχθεί μερικές δεκαετίες πριν, αποτυπώνουν κατοίκους του νησιού που βρίσκονται εν ζωή και βιώνουν σήμερα μία διαφορετική πραγματικότητα, σε μία διαφορετική Αίγινα.

Για την ιστορία, τις πρώτες εκθέσεις "Κάποτε στη Χαλασμένη, ακολούθησε μερικά χρόνια μετά, μία ακόμη έκθεση παλαιών φωτογραφιών με τίτλο: "Κάποτε στην Αίγινα", επίσης του Γιώργου Μπήτρου.

Η έκθεση που εντάσσεται στις προ- Φεστιβαλικές εκδηλώσεις του 11ου Φεστιβάλ Φιστικιού, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Αυγούστου ώρα 20.00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου. Ημέρες επισκέψεων Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή και ώρες 19.00 – 21.30.