"Κακοποιημένο" βρέθηκε το γλυπτό "Χωρίς Τίτλο" του Γιάννη Μόραλη, που είχε τοποθετηθεί στην Λ. Καζαντζάκη.


"Κακοποιημένο", γεμάτο από διάφορα σχέδια που καλύπτουν ολόκληρη την μπροστινή του επιφάνεια, βρέθηκε το γλυπτό του Γιάννη Μόραλη "Χωρίς Τίτλο", που είχε τοποθετηθεί στην Λ. Καζαντζάκη, απέναντι από την οικία Νικολάου.

Το γλυπτό "Χωρίς Τίτλο”, του 2004, η κατασκευή του οποίου είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο, του 1974, ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο "Αίγινα", τοποθετήθηκε τον Ιούλιο του 2016 στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, στα πλαίσια των πολύ επιτυχημένων, τότε, εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη. Το γλυπτό δωρήθηκε από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την Πέγκυ Ζουμπουλάκη, η πρόθεση της οποίας ήταν το έργο να παραμείνει στην Αίγινα.

Τον Ιούλιο του 2016 το έργο τοποθετήθηκε στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας. Η κατασκευή του είχε βασιστεί σε ένα παλαιότερο ζωγραφικό έργο του Γιάννη Μόραλη με τίτλο "Αίγινα", του 1974, Τα ferry boats που προσέγγιζαν τότε την Αίγινα, είχαν εμπνεύσει το έργο του. Αυτή η βιωματική εμπειρία μοιάζει σαν να αναγεννάται και να ανασυγκροτείται με την τοποθέτηση του γλυπτού στο λιμάνι.

Έναν χρόνο πριν, τον Αύγουστο του 2018 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η τοποθέτηση του γλυπτού "Χωρίς Τίτλο" του Γιάννη Μόραλη στην παραλιακή οδό Νίκου Καζαντζάκη στην Αίγινα. Η αδειοδότηση συνοδευόταν από δύο όρους: 1) Πριν από την έναρξη των σκαπτικών εργασιών που θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του χώρου, να πραγματοποιηθεί προκαταρκτικός έλεγχος με τη διενέργεια δοκιμαστικών τομών, και, 2) Στην περίπτωση που αποκαλυφθούν αρχαία να διενεργηθεί ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας να εξαρτηθεί η ακριβής χωροθέτηση του έργου στο πλάτωμα.

Το ζήτημα της αδειοδότησης του γλυπτού "Χωρίς Τίτλο" του Γιάννη Μόραλη, είχε αναλάβει ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Γιώργος Μούρτζης, ο οποίος είχε πει τότε ότι πρόκειται για την τελευταία αδειοδότηση από όσες έπρεπε να εξασφαλιστούν και ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2017.

Να σημειώσουμε ότι τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού είχαν συμπεριληφθεί από την ΚΕΔΑ στο πρόγραμμα των μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων της 11ης Γιορτής Φιστικιού στις 16 Σεπτεμβρίου.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png