Το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia στην Αίγινα.


Στις 17:00 χθες το απόγευμα προσέγγισε και έμεινε αρόδου στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia. Πρόκειται για να πολυτελές πλοίο χωρητικότητας 800 επιβατών και μήκους 157 μέτρων, η εταιρία του οποίου είχε εντάξει και στο παρελθόν την Αίγινα ως προορισμό στο πρόγραμμά της. Το πλοίο παρέμεινε στην Αίγινα για επτά ώρες και στη συνέχεια αναχώρησε για Χίο. Κατά τη διάρκεια της παραμονή του, αποβιβάστηκαν εκατοντάδες επιβάτες, που μετακινήθηκαν σε διάφορα σημεία του νησιού.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.Η Αίγινα αποτέλεσε προορισμό του Salamis Filoxenia 5-6 φορές κατά τη διάρκεια του 2017, μέρος των προσπαθειών του Λιμενικού Ταμείου να εντάξει την Αίγινα σε ένα σταθερό και μόνιμο προορισμό για τέτοιου είδους κρουαζιέρες. Να υπενθυμήσουμε ότι όπως είχε αναφέρει και παλαιότερα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης, πρόκειται για μία πιλοτική προσπάθεια, μέχρι οι εγκαταστάσεις του κεντρικού λιμένα της Αίγινας να αποτελέσουν έναν πιστοποιημένο ενδιάμεσο προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια, με όλες εκείνες της παραμέτρους που ορίζει ο κώδικας ISPS.

Στην παρούσα φάση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε δημιουργήσει, κατά τη διάρκεια της παραμονής του πλοίου, έναν περιφραγμένο ασφαλή χώρο υποδοχής με φορητό εξοπλισμό, για να προσεγγίζουν οι λάντζες που έφερναν τους τουρίστες. Το σημείο αυτό αποτέλεσε ουσιαστικά την είσοδο και την έξοδο των τουριστών και του προσωπικού του κρουαζιερόπλοιου από το λιμάνι της Αίγινας.

Οι απαιτούμενες υποδομές αφορούν στη δημιουργία ενός τερματικού σταθμού, μία κατασκευή μικρής κλίμακας, ενδεχομένως φορητής, την περίφραξη τμήματος του λιμένα, το ακτινοσκοπικό μηχάνημα ελέγχου των επιβατών, τη λειτουργία καμερών ασφαλείας, σύστημα αναγγελιών, πινακίδων, αυτόματης προσωρινής στάθμευσης οχημάτων και άλλα, όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα.