Η αξιοποίηση του γραφείου του Ιωάννη Καποδίστρια στο Κυβερνείο, ενόψει και των εορτασμών των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.


Σήμερα δημοσιεύθηκε η απόφαση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως σχετικά με την ανάθεση μίας δημόσιας σύμβασης, που έχει ως αντικείμενο την αξιοποίηση του χώρου, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας χρησιμοποιούσε ως γραφείο, στο ιστορικό Κυβερνείο. Αυτός ο χώρος θα αξιοποιηθεί από το υπουργείο, για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, των πρώτων ετών του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, ενόψει και των εορτασμών των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Το Aegina Portal επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την πρόθεσή του, να αξιοποιήσει το γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, ώστε να αναδείξει το έργο του πρώτου Κυβερνήτη. Η προεργασία είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι. Πρόκειται ουσιαστικά για την διαμόρφωση του γραφείου που εργαζόταν ο Ιωάννης Καποδίστριας σε μουσείο, η οποία θα βασιστεί σε έναν πρωτότυπο τρόπο.

Για το σκοπό αυτό υπήρχε μία προμελέτη, από μελετητικό γραφείο που παλαιότερα είχε αναλάβει την εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο για τον Ιωάννη Καποδίστρια και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2017 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η υπουργός, βάσει αυτής της προμελέτης, ανέθεσε την υλοποίηση της διαμόρφωσης του γραφείου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Θα είναι μία μόνιμη έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει το έργο του Καποδίστρια, την ιστορία του Κυβερνείου και τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του Ελληνικού κράτους.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν κατάλληλες πινακίδες στους δρόμους, προκειμένου ο τουρίστας ή ο επισκέπτης να μπορεί να ενημερωθεί για το πως θα φτάσει μέχρι εκεί. Σε αυτές τις πινακίδες θα αναγράφονται και άλλα μνημεία του νησιού, όπως είναι το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο - Φυλακές, ενώ θα υπάρξει και κώδικας QR ώστε ο επισκέπτης να παίρνει με το κινητό του την πληροφορία για την διαδρομή.

Συνολικά το έργο του Κυβερνείου, ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι επόμενες εργασίες που θα γίνουν στο κτήριο αφορούν τις προσβάσεις, ώστε να μπορεί να κινηθεί κάποιος με ασφάλεια από την στοά προς τον όροφο και προς το ισόγειο. Για τα αρχαία που έχουν βρεθεί, η ενημέρωση είναι ότι αυτά είναι σημαντικά, χωρίς όμως να είναι διαθέσιμη η πληροφορία, ποιας περιόδου. Από την καινούργια χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων και την προστασία τους.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png