Ετήσια άσκηση ασφαλείας επί χάρτου, για την λιμενική εγκατάσταση, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας.


Στο κτήριο το παλαιού δημαρχείου της Αίγινας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σήμερα, η ετήσια άσκηση ασφαλείας επί χάρτου για την λιμενική εγκατάσταση της Αίγινας. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη ενός υποθετικού σεναρίου, σύμφωνα με το οποίο ο υπάλληλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, λαμβάνει μία τηλεφωνική απειλή για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο λιμάνι της Αίγινας.

Το σενάριο προέβλεπε με λεπτομέρειες, όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του υπεύθυνου ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης που αναλαμβάνουν τον συντονισμό. Επίσης, προέβλεπε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως η Λιμενική Αρχή, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, το Αστυνομικό Τμήμα, το Κέντρο Υγείας, η Πολιτική Προστασία της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αίγινας.

Επίσης, η άσκηση περιελάμβανε και άλλα κρίσιμα σημεία, όπως η δημιουργία ενός Κέντρου Συντονισμού και Διοίκησης Εκτάκτων Αναγκών, ο εξοπλισμός του, τα σχέδια ασφαλείας, τα κινητά κτλ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η άσκηση περιελάμβανε τρία μέρη, με δεκάδες αναλυτικές παραγράφους σε κάθε ένα από αυτά.

Η άσκηση αποτελεί μέρος των απαιτήσεων και των παραμέτρων που ορίζει ο κώδικας ISPS, ώστε το λιμάνι της Αίγινας να αποτελεί έναν πιστοποιημένο σταθμό για κρουαζιερόπλοια και άλλα πλοία που εκτελούν διεθνή δρομολόγια, αλλά και ως τερματικός σταθμός σε δρομολόγια υδροπλάνων (όταν υλοποιηθεί από την κεντρική διοίκηση αυτός ο σχεδιασμός).

Ο κώδικας ISPS είναι διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων και αποτελεί μέρος της Διεθνούς Σύμβασης της Ασφάλειας της Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS) και ορίζει τους τρόπους εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας στα πλοία και τις λιμενικές εγκαταστάσεις με σκοπό την αποφυγή τρομοκρατικών απειλών και λοιπών εγκληματικών ενεργειών. Το πρόγραμμα εστιάζει στη σωστή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που απαιτούνται διεθνώς.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας έχει καταθέσει την μελέτη για την εφαρμογή του κώδικα ISPS στο λιμάνι της Αίγινας στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η άσκηση διήρκεσε περίπου τέσσερεις ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Λιμενάρχης Αίγινας κ. Αργύρης Φραγκούλης, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Κλιμακίου και του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, υπάλληλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης μιλώντας στο Aegina Portal είπε ότι το σενάριο της άσκησης προέβλεπε με μεγάλη λεπτομέρεια διάφορα κρίσιμα ζητήματα, υπογράμμισε ότι έγινε απόλυτα κατανοητός από τους συμμετέχοντες ο κεντρικός ρόλος, που έχει σε έναν τέτοιο μηχανισμό η δημιουργία ενός θαλάμου επιχειρήσεων (συντονιστικό κέντρο), όπου οι εκπρόσωποι των φορέων και των σωμάτων ασφαλείας, μπορούν να συντονίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ενέργειές τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο συντονιστικό, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά για θέματα πολιτικής προστασίας που αφορούν συνολικά την Αίγινα.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png